Επανιδρύεται η Δημοτική Αστυνομία. Υπογραφτηκε το Προεδρικό Διάταγμα.

201501131929425485Mε Προεδρικό Διάταγμα «επανιδρύεται” η Δημοτική Αστυνομία, σε ειδικά τμήματα και συγκεκριμένα σε πέντε στην Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών και από ένα στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Θεσσαλονίκης και Νοτίου Αιγαίου (Ρόδος), ενώ θα συσταθούν και 17 Γραφεία Δημοτικής Αστυνομίας στα Αστυνομικά Τμήματα: Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Βούλας, Ευόσμου Θεσσαλονίκης, Δράμας, Καβάλας, Κατερίνης, Έδεσσας, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Λάρισας, Πατρών, Κω, Χανίων και Ηρακλείου.

Μετά την απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ που έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών της Δημοτικής Αστυνομίας ο δρόμος άνοιξε για την επαναλειτουργία της δημοτικής αστυνομίας κατ΄αρχήν στους παραπάνω δήμους.
Την λειτουργία αναλαμβάνει η ίδια η ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με το σχέδιο του ΠτΔ, τα ειδικά τμήματα θα λειτουργούν όλο το 24ωρο και θα στελεχωθούν από δημοτικούς αστυνομικούς, αστυνομικούς της ΕΛΑΣ και πολιτικό προσωπικό.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπορούν να αφαιρούν πινακίδες από οχήματα, να αφαιρούν άδειες οδήγησης και άδειες κυκλοφορίας και να «κόβουν κλήσεις» για παράνομη στάθμευση και για παραβάσεις του ΚΟΚ εν γένει, θα μπορούν να ελέγχουν την τήρηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, να σφραγίζουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ θα έχουν και την ιδιότητα του ανακριτικού υπαλλήλου κατά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Οι δημοτικοί αστυνόμοι δεν θα φέρουν όπλο αλλά γκλομπ και χειροπέδες, ενώ στη στολή τους θα φέρουν το σήμα της ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό όπως αναφέρεται στο σχετικό Π.Δ. η Δημοτική Αστυνομία, θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2015 με 192.000 ευρώ και με 241.000 ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Τα έσοδα όμως της Δ.Α. δεν θα πηγαίνουν στους δήμους όπως στο παρελθόν.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.