Έναρξη για το 6ο Διαδημοτικό φεστιβάλ με τον “Επιθεωρητή” του Γκογκόλ

diadimotiko1 copy

Την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου το θεατράκι στο πολιτιστικό κέντρο “Σταύρος Κώτσης” υποδέχτηκε το 6ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής.

Το Διαδημοτικό Φεστιβάλ ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2008 με στόχο να παρακολουθήσει καλό και ποιοτικό θέατρο όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος και έδωσε την ευκαιρία σε 13 Δημοτικά Θεατρικά Εργαστήρια και Ομάδες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Μέσα σ’ αυτά τα 6 χρόνια ανέβηκαν 45 έργα πραγματοποιήθηκεν 250 παραστάσεις και έλαβαν μέρος πάνω από 200 ερασιτέχνες ηθοποιοί. Και το σπουδαιότερο είναι ότι κάθε χρονιά περισσότεροι από 40.000 συμπολίτες μας όλων των ηλικιών από όλες τις γωνιές της Αττικής ψυχαγωγούνται δωρεάν και απολαμβάνουν εξέχαστα θεατρικά βράδια.

Πρώτη θεατρική βραδιά εχτές για την Αγία Παρασκευή και το  θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου παρουσίασε την κωμωδία του Νικολάϊ Γκογκόλ “Ο Επιθεωρητής”, σε ένα καλαίσθητο και περιποιημένο χώρο, παρουσία του Δημάρχου κ. Βασίλη Ζορμπά, των αντιδ/χων κ. Παπαδοπούλου και κ. Κωστόπουλου, του προέδρου του ΠΑΟΔΑΠ κ. Σάρκουλα και του αντιπρ/δρου κ. Παύλου, των μελών του ΔΣ του ΠΑΟΔΑΠ κ. Παπασπύρου και κ. Παναγάκου και του μέλους της Επιτροπής Αδελφοποίησης κ. Αλβέρτου.

Την παρουσίαση έκανε ο κ. Σπύρος Παπασπύρος ο οποίος και ενημέρωσε ότι για πρώτη φορά όλοι οι συμμετέχοντες Δήμοι συμβλήθηκαν με μία εταιρεία διαχειρίσεως, που ανέλαβε τη διοργάνωση του Διαδημοτικού θεάτρου με αποτέλεσμα το κόστος να είναι το 1/3 έναντι των προηγούμενων ετών. Χαιρετισμό απήυθηναν ο πρόεδρος κ. Σάρκουλας και ο σκηνοθέτης την θεατρικής ομάδας Αγ. Παρασκευής κ. Γιάννης Δεγαΐτης. Να σημειώσουμε επίσης ότι την διατροφή των θεατρικών ομάδων για όλες τις ημέρες του φεστιβάλ μετά από πρόταση και προτροπή του Αντιδ/ρχου κ. Κωστόπουλου, ανέλαβε η Pizza Domino’s.

Το 1836 στην πρεμιέρα του έργου στη Ρωσία υπήρξαν τεράστιες αντιδράσεις και το έργο παρουσιάστηκε με προσωπική παρέμβαση του τσάρου Νικόλαου Α΄, το έργο αποκαλέστηκε “βρωμερό και συκοφαντικό”. Ο Γκογκόλ αμύνεται με τη ρωσική παροιμία: “Μην κατηγορείς τον καθρέπτη αν η μούρη σου είναι στραβή”. Αργότερα γράφει σε φίλο του: “Τώρα καταλαβαίνω τι σημαίνει να είσαι κωμωδιογράφος. Την παραμικρή αλήθεια -ακόμη και ίχνος αυτής της αλήθειας- αν πεις, έχεις να αναμετρηθείς όχι μονάχα με άτομα, αλλά με ολόκληρες τάξεις”.