“Δημοκρατικές” νοοτροπίες: Του Σπύρου Παπασπύρου

1465327_765770743533815_7792646807337438053_n

Στην περιοχή του Αη Γιάννη, κάθε Δευτέρα λειτουργούσε Λαϊκή Αγορά. Επί ένα εξάμηνο στην οδό Σπάρτης και το άλλο εξάμηνο στην οδό Μιαούλη, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2004. Με τον τρόπο αυτό, εξυπηρετούνταν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής αριστερά της οδού Αγίου Ιωάννου. Αυθαιρέτως, η Δημοτική Αρχή κατήργησε την λειτουργία της στην οδό Μιαούλη. Με αποτέλεσμα οι κάτω της οδού Ασημακοπούλου κάτοικοι , ιδίως οι ηλικιωμένοι, να εξαναγκάζονται να περπατούν μεγάλη και ανηφορική απόσταση για να εξυπηρετηθούν. Η λειτουργία στην οδό Μιαούλη καταργήθηκε, επειδή 2-3 κάτοικοι της οδού ενοχλούντο και η Δημοτική Αρχή ήθελε να τους κάνει το «χατήρι».
Διακόσιοι πενήντα (250) κάτοικοι της “κάτω” περιοχής, συνέταξαν και υπέγραψαν κείμενο με το οποίο ζητούσαν την επαναλειτουργία της Λαϊκής στην οδό Μιαούλη.
Στις 20 Ιουλίου 2015, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συζητήθηκε το θέμα της επαναλειτουργίας της Λαϊκής, στις “κάτω” γειτονιές. Παρόντες, αντιπρόσωποι των 250 κατοίκων (που στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότεροι) αλλά και οι δύο αντιδρώντες. Προς δόξαν κάθε δημοκρατικής δεοντολογίας, ο λόγος δόθηκε μόνον σε αντιπρόσωπο των 2 και όχι στην αντιπρόσωπο των 250, αφού ο κ. Δήμαρχος το απαγόρευσε.. Η “δημοκρατική” ευαισθησία της Δημοτικής αρχής, φαίνεται ότι εξαντλείται μόνον στις ανακοινώσεις…
Κατόπιν όλων αυτών, η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε (και το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε) την επί εξάμηνο λειτουργία της Λαϊκής, όχι στην οδό Μιαούλη αλλά στην οδό Περικλέους (κάθετο στην οδό Μιαούλη) από 1/7 έως 31/12 κάθε έτους. Να σημειωθεί ότι ο νέος χώρος είναι στενότερος και μικρότερος σε μήκος, από αυτόν της οδού Μιαούλη, δημιουργεί δε σοβαρό πρόβλημα στην πρόσβαση προς το 8ο Δημοτικό Σχολείο. Η εισήγηση του κ. Δημάρχου πέρασε (αριθμός αποφάσεως 197/2015) αν και την καταψήφισαν 2 από την αντιπολίτευση και 4 από την συμπολίτευση.
Παρά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Λαϊκή αγορά δεν μεταφέρθηκε στην οδό Περικλέους παρά το γεγονός ότι μπήκαμε στον μήνα Σεπτέμβριο. Με συνέπεια να συνεχίζεται η ταλαιπωρία των κατοίκων.
Τί συνέβη πάλι; Ποιόν “ημέτερο” (της Δημοτικής Αρχής) ενόχλησε η Λαϊκή; Με ποιό δικαίωμα η Δημοτική Αρχή δεν εκτελεί αποφάσεις του Δ.Σ., που μάλιστα η ίδια εισηγήθηκε; Υπάρχουν νέες σκέψεις; Και μην δικαιολογηθούν ότι περιμένουν την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου (στο οποίο καθυστέρησαν να την στείλουν). Γιατί σε άλλες περιπτώσεις δεν περιμένουν την έγκριση αυτή, που είναι απλώς τυπική.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Δημοτική Αρχή του κ. Σταθόπουλου αυθαιρετεί και παρανομεί. Ούτε η πρώτη που κάνει “χατιράκια”, που τα έχει αναγάγει σε “επιστήμη”. Όμως δεν νομίζει ότι πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει, πριν η κατάσταση γίνει εκρηκτική; Και δεν πρέπει κάποια στιγμή και οι πολίτες, να σκεφτόμαστε με γνώμονα το δημόσιο και όχι το ατομικό συμφέρον; Σαφώς και η Λαϊκή Αγορά δημιουργεί ένα (περιορισμένης διαρκείας) πρόβλημα, στους περιοίκους. Η μεταφορά της αλλού, δεν δημιουργεί το ίδιο πρόβλημα σε άλλους συμπολίτες μας; Ή μακριά από εμάς και ό,τι θέλει ας γίνει; Η νοοτροπία όμως, πρέπει να αλλάξει από την «κεφαλή». Αν ο Δήμαρχος και οι διοικούντες δεν έκαναν «χατιράκια», οι πολίτες δεν θα τα ζητούσαν. Συμφωνείτε κ. Δήμαρχε;

Σπύρος Παπασπύρος
Σχης ε.α.
πρ. Δημοτικός Σύμβουλος «Αγία Παρασκευή η πόλη μας»
Μέλος Δ.Σ. ΠΑΟΔΑΠ

 

—–

Το aparaskevi-images.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων