Ο Όμιλος Πολιτών συγκέντρωσε τα βλέμματα με μια σημαντική ημερίδα

ημερίδα-κοινωνική οικονομία 1 copy

Μια σημαντική όσο και διαφωτιστική ημερίδα πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, 4/5/2015, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής. Θέμα της ήταν η Κοινωνική Οικονομία και νέες μορφές αντιμετώπισης της ανεργίας και διοργανώθηκε από τον πρωτοεμφανιζόμενο Όμιλο Πολιτών Αγίας Παρασκευής.

Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο πρ. δημοτικός σύμβουλος γιατρός κ. Μιχάλης Γαβράς και ομιλητές οι Γιώργος Μιτάκης, Σοφία Αδάμ, Αντώνης Αντωνόπουλος, Νίκος Χρυσόγελος και εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού Γονέων Χαλανδρίου*.

ημερίδα-κοινωνική οικονομία 2 copy

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση για τις μορφές δράσης και στήριξης της κοινωνίας όταν δεν επαρκεί το κράτος ή ο Δήμος. Παρουσιάστηκε η σημερινή Κοινωνική Οικονομία δηλαδή το σύνολο των οικονομικών, επιχειρηματικών, παραγωγικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, οι οποίες αναλαμβάνονται από εταιρείες ή ενώσεις προσώπων, των οποίων ο σκοπός είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων, ο τρόπος που μπορούν να αξιοποιηθούν Κοινοτικά προγράμματα με στόχο την εξεύρεση θέσεων εργασίας σε ανέργους συμπολίτες μας και προσφοράς φροντίδας στο κοινωνικό σύνολο με τη μορφή ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ) ή Συνεταιρισμών.

Αναφέρθηκαν παραδείγματα συνεταιρισμών τόσο στον Ελλαδικό χώρο όσο και στο εξωτερικό, όπου και υπάρχει σαφώς μεγαλύτερη άνθιση σε σχέση με την Ελλάδα, παρουσιάστηκαν είδη συνεταιρισμών που αφορούν την κοινωνική πολιτική, αθλητικών, τουριστικών ή εκπαιδευτικών φτάνοντας στο ζωντανό παράδειγμα του Συνεταιρισμού Γονέων στο διπλανό Χαλάνδρι όπου πήραμε μια ιδέα για τον τρόπο δημιουργίας, λειτουργίας και ασφάλισης των ατόμων που απασχολεί. Αναφέρθηκαν και τα δειλά βήματα που γίνονται στο Δήμο Αγίας Παρασκευής για παράδειγμα με το Συνεταιρισμό Καταναλωτών “ΠΑΝΔΩΡΑ” και το Δίκτυο Ανταλλαγής & Αλληλεγγύης.

ημερίδα-κοινωνική οικονομία 3 copy

Ειπώθηκαν τα θετικά, οι προοπτικές, τα αρνητικά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται και η γενικότερη εντύπωση που επικρατεί. Αναφέρθηκε ποιά πρέπει να είναι η σχέση με το Δήμο και ποιές παρανοήσεις γίνονται όταν απασχολούν υπαλλήλους με συμβάσεις, οι οποίοι έχουν τη λανθασμένη εντύπωση ότι υπάγονται στο Δήμο. Τονίστηκε δε ότι στόχος πρέπει να είναι η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και όχι στο Δήμο.

Στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Δήμο μας η κοινωνία δεν έχει καλλιεργήσει ακόμα την ψυχολογία για μια ανάλογη δραστηριότητα, αλλά, όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, δεν υπάρχει ακόμα και το ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο που θα στηρίξει τέτοιες προσπάθειες. Παρόλα αυτά έχουν ξεκινήσει να γίνονται τα πρώτα βήματα με καλά αποτελέσματα και έχουν προξενήσει ένα γενικότερο ενδιαφέρον αν κρίνουμε από τον κόσμο που γέμισε την αίθουσα.  Η οικονομία της αγοράς είναι αυτή που πρέπει να δραστηριοποιηθεί με καλό σχεδιασμό και ακολουθώντας επιτυχημένα παραδείγματα ώστε να αντιμετωπιστεί η παθογένεια των κοινωνικών επιχειρήσεων, κρατώντας όμως τον κοινωνικό χαρακτήρα τους.

ημερίδα-κοινωνική οικονομία 4 copy

Κατόπιν των προκαθορισμένων ομιλιών ακολούθησαν ερωτήσεις και κατάθεση  απόψεων από τους παραβρισκόμενους.

Ομολογουμένως ήταν μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση-συζήτηση, που πιστεύουμε ότι επιβάλλεται να επαναληφθεί σε μεγαλύτερο χώρο αυτή τη φορά και που ίσως θα έπρεπε να στηρίξει και ο ίδιος ο Δήμος. Όσον αφορά τον Όμιλο Πολιτών κατάφερε να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον.

ημερίδα-κοινωνική οικονομία 5 copy

*

• Κοινωνική Οικονομία και νομικές μορφές έκφρασης
Γιώργος Μιτάκης, Οικονομολόγος –Διαχειριστής Έργων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων


Σοφία Αδάμ, Δρ Οικονομολόγος, Ερευνήτρια, Ειδικός Επιστημονικός Συνεργάτης στο Γραφείο της Αναπλ. Υπουργού Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης και Κοιν. Αλληλεγγύης


• Αξιοποίηση της Κοινωνικής Οικονομίας από τους δήμους για την άσκηση Κοινωνικής Πολιτικής κλπ
Αντώνης Αντωνόπουλος, Γραμματέας Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης


• Αρνητικές παραστάσεις από την λειτουργία των Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων, αντιμετώπιση και προοπτικές
Νίκος Χρυσόγελος, πρώην Ευρωβουλευτής


• Παρουσίαση καλών πρακτικών από την λειτουργία μορφών Κοινωνικής Οικονομίας
Συνεταιρισμός Γονέων Χαλανδρίου (κοινσεπ)

 

 

—–

Το aparaskevi-images.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.