Γιάννης Δεγαΐτης: ο σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας του Δήμου Αγ. Παρασκευής

Φέτος το Σεπτέμβριο απολαύσαμε εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις στο θεατράκι του πολιτιστικού πάρκου Στ. Κώτσης στην Αγία Παρασκευή, στα πλαίσια του 6ου Διαδημοτικού Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου. Τις παραστάσεις, μεταξύ άλλων, προλόγησε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Δεγαΐτης ο οποίος μίλησε για ένα θεσμό που ενώνει τους Δήμους και πρέπει να συνεχιστεί. Το σημαντικό όμως είναι ότι ο κ. Δεγαΐτης είναι ο σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας του Δήμου Αγ. Παρασκευής η οποία έκλεισε την αυλαία του φεστιβάλ με μια δυνατή απόδοση των “ΤΡΩΑΔΩΝ” του Ευρυπίδη. Τι ξέρουμε όμως για τον άνθρωπο αυτό που οδηγεί τη θεατρική ομάδα σε επιτυχίες;

Giannis Degaitis copy

Ο Γιάννης Δεγαΐτης …

Γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 1946 στην Αθήνα.

Σπούδασε Θέατρο στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (1964-67). Βασικό στέλεχος του Θεάτρου Τέχνης από το 1967 έως τον Απρίλιο του 2000.

Συμμετείχε σε πάρα πολλές παραστάσεις με μεγάλη γκάμα έργων τόσο αρχαίων συγγραφέων όσο και κλασικών, Ελλήνων και ξένων.

BAKALOGATOSΣτο θέατρο πρόσφατα συμμετείχε, μεταξύ άλλων γνωστών ηθοποιών,στο έργο “Ο μπακαλόγατος” σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη (ο οποίος πρωταγωνιστούσε επίσης).

Διδάσκει Υποκριτική στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης – Θεάτρου Τέχνης – Καρόλου Κουν από το 1981 έως το 2000.
Διδάσκει Υποκριτική στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Νέου Ελληνικού Θεάτρου – Γιώργου Αρμένη και στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης “Τζένη Καρέζη” του Κώστα Καζάκου τη σχολική περίοδο 2000-2001.
Διδάσκει Υποκριτική στην Ανώτερη Δραματικη Σχολή Μαίρης Ραζή “Η Πρόβα” από την σχολική περίοδο 2001-2002 έως σήμερα.

Από το 1985 ασχολείται με το ερασιτεχνικό θέατρο και με ερασιτεχνικές ομάδες.
Από τον Απρίλιο του 1987 είναι υπεύθυνος της θεατρικής ομάδας του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αγ. Παρασκευής Αττικής. Από τον Οκτώβριο του 1991 έχει αναλάβει τη θεατρική ομάδα του συλλόγου “Πολιτιστικές Απόπειρες” Νέας Μάκρης Αττικής. Το 1997 ανελαβε την θεατρική ομάδα Νέων του ίδιου συλλόγου. Από τον Οκτώβριο 1996 έως το τέλος του 1999 συνεργάστηκε με την θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Οργανισμού της κοινότητας Διονύσου.

Με τους παραπάνω συλλόγους έχει ανεβάσει και σκηνοθετήσει τις εξής παραστάσεις: Περλιμπλίν και Μπελίσα – Λόρκα, Τρόμος και Αθλιότητα του Γ’ Ράιχ – Μπρεχτ, Φαύστα – Μποστ, Πόλη – Αναγνωστάκη, Ο Λάθος – Καμπανέλλη, Η Φαλακρή Τραγουδίστρια – Το Μάθημα – Ιονέσκο, Η Κασέτα – Αναγνωστάκη, Γυάλινος Κόσμος – Ουίλλιαμς, Γυναικείες Μορφές από το Παγκόσμιο Θέατρο, Δόνα Ροζίτα – Λόρκα, Ήχος του Όπλου – Αναγνωστάκη, Αυτό το Παράξενο Ζώο – Ακ. Άρρου, Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας – Σαίξπηρ, Βάκχες – Αριστοφάνη, Μήδεια – Μποστ, Θάνατος του Περικλέους – Δ. Κορομηλά, Βεγγέρα – Καπετανάκη, Οι Κουραμπιέδες – Χασάπογλου, Ματωμένος Γάμος – Λόρκα, Γέρμα – Λόρκα, Ο Μικρός Πρίγκιπας – Εξυπερύ, Τα Ρούχα του Βασιλιά – Καλατζόπουλου, Τρελή Περιπέτεια στο Παραμυθένιο Δάσος – Σαμπατάκου, Περπατώ εις το Δάσος – Μιχαηλίδου, Ιάκωβος ή Η Υποταγλγ – Ιονέσκο, Βικτόρ ή Τα Παιδιά Εξουσία – Βιτράκ

DegaitisΤηλεόραση
“Το Φάντασμα – Ξενόπουλου – ΕΤ2
“Το Τελευταίο Αντίο – Βασιλικού – Mega
“Η Συκοφαντία του Αίματος – Μπούτου – ΕΤ1