Απονομή βραβείου στον Ν. Μουστάκα, υποψήφιο Διδάκτορα στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

Απονομή βραβείου στον Ν. Μουστάκα, υποψήφιο Διδάκτορα στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»,

από τον διαγωνισμό  “Green Talents – International Potentials in Sustainable Development” του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας & Έρευνας της Γερμανίας

green talents

Ακόμη μία διεθνής αναγνώριση για την επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα και το ΕΚΕΦΕ «Δ». Ο Νικόλαος Μουστάκας, υποψήφιος Διδάκτορας στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», βραβεύτηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας & Έρευνας της Γερμανίας, μέσω του διαγωνισμού Green TalentsInternational Potentials in Sustainable Development που διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2009.

Με αφετηρία την καινοτόμο έρευνα, τις δημιουργικές και έξυπνες απαντήσεις στα ζητήματα της βιωσιμότητας στο περιβάλλον και της εναλλακτικής ενέργειας μέσα από ανανεώσιμες πηγές, γερμανοί εμπειρογνώμονες από τον Ακαδημαϊκό, τον Ερευνητικό και Βιομηχανικό χώρο, επιλέγουν, ανάμεσα σε εκατοντάδες παρουσιάσεις, που φέτος ξεπέρασαν τις 800 συμμετοχές απ’ όλο τον κόσμο, τα 25 «πράσινα ταλέντα». Σκοπός δεν είναι μονάχα η αναγνώριση όσων ξεχωρίζουν στον τομέα της Έρευνας και της Τεχνολογίας, μα και η δημιουργία δικτύων για τη διεθνή συνεργασία πάνω στην ανάπτυξη και στην εφαρμογή λύσεων στο ενεργειακό πρόβλημα και στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Ο Νίκος Μουστάκας ξεχώρισε για την έρευνά του στην φωτοκατάλυση και την τεχνητή φωτοσύνθεση, κεντρικοί ερευνητικοί τομείς για την ενέργεια και τη βιωσιμότητα, και, εντυπωσίασε παρότι αυτή βρίσκεται στο πρώιμο στάδιο της διατριβής.

Ο Δ/ντής του Ινστιτούτου για το Κλίμα, το Περιβάλλον και την Ενέργεια στο Βούπερταλ της Γερμανίας, καθηγητής και μέλος της Επιτροπής αξιολόγησης, κος Ούβε Σνάιντεβιντ, σε δήλωσή του στην Deutsche Welle, εξήγησε, ότι, η επιλογή του Νίκου Μουστάκα ήταν μία εύκολη απόφαση για την Επιτροπή. Χαρακτήρισε τον έλληνα υποψήφιο Διδάκτορα Ερευνητή ως ένα από τα «λαμπρά μυαλά που θα προωθήσουν την ιδέα της βιωσιμότητας και που διαφαίνεται από τώρα ότι θα εξελιχθεί σε επιστήμονα με σημαντική προσφορά».

Τη σημασία του συγκεκριμένου ερευνητικού έργου, καθώς αντικείμενό της είναι η μετατροπή των ρύπων  σε ενέργεια, στάθηκε στην ομιλίας της και η γερμανίδα Υπουργός Παιδείας & Έρευνας κα Γιοχάνα Βάνκα.

Η βράβευση του κ. Νικόλαου Μουστάκα, μαζί με το ταλέντο και τη σκληρή δουλειά του νεαρού ερευνητή, αναδεικνύει τη βαρύτητα και την σημασία που έχει το ερευνητικό έργο όπως αυτό αναπτύσσεται καθημερινά στις εγκαταστάσεις και στα Ινστιτούτα του «Δημόκριτου», φανερώνει τις προοπτικές που το ΕΚΕΦΕ «Δ» προσφέρει στους υπότροφους και νέους ερευνητές, και, δικαιώνει τη σκληρή και καινοτόμο δουλειά των ελλήνων ερευνητών μέσα στις δύσκολες συνθήκες των καιρών μας.

Όπως τόνισε ο ίδιος ο βραβευθέντας, «θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό καθώς βρίσκομαι σε μία ομάδα που είναι ανταγωνιστική και μπορεί να παίρνει ευρωπαϊκά κονδύλια & προγράμματα, αλλά, και ελληνικά προγράμματα αριστείας. Το αντικείμενό μου είναι ο καθαρισμός αερίων και υγρών ρύπων με τη χρήση του ηλιακού φωτός, όπως επίσης η μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε υδρογονάνθρακες που μπορούμε να ξαναχρησιμοποιήσουμε ως καύσιμο. Προσωπικά είμαι στην ευχάριστη θέση να μπορώ να κάνω την έρευνά μου χωρίς κάποιον περιορισμό».

Εκ μέρους της διοίκησης και όσων εργάζονται στον «Δημόκριτο», ο Δ/ντης του Κέντρου και Πρόεδρος του Δ.Σ., Δρ. Νικόλαος Κανελλόπουλος, συγχαίρει τον υπότροφο και υποψήφιο διδάκτορα Νίκο Μουστάκα για τη διεθνή αυτή διάκρισή του μέσω της οποίας Τιμά συνολικά το ΕΚΕΦΕ «Δ».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «από τη δική μας μεριά θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την καινοτόμο έρευνα προσφέροντας τα μέσα, τη γνώση και την υποστήριξη που απαιτείται κατά περίπτωση. Ήδη, μέσα από προγράμματα όπως το «Μαζί στη Εκκίνηση» από κοινού με τον ΣΕΒ, την σύνδεση της Έρευνας με την οικονομική και παραγωγική ανάπτυξη, και, μέσα από την οργανωμένη ανασυγκρότηση του ερευνητικού ιστού της χώρας, όπως έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε τους τελευταίους μήνες, με την θεματική σύμπτυξη των δραστηριοτήτων διαφορετικών τομέων της έρευνας, προσφέρουμε ένα γόνιμο πεδίο για την επιστημονική αριστεία και την ανταγωνιστική ανάπτυξη της τεχνολογίας. Η διάκριση του κου Μουστάκα είναι ένα σαφές παράδειγμα που δικαιώνει την προσπάθειά μας και δεν θα είναι η μόνη».

 

 

 

 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων