Πρόκριση ερευνητών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στη Β΄ Φάση του Διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί»

«Υφαίνοντας στην νανοκλίμακα: “Εξυπνες”, νανοδομημένες επιφάνειες και βιοαναλυτικά μικροεργαστήρια», είναι ο τίτλος της πρότασης καινοτομίας ερευνητικής ομάδας του Τομέα Μικροηλεκτρονικής του  Ινστιτούτου Προηγμένων Υλικών, Φυσικοχημικών Διεργασιών, Νανοτεχνολογίας και Μικροσυστημάτων του ΕΚΕΦΕ «Δ», σε συνεργασία με ερευνητές του  Ινστιτούτου Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειαςπου προκρίθηκε στις 20 καλύτερες στο Διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Έρευνας & Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί». Στο διαγωνισμό αυτό, που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά και συνδιοργανώνεται από τον ΣΕΒ και τη Eurobank, κατατέθηκαν 242 προτάσεις καινοτομίας από επιστήμονες ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων, καθώς και ερευνητικών τμημάτων ελληνικών εταιριών.

Η ερευνητική ομάδα του ΕΚΕΦΕ «Δ» στην πρότασή της παρουσιάζει καινοτόμες εφαρμογές νανοτεχνολογίας εμπνευσμένες από την ίδια τη φύση. Μελετώντας τις θαυμαστές ιδιότητες ζωικών και φυτικών οργανισμών, όπως τα φτερά της πάπιας ή τα φύλλα του νούφαρου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα εργαλεία της νανοτεχνολογίας για να δημιουργήσουν αυτοκαθαριζόμενες επιφάνειες που απωθούν το νερό, τον πάγο, τα λάδια και τους μικροοργανισμούς. Αυτή η έρευνα βρίσκει άμεση εφαρμογή σε τζάμια που δεν λερώνουν όταν βρέχει, πλαστικά που δεν κρατούν το νερό ή το λάδι ενώ ταυτόχρονα δεν ανακλούν το φως, καθώς και επιφάνειες που δεν πιάνουν ποτέ μικρόβια. Η ομάδα, όμως, πήγε τη χρήση της νανοτεχνολογίας και ένα βήμα παραπέρα, κατασκευάζοντας «βιοαναλυτικά μικροεργαστήρια», καταφέρνοντας δηλαδή να χωρέσουν ένα μικροβιολογικό εργαστήριο σε λίγα τετραγωνικά εκατοστά, με σκοπό την απλούστερη, ταχύτερη και φθηνότερη εξαγωγή καθημερινών βιοαναλυτικών αποτελεσμάτων.

 

Η ερευνητική ομάδα του ΕΚΕΦΕ «Δ» με επικεφαλής τον Δρ. Ευάγγελο Γογγολίδη αποτελείται από τους Δρ. Αγγελική Τσερέπη, Δρ. Σωτήριο Κακαμπάκο, Δρ. Παναγιώτα Πέτρου, Δρ. Νικόλαο Βούρδα, Δρ. Αικατερίνη Τσουγένη, Μαρία-Έλενα Βλαχοπούλου, Αντωνία Μαλαίνου και Κοσμά Έλληνα.

Σχετικά Links:

Περιγραφή της πρότασης καινοτομίας των ερευνητών του ΕΚΕΦΕ «Δ»:

http://www.demokritos.gr/library/downloads/Docs/documents/announcements/nanoklimaka.pdf

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Διαγωνισμό «Η Ελλάδα καινοτομεί» επισκεφθείτε τον ιστότοπο του διαγωνισμού: http://www.kainotomeis.gr