Κοινωνία και αντι-κοινωνία του Σπύρου Παπασπύρου

Papaspiros Sp.2

Είναι πολύ δύσκολο να θεραπεύσεις την νοοτροπία ενός λαού όταν αυτή έχει υποστεί διαστροφή. Εν προκειμένω και για το θέμα που θα θίξω, έχει υποστεί διαστροφή όσον αφορά στην άποψή του για το τί σημαίνει «δημοκρατία» και «δημοκρατικό δικαίωμα».

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, το Δημαρχείο Αγίας Παρασκευής τελεί υπό κατάληψη από μία ομάδα συμπολιτών μας, υποστηρικτών του νεαρού Νίκου Ρωμανού. Ο οποίος κήρυξε απεργία πείνας, ενώ εκτίει την ποινή του μετά από καταδίκη του για ένοπλη ληστεία. Για τον ίδιο λόγο, τις τελευταίες ημέρες, συνέβησαν  τρομερές καταστροφές σε διάφορες πόλεις της Χώρας. Όλες αυτές οι ενέργειες έχουν τους υποστηρικτές τους, τους αντιθέτους τους, τους «ντεμί» και φυσικά αυτούς, τους δημοσιογράφους και «δημοσιογραφίσκους», που ρίχνουν «λάδι στην φωτιά» για τους δικούς τους συνήθως καιροσκοπικούς λόγους.

Η αλήθεια είναι ότι το «ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Αν το Κράτος (και αναφέρομαι σε όλες τις δομές του) λειτουργούσε με κανόνες ευνομούμενης πολιτείας, είναι βέβαιο ότι τουλάχιστον θα αφαιρούσε τις δικαιολογίες που  χρησιμοποιούν όλοι αυτοί που το εχθρεύονται. Αν παρείχε περισσότερη «δημοκρατία» στους πολίτες, δεν θα την «υπεράσπιζαν» αυτοί που στρέφονται με τις πράξεις τους εναντίον της. Εάν είχε φροντίσει  να βρίσκονται στην φυλακή όλοι αυτοί που έκλεψαν και δημιούργησαν τα «τζάκια» τους τα τελευταία 40 χρόνια, δεν θα βρισκόταν σε θέση τώρα να απολογείται σε οποιονδήποτε αντικοινωνικό «παίρνει τον νόμο στα χέρια του». Όμως… Μεταξύ του Κράτους και των εχθρών του, υπάρχει η μεγάλη αλλά σιωπηλή πλειοψηφία των νομιμοφρόνων πολιτών. Αυτοί που είναι εν τάξει με τις υποχρεώσεις τους τόσο έναντι του Κράτους (ως θεσμό) όσο και έναντι των υπολοίπων συμπολιτών τους. Οι οποίοι υφίστανται τελικά όλες τις οδυνηρές συνέπειες.

Μη παραγνωρίζοντας  τις τεράστιες ευθύνες του Κράτους, αδυνατώ να αντιληφθώ τις αντιδράσεις αλλά και την λογική αυτών που στρέφονται εναντίον του, χρησιμοποιώντας κατά κόρον την λέξη «δημοκρατία» και τα παράγωγά της. Πόσο δημοκρατικό είναι να παίρνει κάποιος ένα όπλο και να επιχειρεί να ληστέψει μια Τράπεζα, τρομοκρατώντας εργαζομένους και απλούς πολίτες-πελάτες; Πόσο δημοκρατικό είναι να καίει και να καταστρέφει περιουσία του δημοσίου (που ανήκει σε όλους μας) αλλά και ιδιωτική που φτειάχτηκε με μόχθο και ιδρώτα; Πόσο δημοκρατικό είναι να καθιστά αδύνατη την κυκλοφορία απλού κόσμου σε περιοχές ολόκληρες; Πόσο δημοκρατικό είναι να καταλαμβάνει δημόσιους χώρους και να μην επιτρέπει την προσέλευση στην εργασία όσων το επιθυμούν; Πόσο δημοκρατικό είναι να μην επιτρέπει την ομαλή λειτουργία του Δήμου, με αποτέλεσμα να θίγονται τα δικαιώματα συμπολιτών μας; Νομίζω ότι κάθε εχέφρων άνθρωπος  θα έδινε ως απάντηση, σε όλες τις ερωτήσεις, ότι όχι μόνο δεν είναι καθόλου δημοκρατικές αυτές οι ενέργειες αλλά είναι και βαθύτατες αντιδημοκρατικές και αντικοινωνικές. Και οι εκφραστές τους μάλλον δεν αντιλαμβάνονται ότι η δράση φέρνει αντίδραση. Αυτό που με φοβίζει στην προκειμένη περίπτωση, είναι η πιθανότητα η αντίδραση αυτή να προέρχεται από κάποιους που, στο όνομα της προστασίας δημοκρατίας, θα προκαλέσουν μια νέα εμφύλια σύρραξη. Εκτός αν αυτό είναι το ζητούμενο.

Άφησα τελευταίο το θέμα των ανακοινώσεων των Παρατάξεων, για το ζήτημα της καταλήψεως του Δημαρχείου μας. Οι ανακοινώσεις της «Αγίας Παρασκευή η πόλη μας», της «Φυσάει κόντρα» και της «Μια γενιά μπροστά», είναι σαφείς και κατανοητές. Η ανακοίνωση όμως του Δημάρχου κ. Γιάννη Σταθόπουλου, είναι «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ». Χαϊδεύουμε λίγο από δω, παρακαλούμε λίγο από κει, μην τυχόν δυσαρεστήσουμε κανέναν. «Το κακό κράτος» από την μια αλλά να τηρήσουμε και τους νόμους του «κακού Κράτους» από την άλλη. Κάποια στιγμή, πέραν από τα επικοινωνιακά «για πρώτη φορά», πρέπει να καταλάβουν ότι διοικούν πλέον τον Δήμο και πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν βρίσκονται στην σιγουριά της αντιπολιτεύσεως, στην οποία είχαν οχυρωθεί χρόνια τώρα.

ΥΓ. θα ήθελα να ρωτήσω αυτούς που κόπτονται για το δικαίωμα του Νίκου Ρωμανού να σπουδάσει. Δεν θα ήταν ποιο δίκαιο, να είχαν κάνει και να κάνουν αγώνα και για τους άλλους νεαρούς «ανώνυμους» κρατουμένους, που και αυτοί στερούνται την δυνατότητα αυτή;

Σπύρος Παπασπύρος

Σχης ε.α.

Μέλος Δ.Σ. ΠΑΟΔΑΠ

τ. Δημοτικός Σύμβουλος «Αγία Παρασκευή η πόλη μας»

 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter
Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.