Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στο Κοντόπευκο (video)

κεραίες Κοντοπεύκου IMG_8943 copy

Επιζητώντας την καλύτερη απόδοση του σήματος, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αυξάνουν τις κεραίες μέσα στις πόλεις. Αυτό συμβαίνει και στην Αγία Παρασκευή, όπου σε αρκετές ταράτσες οικιών ξαφνικά ξεφυτρώνουν κεραίες υπό τη μορφή καμινάδας. Να σημειώσουμε ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν φροντίσει να νομιμοποιηθούν, έτσι ώστε να μην είναι εφικτή η απομάκρυνσής των κεραιών από την τοπική κοινωνία.

κεραίες Κοντοπεύκου IMG_8933 copyΣήμερα το πρωί,  26/4/2015,πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στην περιοχή του Κοντοπεύκου και στη συμβολή των οδών Ολυμπίας και Θήρας όπου σε κτίριο υπάρχει ήδη μία κεραία και γίνεται προσπάθεια από τον ιδιοκτήτη για τοποθέτηση δεύτερης. Το σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από 4 σχολεία θέτοντας σε κίνδυνο τους μαθητές. Την κινητοποίηση οργάνωσαν η Επιτροπή Κατοίκων Κοντοπεύκου, το Δίκτυο Ανταλλαγής & Αλληλεγγύης και η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγ. Παρασκευής.

κεραίες Κοντοπεύκου, IMG_8897 copyΣκοπός ήταν η δραστηριοποίηση των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο, ώστε να βρεθεί λύση να εμποδιστεί η τοποθέτηση της νέας κεραίας και να γίνει απομάκρυνση της παλιάς. Το θέμα παρουσίασε ο κ. Κολώνιας ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει να αλλαχθεί το υπάρχον καθεστώς και να υπάρξει μαζικότερη συμμετοχή των πολιτών για να έχουμε αποτέλεσμα. Υπήρξαν και ερωτήσεις αν μπορούν οι κάτοικοι να προστατευτούν από την ακτινοβολία κατεβάζοντας οι ίδιοι τις κεραίες, αλλά εφόσον αυτό δεν είναι σύννομο παρέμεινε ως σκέψη. Ξένισε βέβαια όλους τους παραβρισκόμενους η διακριτική παρουσία 2 περιπολικών της ελληνικής αστυνομίας, ένα από κάθε πλευρά των συγκεντρωμένων.

κεραίες Κοντοπεύκου IMG_8931 copy

Παρών και ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος, ο οποίος είπε πως καλό θα είναι να καλείται η Δημοτική Αρχή αν προκύπτει κάποιο σοβαρό θέμα, για να βοηθάει και αυτή. Επανέλαβε ότι η τοποθέτηση της κεραίας είναι νόμιμη και η Δημοτική Αρχή δεν δύναται να επέμβει, είναι όμως πάντα στο πλευρό των κατοίκων για να βοηθήσει και να συμπαρασταθεί.

κεραίες Κοντοπεύκου IMG_8901 copy

Η τοποθέτηση του κ. Σπύρου Αλεξίου (επικεφαλής του Φυσάει Κόντρα) ήταν πρώτον, να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ενός “κλεφτοπόλεμου” ώστε να καθυστερήσει όσο είναι δυνατόν η τοποθέτηση και λειτουργία κεραιών σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Δήμους και να επιδιωχθεί η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και δεύτερον, η μόνη λύση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι οι δυναμικές πρωτοβουλίες, δηλαδή αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση οι κάτοικοι να κατεβάσουν κεραίες όπως έγινε στα Εξάρχεια, στο Ίλιον και αλλού. Και μάλιστα το Δημοτικό Συμβούλιο, 33 σύμβουλοι και ο Δήμαρχος μπροστά να ανέβουν και να κατεβάσουν κεραία (καταχειροκροτήθηκε).

κεραίες Κοντοπεύκου 20150426_120729 copy2

Ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης (επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης) τόνισε ότι αν δεν αλλάξει συνολικά η κοινωνία και να μην οργανώνεται με βάση το κέρδος αλλά με βάση τις ανάγκες του ανθρώπου, τέτοια ζητήματα είναι δύσκολο να λυθούν. Για το συγκεκριμένο θέμα οι δρόμοι είναι δύο. Η μαζικότερη συμμετοχή των κατοίκων και αντί για 300 να είναι 3000 και πάνω, οπότε τότε θα μπορούσαν ακόμα και να κατεβάσουν τη κεραία. Είναι θέμα δυναμικής, όπως τόνισε. Η δεύτερη λύση είναι να δημιουργηθούν πολλά εμπόδια στον ιδιοκτήτη του ακινήτου, όπως να είχε δοθεί έγκαιρα το “εντέλεσθε” στην υπάλληλο της Πολεοδομίας να μην υπογράψει την άδεια (η οποία κατά γενική ομολογία κινήθηκε νόμιμα) ή έστω αυτό να γίνει στην επόμενη κεραία, επίσης να γίνει μια παρέμβαση πολεοδομικής φύσης από το Δήμο στην περιοχή που να χαρακτηρίζει κάτι π.χ. το δρόμο ως ήπιας κυκλοφορίας.

Ο κ. Γκιζιώτης μάλιστα κατέθεσε και πρόταση την οποία θα φέρει ως θέμα στο Δ.Σ., σύμφωνα με την οποία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο (Ολυμπίας & Θήρας) και να είναι παρόντες όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι κάτοικοι.

κεραίες Κοντοπεύκου IMG_8915 copy

Το λόγο πήρε ο κ. Νάσος Παπασταθάκης (δημοτικός σύμβουλος, Αγ. Παρασκευή η πόλη μας) μίλησε για ισχυρά νομικά πλαίσια και για τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν περίπου 300 κάτοικοι να κατεβάσουν μια κεραία. Πρότεινε το πρόβλημα να γίνει φανερό σε μεγαλύτερο κοινό μέσω μέσων ενημέρωσης, αν είναι δυνατόν μη χρήση της εταιρείας που δημιουργεί το πρόβλημα και ζήτησε η Δημοτική Αρχή να παίρνει σαφή θέση και αυτή να δημοσιοποιείται  στην ιστοσελίδα του Δήμου ώστε να ενημερώνονται οι κάτοικοι.

Παρόντες επίσης ήταν η πρόεδρος του Συλλόγου Κοντοπεύκου κ. Βούλα Κουτσογιάννη, ο πρώην πρόεδρος κ. Γιώργος Ματσούκας, η δημοτική σύμβουλος κ. Χρύσα Κολώνια, η πρ. Αντιδήμαρχος Διοίκησης κ. Ελευθερία Παπαδοπούλου και αρκετοί κάτοικοι του Τσακού, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σχετικό πρόβλημα και το απόγευμα 26/4/15 στις 6:30μμ η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή τους (Καραϊσκάκη & Μακεδονίας).

Απόσπασμα από την ομιλία κατοίκου

Ομιλίες Σπύρου Αλεξίου και Αντρέα Γκιζιώτη

—–

Το aparaskevi-images.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.