Εκδήλωση τιμής για τους Σιωπηλούς Ήρωες των ANZAC πραγματοποίησε το Λύκειο Ελληνίδων(video)

IMG_0168 copy

15.000 Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες και 2.500 νοσοκόμες που περιέθαλπαν τους τραυματίες στρατιώτες τιμήθηκαν σε εκδήλωση με τίτλο “100 χρόνια από την έναρξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου – Οι σιωπηλοί ήρωες των ANZAC”,  που οργανώθηκε από το Λύκειο Ελληνίδων και το Δήμο Αγίας Παρασκευής.

IMG_0152 copy

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” παρακολουθήσαμε παραδοσιακούς χορούς από το Λύκειο Ελληνίδων του Σίδνεϋ και της Αγίας Παρασκευής. Παρουσιάστηκαν επίσης ομιλίες από τον ιστορικό Δρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου κ. Νίκο Νικολούδη, τον Πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα κ. John Griffin, τον καθηγητή-συγγραφέα κ. Θεόδωρο Μπελίτσο και τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λημνίων κ. Αντώνη Καραγιάννη.

IMG_0255 copy

Έγινε προβολή του ντοκιμαντέρ “Τα Μυστικά Ημερολόγια”, επιμέλια-παραγωγή του Λυκείου Ελληνίδων Σίδνεϋ και έρευνα της Deddie Papadakis η οποία εμπνεύστηκε την εκδήλωση.

IMG_0200 copy

Συντονίστρια ήταν η καθηγήτρια φιλόλογος κ. Μίνα Μουχτούρη. Παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόξενος της Νέας Ζηλανδίας, ο πρόεδρος του “Δημοκρίτου” Νίκος Κανελλόπουλος, ο Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Κατερίνας προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής και δημοτικοί παράγοντες της πόλης.

IMG_0180 copy

IMG_0163 copy

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Η  Deddie Papadakis  ΓΙΑ ΤΟΥΣ “ΣΙΩΠΗΛΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΩΝ ANZAC” ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ


ΓΝΩΡΙΖΩ πως τα μεγάλα κείμενα, είναι κουραστικά, μα ήταν χιλιάδες οι ΝΕΚΡΟΙ. 1915 – 2015

Aγαπητοί φίλοι μου στο fb, θα ήθελα να σας ενημερώσω για μια σημαντική για μένα (ελπίζω και για πολλούς συνδημότες μου) εκδήλωση, της οποίας είχα την τιμή να συμμετέχω στη ”γέννηση” της…Είμαι παιδί δεύτερης γενιάς,γεννημένο στην μακρυνή Αυστραλία κι απο τον επαναπατρισμό της οικογένειας μου και μετά,κατοικώ και ζώ μόνιμα στην Αγία Παρασκευή. Θέλω την προσοχή σας στο κείμενο μου γιατί είμαι παιδί με δυό ΠΑΤΡΙΔΕΣ, που τις αγαπώ και τις τιμώ,το ΙΔΙΟ!
Είμαι καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και ταπεινά δηλώνω και συγγραφέας.
Κάνω αναφορά στην ιδιότητα μου γιατί μου ζητήθηκε απο το Λύκειο Ελληνίδων Sydney (το οποίο και εκπροσωπώ)να ερευνήσω και να γράψω κάποια κείμενα-ποιήματα,για ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός (αφορά στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο και την άγνωστη για πολλούς,μάχη της Καλλίπολης) για να αποτίσουμε φόρο τιμής, με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων, στους πεσσόντες και κυρίως στις Αυστραλές νοσοκόμες που με ενθουσιασμό, αγάπη, χαρά και τελικά με αυτοθυσία… στρατοπεύδευσαν στη Λήμνο το 1915.
Μετά τη διεξαγωγή έξι μηνών έρευνας ήμουν κατάπληκτη με τις πληροφορίες που είχαν συγκεντρωθεί. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα για τα ”Τα Μυστικά ημερολόγια” που κρατούσαν οι νοσηλεύτριες στο Μεγάλο Πόλεμο, για τα παιχνίδια των συμμάχων και για το πώς ”χρησιμοποιήθηκαν” τα κράτη και οι κάτοικοι τους…για τα μηδαμινά για την εποχή ”μέσα” νοσηλείας και την παροχή βοήθειας σε χιλιάδες τραυματίες…για ένα νησί που χρησιμοποιήθηκε ως Νοσοκομείο Βάση, σ’ αυτό τον άδικο ( όπως σχεδόν ‘ολοι) πόλεμο, κ.λ.π. Εμπνεύστηκα λοιπόν και έγραψα (συλλογή 10 ποιημάτων γι αυτούς τους ΣΙΩΠΗΛΟΥΣ ΗΡΩΕΣ) που απεικονίζουν τις ανθρώπινες αξίες, την αγάπη για τον συνάνθρωπο,την αυτοθυσία των αγνών ψυχών, την αλληλεγγύη που ανέπτυξαν Αυστραλοί και Έλληνες εκείνους τους πολύ δύσκολους καιρούς. Είναι εκπληκτικό το πώς άνθρωποι από δύο διαφορετικούς κόσμους βρίσκουν ”κοινό έδαφος” όταν πρόκειται να βοηθήσουν και να σωθούν ζωές.
Για την μάχη της Καλλίπολης, έγιναν εκδηλώσεις στην Λήμνο,στο Sydney,Αθήνα και Πειραιά,γιορτάζοντας τα 100 χρόνια μνήμης τον περασμένο Μάρτιο. Στην πόλη μου τώρα ( Αγία Παρασκευή ) αφού ήρθα σε επαφή με τον Δήμαρχο μας κο Γιάννη Σταθόπουλο και το τοπικό Λύκειο Ελληνίδων, αγκάλιασαν την πρωτοβουλία και θα συνεργαστούν για να παρουσιαστεί και σε μας,αυτή η εκδήλωση. Θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων Sydney, καθώς και η πρόεδρος τους, ο πρέσβης της Αυστραλίας, καθηγητές Πανεπιστημίων,ιστορικοί ,πολιτικοί κι ελπίζουμε και πλήθος κόσμου… Σας περιμένουμε το ΣΑΒΒΑΤΟ 27/06/2015 στις 7.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ. Τελειώνοντας αυτή την ενημέρωση, θα ήθελα να υπευθυμίσω την ΑΝΑΓΚΗ που έχουμε ως άνθρωποι, απο ένα αγκάλιασμα στα δύσκολα…Ο πόλεμος είναι κρίση και η κρίση πόλεμος, ας είμαστε αλληλέγγυοι, όπως τότε….Με εκτίμηση, Debbie Papadakis

IMG_0230 copy

IMG_0233 copy

IMG_0242 copy

IMG_0176 copy

IMG_0267 copy

IMG_0136 copy

IMG_0185 copy
.

—–

Το aparaskevi-images.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες,video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.