Σε λίγη ώρα τα Exit polls -Απόψε θα ξέρουμε την επόμενη κυβέρνηση

 

EXITpoll_PLAINb

Ο μηχανισμός συλλογής στοιχείων του exit poll άνοιξε στις 7:00 το πρωί και από τις 9:00 άρχισαν να συγκεντρώνονται τα αποτελέσματα από τις απαντήσεις στα ερωτηματολόγια στο κέντρο συλλογής πληροφοριών των εταιρειών δημοσκοπήσεων, όπου τίθενται υπό επεξεργασία.

Με το κλείσιμο της κάλπης, στις 19:00 ακριβώς, τo exit poll θα παρουσιάσει το αποτέλεσμα για τις εθνικές εκλογές.

Οσον αφορά το κρίσιμο θέμα της αποχής από την εκλογική διαδικασία, ο κ. Νικολακόπουλος σημείωσε ότι αν και δεν μπορεί να εκτιμηθεί με το exit poll, «η ένδειξη είναι ότι δεν θα είναι αυξημένη σε σχέση με τον Ιανουάριο».

Πέντε εταιρείες για πέντε κανάλια
Το διακαναλικό exit poll, που διενεργείται για πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς από αντίστοιχες εταιρείες δημοσκοπήσεων, αναμένεται να δώσει μια πρώτη εικόνα για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το οριστικό αποτέλεσμα του exit poll θα ακολουθήσει στις 20:00, αφού θα έχει προηγηθεί η επεξεργασία των τελευταίων απαντήσεων από τα ερωτηματολόγια και θα έχουν ενσωματωθεί και κάποια πρώτα στοιχεία από πραγματικά εκλογικά αποτελέσματα από εκλογικά τμήματα.

Η ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος θα δοθεί από τη Singular Logic και το υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ 21:00 με 21:30.

Για το διακαναλικό exit poll εργάζονται περίπου 300 αναλυτές και καταμετρητές από 5 εταιρείες δημοσκοπήσεων και έχουν στηθεί 100 κάλπες σε εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα, 35 στην Αττική και 65 στην περιφέρεια.

Συνολικά, αναμένεται να συμπληρωθούν περίπου 8.000 ερωτηματολόγια.

MEGA: Στις 19.00 ο εκλογολόγος και ειδικός αναλυτής Ηλίας Νικολακόπουλος καθώς και ο πρόεδρος της GPO Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσιάζουν και αναλύουν το exit poll.
ALPHA: Στις 19:00, ο Διευθύνων Σύμβουλος της MΑRC, Θωμάς Γεράκης, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του exit poll.
ΑΝΤ1: Στις 19:00, ο Στράτος Φαναράς της Metron Analysis, παρουσιάζει το αποτέλεσμα των πανελλαδικών exit poll.
STAR: Στις 19:00 ακριβώς, ο πρόεδρος της MRB Δημήτρης Μαύρος, θα ανακοινώσει το πανελλαδικό exit poll και την πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος.
ΣΚΑΪ: Στις 19.00 η εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων  από τον εκλογικό αναλυτή, καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκο Μαραντζίδη.

Exit poll: Στήθηκαν 100 κάλπες σε εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα

Ο μηχανισμός του exit poll άνοιξε ακριβώς στις 7:00 το πρωί, μαζί με τις κάλπες, και από τις 9:00 άρχισαν να μεταδίδονται τα αποτελέσματα από τις απαντήσεις στα ερωτηματολόγια στο κέντρο συλλογής πληροφοριών των εταιρειών δημοσκοπήσεων, όπου τίθενται υπό επεξεργασία.

Σύμφωνα με το Mega για το exit poll εργάζονται περίπου 300 αναλυτές και καταμετρητές και από 5 εταιρείες δημοσκοπήσεων. Για την ψηφοφορία στο exit poll τοποθετήθηκαν 100 κάλπες σε εκλογικά κέντρα όλης της χώρας. Συγκεκριμένα 35 στην Αττική και 65 στην περιφέρεια. Σύμφωνα με τους αναλυτές οι ψηφοφόροι θα συμπληρώσουν περίπου 8.000 ερωτηματολόγια.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας στο exit poll 

Αφού ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, οι ψηφοφόροι καλούνται να συμπληρώσουν το ειδικό ερωτηματολόγιο του exit poll που ρίχνουν σε ειδική κάλπη. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα καλούνται να απαντήσουν τι ψήφισαν σήμερα και κάποια άλλα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα εάν η ψήφος τους σχετίζεται με παραμονή στο ευρώ ή αποδοκιμασία του μνημονίου.

Οπως ανέφερε στο Mega o Ηλίας Νικολακόπουλος στις 12 το μεσημέρι «μέχρι στιγμής η ροή είναι πολύ ικανοποιητική», ενώ αναφερόμενος στην αποχή είπε πως δεν μπορεί να εκτιμηθεί με το exit poll, αλλά «η ένδειξη είναι ότι δεν θα είναι αυξημένη σε σχέση με τον Ιανουάριο».

Singular Logic: Στις 21:00 η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος

Η Singular Logic, που θα είναι η υπεύθυνη εταιρεία -για μια ακόμη φορά- για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων, αναμένεται να δώσει λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ την πρώτη εκλογική εκτίμηση για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Υπολογίζεται πως εκείνη την ώρα θα έχει συγκεντρωθεί το 10% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας.

Για την πρώτη ασφαλή εκτίμηση αποτελεσμάτων θα χρησιμοποιηθεί και σε αυτές τις εκλογές η μέθοδος SRT, δηλαδή συσκευές κινητών τηλεφώνων με τις οποίες θα εφοδιαστούν 4.800 αντιπρόσωποι σε εκλογική τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα.

Μάλιστα, φέτος για πρώτη φορά θα έχουμε την πιλοτική εφαρμογή στη Β΄ Πειραιώς του συστήματος SRTplus, που αφορά στην αποστολή του αποτελέσματος από τα εκλογικά κέντρα μέσω τάμπλετ, το οποίο θα εφοδιαστούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι.
Στα σκαριά, μάλιστα, είναι η επέκταση του συστήματος αυτού και σε άλλες εκλογικές περιφέρειες ώστε σταδιακά να αντικαταστήσει πλήρως το σύστημα SRT, δηλαδή τη μετάδοση των αποτελεσμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου.
Σημειώνεται ότι το παλιότερο σύστημα SRT αυτή την Κυριακή θα εφαρμοστεί σε περίπου 4.800 εκλογικά τμήματα επί συνόλου 19.455.

Μανιτάκης: Η διαδικασία διεξάγεται ομαλά 

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Αντώνης Μανιτάκης ανέφερε το μεσημέρι ότι όλα βαίνουν ομαλά, ενώ εκτίμησε ότι το πρώτο ασφαλές συμπέρασμα του εκλογικού αποτελέσματος θα εξαχθεί περί τις 9 το βράδυ.

—–

Το aparaskevi-images.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των

φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.