Σπύρος Παπασπύρος: Πότε θα βάλουμε μυαλό;

Papaspiros Sp.2Παραβρέθηκα στην εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Δήμος μας στις 12 Οκτωβρίου, για την 71η Επέτειο της απελευθερώσεως των Αθηνών από τα κατοχικά στρατεύματα. Το έκανα γιατί θεώρησα την εκδήλωση αξιέπαινη και πολύ ενδιαφέρον το θέμα. Η αλήθεια είναι ότι είχα ένα προαίσθημα για το τί ακριβώς θα ακούσω και δυστυχώς δεν διαψεύσθηκα.

Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλία-ιστορική αναδρομή, από μία Ιστορικό (Δρ του Παντείου Πανεπιστημίου) και προβολή ενός ντοκιμαντέρ και την παρακολούθησαν 70-80 άτομα. Ιδίως η ομιλία, ήταν ένας μονόπλευρος ύμνος για το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, την «Κυβέρνηση του βουνού» και γενικά το αριστερό τμήμα της Εθνικής Αντιστάσεως. Για την υπόλοιπη Εθνική Αντίσταση, ακροθιγώς ειπώθηκαν ορισμένα λόγια. Τόσο ακροθιγώς, που ήταν σαν να μην ειπώθηκαν. Δεν θα αναφερθώ στις Ιστορικές αναλήθειες, που αναφέρθηκαν από την ομιλήτρια. Δεν ήταν αυτό που με πείραξε τόσο. Ήταν το γεγονός ότι με την μονόπλευρη αριστερή θεώρηση των γεγονότων και με την υποβάθμιση της υπόλοιπης Εθνικής Αντιστάσεως, συντηρείται ένας διχασμός.

Η Εθνική Αντίσταση του 1941-1944 (γι΄αυτό λέγεται και «Εθνική»)περιελάμβανε Οργανώσεις (μικρές ή μεγάλες) από όλο το πολιτικό φάσμα, της τότε εποχής. Από τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς έως τους Συντηρητικούς Βασιλόφρονες. Και φυσικά, από την Σοσιαλιστική έως την Κομμουνιστική Αριστερά. Και τέλος, κάτι που παραγνωρίζεται (εσκεμμένως κατά την άποψή μου), υπήρχε και η εκτός συνόρων Αντίσταση. Αυτή των χιλιάδων Αξιωματικών και Οπλιτών των Ενόπλων μας Δυνάμεων, που πολέμησαν τον εχθρό στην Μέση Ανατολή, στην Βόρειο Αφρική στον Ινδικό και στον Ατλαντικό Ωκεανό και στην Ιταλία.Όλοι προσέφεραν στην Εθνική Υπόθεση.

Δυστυχώς, πλην μιας περιπτώσεως (αυτής του Γοργοποτάμου), οι αντιστασιακές Οργανώσεις δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Να βάλουν στην άκρη τις όποιες πολιτικές διαφορές τους, να συντονισθούν και να καταφέρουν ισχυρότερα πλήγματα στον εχθρό. Πολλές φορές μάλιστα αναλώθηκαν (με τον εχθρό ακόμη στη Χώρα) σε αδελφοκτόνες συμπλοκές, με σκοπό την κυριαρχία του ενός επί του άλλου (χαρακτηριστικό παράδειγμα η δολοφονία του Συνταγματάρχου Ψαρρού).

Αυτά όμως συνέβησαν τότε. Δεν τα λησμονούμε, αποτελούν πολύτιμα παραδείγματα προς αποφυγή. Αλλά τα προσπερνούμε, δεν τα ανακυκλώνουμε. Και πολύ περισσότερο μέσω μιας επετειακής εκδηλώσεως, που σκοπό έχει να τιμήσει αυτούς που αγωνίσθηκαν με αυτοθυσία για την Ελευθερία. Όλους όμως.

 

Σπύρος Παπασπύρος

Σχηςε.α.

πρ. Δημοτικός Σύμβουλος «Αγία Παρασκευή η πόλη μας»

Μέλος Δ.Σ. ΠΑΟΔΑΠ

 

—–

Το aparaskevi-images.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.