Νυχτερινή επίθεση κουκουλοφόρων στο 1ο ΓΕΛ – Ποιά αποφάση πήραν οι γονείς

1ο γενικό λύκειο

Της Λένας Μαρκή

Ως γονείς βρεθήκαμε χθες το βράδυ στη συζήτηση του Συλλόγου Γονέων του 1ου Λυκείου Αγ. Παρασκευής όπου και ενημερωθήκαμε για γεγονότα παραβατικής συμπεριφοράς που δεν αρμόζουν σε μια πολιτισμένη και δημοκρατική πόλη.

Στην “μόδα” των καταλήψεων, που ξεκίνησε για μία ακόμα χρονιά στην πόλη μας, κινδύνευε να πέσει και το 1ο ΓΕΛ, έτσι οι καθηγητές αποφάσισαν να αποτρέψουν τον κίνδυνο, βάζοντας τελικά σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Επίθεση από κουκουλοφόρους δέχτηκαν οι καθηγητές και η πρόεδρος του Συλλόγου που βρέθηκαν χθες βράδυ στο σχολείο. Επίθεση με μπουκάλια, πέτρες και ξύλα από τέσσερα άτομα που προσήγαγε η αστυνομία, η οποία κλίθηκε στο σημείο. Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι πρόκειται για εξωσχολικούς και όχι μαθητές του 1ου Λυκείου.

Όπως και να έχει το πράγμα τέτοια περιστατικά δεν μπορούν να παραβλεφθούν, για το καλό των παιδιών μας. Γι’ αυτό και συγκλήθηκε επειγόντως συνάντηση των γονιών, για να λάβουν γνώση και απόφαση επ’ αυτού.

Περίπου 65 γονείς παραβρέθηκαν στη συνάντηση που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες και στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΔΕΠ, εντεταλμένος παιδείας  και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου κ. Γκόνης, εκπροσωπώντας την Δημοτική αρχή.

Τα βασικά σημεία της συνάντησης ήταν τα εξής:

  • Ο κ. Γκόνης το πρωί της Τρίτης 7/10/14 συνομίλησε με το 15μελές  των μαθητών –οι οποίοι τον ενημέρωσαν ότι δεν συμφωνούν με τις καταλήψεις- και τους πρότεινε να βγάλουν ένα ψήφισμα στο οποίο θα συμφωνούν όλοι οι μαθητές αναφέροντας τη θέση τους αυτή. Επίσης να δημιουργήσουν ένα υπόμνημα με τα αιτήματά τους και τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν στο σχολείο.
  • Επίσης ο Σύλλογος Γονέων θα εκδώσει σχετικό ψήφισμα.
  • Μετά από πρόταση γονιών να μείνουν να περιφρουρήσουν το χώρο, μάθαμε ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο και κανείς δεν νομιμοποιείται να μένει σε δημόσιο χώρο νυχτερινές ώρες, ούτε καν οι καθηγητές. Εκείνος που έχει αρμοδιότητα να καλέσει την αστυνομία, είναι μόνο ο Διευθυντής.
  • Ο κ. Γκόνης σε ήπιους τόνους ενημέρωσε –κατόπιν ερωτήσεων- ότι πλέον δεν υπάρχουν σχολικοί φύλακες, πως ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος κινητοποιήθηκε, επικοινώνησε με την Διευθύντρια του Αστυνομικού τμήματος και ζήτησε, για τυχόν κίνδυνο επανάληψης των επεισοδίων, να ενταθούν οι περιπολίες στην περιοχή, το οποίο έγινε δεκτό. Ο κ. Γκόνης πρότεινε να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και κάθε γονιός να πλησιάσει και να επικοινωνήσει με το παιδί/α του ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν τέτοια επεισόδια. Παρεμπιπτόντως πέρυσι έγινε πάλι κατάληψη στο 1ο Λύκειο με αποτέλεσμα ζημιές αξίας 11.000€ !!! Πρότεινε κι αυτός να βγει ένα ψήφισμα από το Σύλλογο Γονέων και ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος δεν έχει πολλά περιθώρια να κινηθεί τόσο λόγω έλλειψης προσωπικού, όσο και γιατί δεν έχει αρμοδιότητες. Συγκεκριμένα είπε ότι το συγκρότημα των σχολείων (2ο Δημοτικό, 2ο Γυμνάσιο & 1ο Λύκειο) δεν ανήκουν καν στο Δήμο, όπως και κανένα σχολείο από τη στιγμή που δεν έχουν γραφεί στο Κτηματολόγιο (αυτό θα προσπαθήσει να το αλλάξει).
  • Το ψήφισμα των γονέων που θα ανακοινωθεί, θα αναφέρει ότι στηρίζει την απόφαση του 15μελούς που αντιπροσωπεύει την σχολική κοινότητα και αφορά δίκαια αιτήματά της, επίσης στηρίζει το σύλλογο των καθηγητών οι οποίοι φροντίζουν για την εύρυθμη λειτουργία του λυκείου και την τήρηση της νομιμότητας.

Τα συμπεράσματα που βγήκαν από τη συνάντηση ήταν πως η αγωνία των γονιών που στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο για να μορφωθούν, θα βρει μόνη διέξοδο στη συζήτηση με τα ίδια τα παιδιά. Τα χέρια τους είναι δεμένα από το νομικό πλαίσιο και παρόλο που ακούστηκαν και κάποιες δηλώσεις ακραίες, αντιλαμβανόμαστε ότι ήταν εν βρασμό ψυχής και οφείλονταν στην ανασφάλεια που ένοιωσαν ακούγοντας την περιγραφή της νυχτερινής επίθεσης. Θα πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση για την αντιμετώπιση των εξωσχολικών ατόμων που εισχωρούν στα σχολεία και απειλούν τη σωματική ακεραιότητα καθηγητών και μαθητών. Σε αυτό πρέπει να συνδράμει τόσο ο Δήμος όσο και το ίδιο το κράτος. Ζητήθηκε από ορισμένους γονείς η τοποθέτηση φύλακα για τη νύχτα, θέλω πάνω σε αυτό να σημειώσω ότι σε ανάλογο περιστατικό δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο, εκτός του να καλέσει την αστυνομία. Όταν έχεις μπρος σου 4 άτομα με ξύλα στα χέρια και μπουκάλια πόσο ήρωας μπορείς να γίνεις;

Το πρόβλημα των καταλήψεων και δη από (ή και συμμετέχοντας) εξωσχολικά άτομα δεν είναι μεμονωμένο, αλλά τείνει να αποτελέσει «έθιμο» της σχολικής χρονιάς. Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 2 σχολεία της Αγίας Παρασκευής είναι υπό κατάληψη.

Η καλύτερη λύση, αν και μακροπρόθεσμη, είναι η δημιουργία σωστών ανθρώπων, με παιδεία και κριτική σκέψη. Και αυτό θα επιτευχθεί μέσα από το σχολείο, αλλά και μέσα από την οικογένεια.

Γι’ αυτό πρέπει ως γονείς να σταθούμε δίπλα στα παιδιά μας και να μάθουμε να συζητάμε μαζί τους.

 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.