Άποψη και ανησυχία του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης για το θεσμό

Συμπαραστάτης Αγ. ΠαρασκευήςΚάθομαι μερικές φορές και σκέπτομαι,εντυπωσιασμένος από τις νομικές επιδόσεις και γνωμοδοτήσεις μερικών συναδέλφων μου Συμπαραστατών του Δημότη και της Επιχείρησης(ΣΔΕ). Στην Αρχαία Αθήνα,σύμφωνα με τον αείμνηστο Δ.Ζ.Παπανικολάου,οι ειδικοί εκπληκτικοί τεχνίτες που κατασκεύαζαν τις επιφάνειες των προς αλληλοστήριξη επιφανειών,όπως οι κίονες,έχαιραν μεγάλης εκτιμήσεως. Ο Δήμος,εκτιμώντας την αξιοσύνη τους,τους ανέθετε πολλάκις καθήκοντα εφόρου,δικαστού,διαιτητού κ.ά.Οι κατασκευαστές λοιπόν αυτών των τέλειων αρμών,που ακόμα μέχρι σήμερα στηρίζουν τους κίονες των μνημείων μας,ονομάζονταν αρμόδιοι και,έχοντες εγνωσμένο κύρος και εμπειρία,ετιμούντο με την εμπιστοσύνη του Δήμου σε άλλα καθήκοντα γενικού ενδιαφέροντος πέραν του στενού τους επαγγελματικού τους προσανατολισμού.
Κάτι αντίστοιχο πιστεύω ότι συνέβη με τον ν.3852/10. Ο νομοθέτης δεν όρισε νομικό γιά τον θεσμό του ΣΔΕ.Πολίτη εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας όρισε. Δεν απέκλεισε τορναδόρους,μηχανικούς,στρατιωτικούς,γιατρούς,εκπαιδευτικούς ή άλλα επαγγέλματα και λειτουργήματα.Θαυμάζοντας τους διαπρεπείς συναδέλφους μου που είναι νομικοί,γιά την επάρκεια και την οξυδέρκειά τους στην επιστήμη τους,φοβούμαι ότι κινούνται πέραν των χωρικών υδάτων του Καλλικράτη,με ενδεχόμενο να υπάρξει αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων με άλλα όργανα και αρχές που έχουν εξ ορισμού νομικό χαρακτήρα.Αυτό πιστεύω ότι θα λειτουργήσει,σε βάθος χρόνου,εις βάρος του θεσμού και θα τον φέρει σε σύγκρουση με τον παντελώς διαφορετικό θεσμό του Συνηγόρου του Πολίτη και όχι μόνον.
Ήθελα προ της λήξεως της θητείας μου να δημοσιεύσω την άποψή μου και την ανησυχία μου.Ίσως έχουν κάποια αξία,αφ’ ενός λόγω του ότι εμείς οι, δώδεκα νομίζω, εναπομείναντες φέρουμε ακόμα την ευθύνη της εγκατάστασης και πρώτης λειτουργίας του θεσμού,αφ ετέρου γιατί η ασάφεια του νόμου αναγκαστικά οδήγησε τον καθένα από μας να βάλει την προσωπική του σφραγίδα στην εφαρμογή του θεσμού του ΣΔΕ στην πόλη του.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter