Πολιτικό ήθος πρότυπο. Του Σπύρου Παπασπύρου

Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, μονοπωλούν το ενδιαφέρον των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημερώσεως. Φυσιολογικό αυτό, διότι στην αίθουσά του συζητούνται τα σοβαρότερα θέματα της πόλεως και λαμβάνονται σημαντικότατες αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον του Δήμου.

Είναι αλήθεια ότι η εικόνα που παρουσιάζουν, πολλές φορές, οι συνεδριάσεις αυτές, είναι άκρως απογοητευτική. Οι συνεδριάσεις ξεκινούν περί τις 8.30 μ.μ., συνήθως κάθε Τετάρτη, και λήγουν (τις περισσότερες φορές) περί τις δύο μετά τα μεσάνυκτα. Έχω παρακολουθήσει πολλές από αυτές είτε με την παρουσία μου εκεί είτε μέσω της απ΄ευθείας μεταδόσεως. Η εντύπωση που απεκόμισα ήταν ότι συνεδριάσεις που θα μπορούσαν να έχουν τελειώσει μέσα σε 2-3 ώρες, διαρκούν τον διπλάσιο χρόνο άνευ αποχρώντος λόγου, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλει ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Βουτσινάς. Δεν είναι λίγες οι φορές που δημιουργείται τέτοια ένταση μεταξύ των Συμβούλων, που ο Πρόεδρος αναγκάζεται να διακόψει την συνεδρίαση.

Papaspiros S.Όμως δεν υπάρχουν μόνο οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμος έχει και τρία Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), που λειτουργούν με πολύ σοβαρές και μεγάλες ευθύνες και που διαθέτουν αντίστοιχα Διοικητικά Συμβούλια. Με Συμβούλους της συμπολιτεύσεως και της αντιπολιτεύσεως. Τα ΝΠΔΔ είναι ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΠΑΟΔΑΠ), οι Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΠΑΙΣΔΑΠ) και η Δημοτική Βιβλιοθήκη «ΑΛΕΚΟΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ».

Δεν έχω γνώμη για το πώς λειτουργούν τα Δ.Σ. των ΠΑΙΣΔΑΠ ή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Θεωρώ όμως χρέος τιμής να αναφερθώ τόσο στον τρόπο λειτουργίας του Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ, όσο και στην παρουσία και στην συμβολή κάποιων μελών του Δ.Σ. Και μάλιστα αυτών που έχουν ορισθεί να εκφράζουν τις παρατάξεις της αντιπολιτεύσεως. Γιατί αυτών της συμπολιτεύσεως, η συμβολή και η προσφορά είναι ήδη γνωστές.

Κατ΄αρχάς, το Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ είναι 15μελές και ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αποτελείται από 8 μέλη της συμπολιτεύσεως, 6 της αντιπολιτεύσεως και 1 μέλος ως εκπρόσωπο των εργαζομένων του ΝΠΔΔ. Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος προέρχονται από την συμπολίτευση. Το Δ.Σ. συνεδριάζει, συνήθως, κάθε Πέμπτη στο Γραφείο του Προέδρου του. Τα θέματα που συζητούνται είναι  παρόμοια με αυτά που συζητούνται στο Δημοτικό  Συμβούλιο. Να σημειωθεί ότι οι συνεδριάσεις είναι δημόσιες, μπορεί δηλαδή να τις παρακολουθήσει οποιοσδήποτε πολίτης, εφ΄όσον το επιθυμεί. Αν όμως κάποιος πολίτης είχε παρακολουθήσει κάποια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και οποιαδήποτε του Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ, είμαι βέβαιος ότι θα είχε εκπλαγεί. Και αυτό, γιατί το «κλίμα» είναι εντελώς διαφορετικό.

Είναι βέβαιο ότι το «κλίμα» δημιουργείται από την αντιπολίτευση. Αν η αντιπολίτευση είναι «στείρα», κακής πίστεως, εριστική, επιθετική και επιχειρεί να κωλυσιεργήσει, τότε οι συνεδριάσεις μετατρέπονται σε πεδίο αντιπαραθέσεων και κανένα καλό δεν προκύπτει. Στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ, τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο, επικρατεί ακριβώς το αντίθετο. Όταν συζητούνται τα διάφορα θέματα, γίνεται ένας γόνιμος διάλογος. Χωρίς φωνασκίες, χωρίς αιχμές, χωρίς «κρυφές» σκέψεις, χωρίς ιδιοτέλειες παραταξιακές ή άλλες. Σ΄αυτό, συμβάλλει και η γενικότερη στάση  του Προέδρου του Δ.Σ., του Βασίλη Σάρκουλα. Ακόμη και όταν διαπιστωθεί ότι η Διοίκηση έχει φέρει ένα θέμα που παρουσιάζει κάποιο τυπικό πρόβλημα, τα μέλη της αντιπολιτεύσεως  δεν σπεύδουν να επωφεληθούν για να πλήξουν την Διοίκηση. Αντιθέτως, με τις γνώσεις, την εμπειρία τους και την καλή τους θέληση, υποβάλλουν προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος. Και από την άλλη πλευρά, η Διοίκηση λαμβάνει υπ΄όψιν της τις (κατά κανόνα σωστές) παρατηρήσεις της αντιπολιτεύσεως και τις ενσωματώνει στην τελική απόφαση. Αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα έχουμε ομόφωνες αποφάσεις. Όμως και εκεί που υπάρχουν αντιρρήσεις, συνήθως σε θέματα πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί, προσωπικώς ουδέποτε αντελήφθην να υπήρξε κακή προαίρεση από κάποιον.  Ένα είναι βέβαιο. Το ότι ο ΠΑΟΔΑΠ βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, παρά τις σοβαρές αντιξοότητες λόγω της γενικής καταστάσεως, οφείλεται και στα μέλη του Δ.Σ. που ανήκουν στην αντιπολίτευση. Θα ήταν άδικο αν δεν τους ανέφερα και ονομαστικώς (σε παρένθεση η παράταξή τους):

Βασίλης Κάκος (ΜΑΖΙ για την Αγία Παρασκευή)

Γιώργος Παπαβασιλείου (ΜΑΖΙ για την Αγία Παρασκευή)

Πέτρος Διακογιάννης (αναπληρωματικό μέλος, ΜΑΖΙ για την Αγία Παρασκευή)

Δημήτρης Βαλασιάδης (ΝΙΚΗ για την Αγία Παρασκευή)

Παναγιώτης Παναγάκος (ΝΙΚΗ για την Αγία Παρασκευή)

Θανάσης Θανόπουλος (Λαϊκή Συσπείρωση)

Χρήστος Γιαννακάκος (Νέα Εποχή-Αδέσμευτη Νέα Πόλη)

Θα ήταν παράλειψη αν δεν ανέφερα και τον Γιάννη Μυλωνάκη, μέχρι προσφάτως μέλος του Δ.Σ.

Δεν γνωρίζω αν οι ανωτέρω θα είναι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές. Αν όμως είναι, τους εύχομαι ειλικρινά να εκλεγούν. Γιατί το πολιτικό τους ήθος το έχει ανάγκη η Πόλη μας.

Σπύρος Παπασπύρος

Σχης ε.α.

Μέλος Δ.Σ. ΠΑΟΔΑΠ