Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί η συνεργασία του Δήμου με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Συνεργασία Δήμου Αγ. Παρασκευής & Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Γράφει η Λένα Μαρκή

Ένα πολύ αινιγματικό Ερευνητικό Πρόγραμμα σκοπεύει να αναθέσει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής στο Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, χρηματοδοτούμενο από τους πόρους του Δήμου μας.

Έχει ξαναπεράσει από το ΔΣ αυτό το θέμα αλλά δεν του δώσαμε την δέουσα σημασία. Όμως βλέπουμε στο επόμενο ΔΣ το θέμα περνάει ξανά για λήψη εκ νέου απόφασης. Για ποιο λόγο άραγε; Θα το μάθουμε εκείνη τη μέρα.

Με αυτά και μ’ αυτά όμως, κέντρισαν το δημοσιογραφικό μας ενδιαφέρον…

Ο τίτλος του ερευνητικού προγράμματος είναι “Διερεύνηση Χωρικής Στρατηγικής Παρεμβάσεων και Προτεραιοτήτων για τον Δήμο Αγίας Παρασκευής” και επισυνάπτεται παρακάτω μαζί με την εισήγηση της αρμόδιας Αντιδημάρχου προς τον Πρόεδρο του ΔΣ κ. Γ. Βλάχο.

Όμως διαβάζοντας την Σύμβαση, σαν τη Λερναία Ύδρα κάθε απορία που προσπαθούσαμε να λύσουμε δημιουργούσε άλλες δέκα.

Έχουμε μια μελέτη που δεν έχει προδιαγραφές!

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι όταν πληρώνεις για μια μελέτη όπως αυτή για την κατασκευή ενός βρεφονηπιακού σταθμού, ο μελετητής υπογράφει τη σύμβαση, δουλεύει και στο τέλος δίνει έναν φάκελο με τη δουλειά του στην αρμόδια Υπηρεσία. Αυτό τον φάκελο η Υπηρεσία τον ελέγχει, βλέπει αν όλα είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές και μετά δίνει εντολή για την πληρωμή.

Εδώ συμβαίνει ακριβώς το ανάποδο. Δεν υπάρχουν προδιαγραφές, δεν ξέρουν τι ακριβώς πάνε να μελετήσουν, και για αυτό το λόγο προβλέπουν ότι κατά την Α’ Φάση του Προγράμματος «θα πραγματοποιηθεί η αναγνώριση των δεδομένων της έρευνας και η προεκτίμηση υλικού και προγραμματισμός σχεδιασμού». Που σε απλά Ελληνικά σημαίνει ότι θέλουν 45 εργάσιμες ημέρες και 14 χιλιάδες ευρώ προκαταβολικά για βρουν τι ακριβώς θα κάνουν για τον Δήμο με τις υπόλοιπες 50 χιλιάδες ευρώ.

Έχουμε μια μελέτη που δεν ξέρουμε πόσο κάνει σε ευρώ!

Εδώ μιλάμε για κόστος μελέτης 45 χιλιάδες ευρώ που πάνε στο Εργαστήριο, 7 χιλιάδες ευρώ για το ίδρυμα ΕΜΠ και άλλες 12 χιλιάδες ΦΠΑ, σύνολο 64 χιλιάδες ευρώ! Και μιας και μιλάμε για χρήματα των δημοτών, ρωτήσαμε και μάθαμε ότι αφού δεν υπάρχουν προδιαγραφές δεν θα υπάρχει και τιμολόγιο! Ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό χρημάτων, όχι μόνο για την περίοδο της Κρίσης, και δεν ξέρουμε αν είναι μεγάλο ή μικρό.

Θυμίζουμε ότι υπάρχουν ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ…

Άραγε από ποια τιμή ξεκίνησε η διαπραγμάτευση και πώς φτάσαμε στα 64 χιλιάρικα;

Κοιτάξαμε στον κατάλογο των σχολών ΑΕΙ και βλέπουμε ότι Αρχιτεκτονικές σχολές υπάρχουν στην Αθήνα, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στη Ξάνθη και στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά.

Θέτουμε μάλιστα υπόψη του αναγνώστη ότι απόφοιτος της σχολής Χωροτακτών του Βόλου μας είπε ότι το αντικείμενο αυτής της Σύμβασης είναι κατ εξοχήν θέμα της δικής τους σχολής και όχι του ΕΜΠ!

Άραγε, εκδήλωσαν ενδιαφέρον άλλα ΑΕΙ να κάνουν και αυτά μια προσφορά για το ίδιο έργο; Μπορεί να δέχονταν να κάνουν την ίδια δουλειά για 30 χιλιάρικα και όχι για 64.

Δεν ξέρουμε πότε θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα.

Διαβάζουμε ότι «Η ερευνητική ομάδα δεσμεύεται να παρουσιάσει σε τακτά χρονικά διαστήματα στο Δήμο Αγίας Παρασκευής την πορεία και τα συμπεράσματα του ερευνητικού προγράμματος και να συμμετέχει σε σχετικές συζητήσεις».

Διερωτόμαστε για ποιο λόγο ειδικά σε αυτό το σημείο η διατύπωση είναι αόριστη ενώ στο θέμα των χρηματικών προκαταβολών υπάρχει ακρίβεια μέχρι δεύτερο δεκαδικό ψηφίο;

Διερωτόμαστε, ποια είναι αυτά τα τακτά χρονικά διαστήματα και πώς διασφαλίζεται ο Δήμος ότι το Εργαστήριο όντως θα τηρήσει την δέσμευσή του;

Η επιτροπή παρακολούθησης αυτό-ορίζεται και αυτό-παρακολουθείται.

Σύμφωνα με την Σύμβαση, η τετραμελής Επιτροπή Παρακολούθησης αποτελείται από τέσσερα (4) μέλη. Δύο (2) από το Δήμο που πληρώνει το πρόγραμμα και το παραλαμβάνει και δύο (2) από το ΕΜΠ που πληρώνεται για το πρόγραμμα και το παραδίδει. Αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα διαφωνίας είναι αποκλεισμένη εκ προοιμίου.

Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει δηλαδή.

Θα παρακολουθήσουμε στενά το θέμα τόσο κατά την ανάθεση όσο και κατά την εκτέλεση της Σύμβασης και θα σας ενημερώνουμε.


Διαβάστε την εισήγηση της Αντιδημάρχου και δείτε τα στοιχεία που παρουσιάζονται σχετικά με το πρόγραμμα στην ακόλουθο σύνδεσμο:

4ο ΗΔ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες,video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter