Δωράκι 10.000€ από τη Δημοτική Αρχή στο σωματείο εργαζομένων – Οι σπατάλες συνεχίζονται!

money100_medium

Γράφει η Λένα Μαρκή

Ο θυμόσοφος λαός λέει «όχι όπως ήξερες, αλλά όπως βρήκες», όπως επίσης λέει «κάθε πέρσι και καλύτερα».

Πριν την οικονομική κρίση οι περισσότεροι είχαμε την άνεση να είμαστε γαλαντόμοι. Μια σχετική οικονομική άνεση υπήρχε και στην αρχή της ύφεσης. Δυστυχώς όμως η κατάσταση όσο πάει γίνεται και πιο στενάχωρη.

Σας τα γράφω όλα αυτά γιατί στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 6/4/2016 για μια ακόμα φορά η Δημοτική Αρχή πρόσφερε απλόχερα χρήματα. Αυτή τη φορά επιχορήγησε με 10.000€ για την πραγματοποίηση διάφορων πολιτιστικών εκδηλώσεων, σύμφωνα με την εισήγηση, το σωματείο εργαζομένων ΣΕΡΔΑΠ, γιατί όπως είπε ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος είναι μια παράδοση που ξεκίνησε επί Σταύρου Κώτση και τη συνεχίζει και ο ίδιος και γιατί εκτιμά τη δουλειά των εργαζομένων, εκτιμά τη δυσκολία του επαγγέλματός τους.

Κατά τη συζήτηση του θέματος, παρουσία εργαζομένων, υπήρξαν πολλές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Η ερώτηση που τέθηκε αρχικά από τον κ. Αντρέα Γκιζιώτη ήταν αν υπάρχουν παραστατικά για την περσινή επιχορήγηση και η επισήμανση από τον ανεξάρτητο πλέον δημοτικό σύμβουλο κ. Γιάννη Λογοθέτη ότι στο κείμενο που προσκόμισε το σωματείο δεν αναφέρονται εκδηλώσεις, αλλά το αίτημα των χρημάτων ως αντιστάθμισμα των 50.000€/έτος που τους χρωστάει ο Δήμος σε είδη ατομικής προστασίας.

Ανεπαρκείς υπήρξαν οι εξηγήσεις του προέδρου του σωματείου κ. Γεώργιου Σκλίδη , ο οποίος έμεινε μόνο στο ότι υπάρχει όφελος του Δήμου γιατί δεν τον πήγαν δικαστικά και πως δεν χαρίζονται, αλλά είναι υπομονετικοί και πάνε όπως τους πάει και ο Δήμος(!!!). Για να εισπράξει την απάντηση από τον κ. Λογοθέτη, ότι ο συνδικαλιστικός φορέας δεν χαρίζεται ποτέ στον εργοδότη.

Ο κ. Βασίλης Ζορμπάς δήλωσε ότι γνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν με τους διαγωνισμούς για τα είδη ατομικής προστασίας, το 2013 είχε συστήσει στους εργαζόμενους να τα διεκδικήσουν δικαστικά γιατί δεν χαρίζει ο εργάτης στον εργοδότη ποτέ. Επικεντρώθηκε δε στο θέμα των επιχορηγήσεων από το Δήμο προς πάσαν κατεύθυνση λέγοντας πως η Δημοτική Αρχή βρίσκεται σε «κατάσταση εξαλλοσύνης» παρόλο που επανειλημμένα τους έχει τονιστεί ότι το πρόβλημα των Δήμων είναι να μειωθούν οι δαπάνες. Τα έσοδα των Δήμων έχουν μειωθεί κατά 60%, των εργαζομένων κατά 40%, οι άνεργοι είναι πάνω από 1,5εκ και είναι «ευτυχής» όποιος έχει δουλειά. Παραδέχτηκε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι προγενέστεροι Δήμαρχοι κ.κ. Σιδέρης και Γιαννακόπουλος έδιναν επιχορήγηση στο σωματείο, αλλά άλλες εποχές, άλλες συνθήκες. Τα χρήματα αυτά δεν πρέπει να δοθούν και δεν θα χρησιμεύσουν σε εκδηλώσεις, αλλά για να πάρουν οι εργαζόμενοι αρνί το Πάσχα. Ουσιαστικά αναλογούν 76€/εργαζόμενο. Αναφέρθηκε επίσης στην ανακοίνωση του σωματείου ΣΕΔΑΠ και μίλησε για δημιουργία συνδικαλιστικής κόντρας μεταξύ των εργαζομένων.

Για το αστείο με τα επαρκή ταμειακά υπόλοιπα μίλησε ο κ. Γκιζιώτης, προτείνοντας να φέρει προτάσεις ώστε να αξιοποιηθούν και αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να ζητάμε χρήματα από τον εργοδότη μας. Από τον εργοδότη ζητάμε το δίκιο μας. Και συνέχισε διερωτώμενος, ποιος είπε ότι είναι σωστό και φιλεργατικό να μην ζητάνε οι εργαζόμενοι αυτά για τα οποία έχουν παλέψει χιλιάδες στο παρελθόν. «Μικροπολιτική» χαρακτήρισε την κίνηση αυτή του Δημάρχου και συνέχισε λέγοντας πως «λαϊκισμός είναι να «χαϊδεύουμε» τους εργαζόμενους όταν τους τα παίρνουμε πολιτικά από την άλλη πλευρά με άλλους τρόπους».

Η ουσία του θέματος για τον κ. Σπύρο Αλεξίου δεν ήταν τα 10.000€ που είναι ένα ποσό που μπορεί να το αντέξει οικονομικά ο Δήμος, αλλά η σχέση του σωματείου με το Δήμο. Κανένα σωματείο δεν μπορεί να επιχορηγείται από τον εργοδότη του. Είναι πράγματι πρόβλημα να λέγεται από το σωματείο εργαζομένων ότι δεν διεκδίκησαν τα είδη ατομικής προστασίας και ωφέλησαν το Δήμο. Έπρεπε να τα διεκδικήσουν.

Ο κ. Λογοθέτης αναφέροντας τη οικονομική κρίση τόνισε ότι το Δ.Σ. πρέπει να είναι φειδωλό στον τρόπο που διαχειρίζεται τα ευρώ, «το ματωμένο ευρώ» όπως είπε χρησιμοποιώντας παλαιότερη έκφραση του αντιδημάρχου οικονομικών κ. Παπαγεωργίου. Παρουσιάζοντας το θέμα από την συνδικαλιστική άποψη, μίλησε για σκληρή καθημερινή μάχη των εργαζομένων στην καθαριότητα, με αντίξοες συνθήκες και γι’ αυτό έχουν το σεβασμό και την εκτίμηση όλων. Μίλησε για υγιή συνδικαλισμό που να στηρίζεται στις δυνάμεις των εργαζομένων αντίθετα στις παθογένειες. Χορηγός ο Δήμος δεν μπορεί να είναι γιατί έτσι μειώνεται η αγωνιστική δυνατότητα. Ζήτησε από το δήμαρχο άμεση απόσυρση του θέματος και να ξεκινήσει διάλογος με τους εργαζόμενους, διαφορετικά για λόγους συνδικαλιστικής συνείδησης θα πει ΟΧΙ, όπως και τελικά έκανε.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Σιδέρης παρουσίασε την επιχορήγηση ως επιβράβευση των υπαλλήλων στην καθαριότητα, και αναφέρθηκε σε θέματα του τομέα, όπως τη διανομή γάλατος και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το θέμα των ειδών ατομικής προστασίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο η συμπολίτευση έχοντας την πλειοψηφία «πέρασε» την επιχορήγηση και ο ΣΕΡΔΑΠ θα εισπράξει τα 10 χιλιάρικα.

Βλέποντας τα πράγματα από τη θέση του εργαζόμενου πιστεύω ότι στην ουσία το σωματείο ή σωστότερα οι εργαζόμενοι της καθαριότητας, πιάστηκαν κορόιδα! Και το λέω αυτό γιατί ενώ θα μπορούσαν να διεκδικήσουν περί τα 450-500 χιλιάρικα, αρκέστηκαν στις 10χιλ. Υπάρχει βέβαια το ερωτηματικό αν είναι εις γνώσιν τους ή το σωματείο κινήθηκε από μόνο του για το καλό των μελών του, αλλά ΚΑΙ το καλό του Δήμου. Ολόκληρη φασαρία για 76€/άτομο.

Ο ΣΕΔΑΠ μίλησε για χειραγώγηση στην ανακοίνωσή του. Ποιος μπορεί να αποκλείσει τον παράγοντα αυτό όταν πέραν των χρημάτων της μισθοδοσίας γίνονται δωράκια; Γιατί η επιχορήγηση αυτό είναι, ένα δώρο. Είχε τόση ανάγκη ο σύλλογος να αγοράσει αρνιά για τα μέλη; Είναι γνωστό ότι ο κάθε σύλλογος εισπράττει από τα μέλη του με το καλημέρα σας, άμεσα από τη μισθοδοσία, ένα ποσό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τι γίνονται αυτά τα χρήματα; Έχοντας κακή εμπειρία στο παρελθόν ο Δήμος Αγίας Παρασκευής στο θέμα διαχείρισης του ταμείου του συλλόγου από το διοικητικό συμβούλιο, δεν θα έπρεπε να γίνεται ετήσια ενημέρωση των μελών για το ταμείο του σωματείου; Αναρωτιέμαι πόσα έξοδα έχει ο σύλλογος για αφίσες και φυλλάδια ώστε να ζητά και βοήθεια από τον εργοδότη του, από τη στιγμή μάλιστα που έχουν κοπεί μαχαίρι τα δάνεια προς τα μέλη.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση εδώ και χρόνια είναι η ύπαρξη δύο σωματείων σε μια δημόσια υπηρεσία όπως ο Δήμος μας. Εργαζόμενοι χωρισμένοι στα δύο έχουν λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας στις διεκδικήσεις τους, χώρια που αρχίζουν οι συνδικαλιστικές κόντρες με άσχημα αποτελέσματα. Και ένα δεύτερο σημείο στην ανακοίνωση του σωματείου που με παραξένεψε είναι ότι χαρίζουν κάθε μήνα 150lt γάλατος σε ιδρύματα. Δε λέω ευγενική χειρονομία αλλά με ξένη τσέπη; Το γάλα που έχει υποχρέωση και τους προσφέρει ο Δήμος το πληρώνουν οι δημότες στην ουσία, άρα να υποθέσω ότι τα 150lt μηνιαίως περισσεύουν;

Από την άλλη μεριά ο Δήμαρχος μίλησε για το πιο δυναμικό και πιο διεκδικητικό σωματείο από τα άλλα (ποια άλλα; Δύο είναι όλα κι όλα) που δεν χαρίζεται ….

Ποιο είναι αυτό;

Μα μόνος του ο πρόεδρος του ΣΕΡΔΑΠ παραδέχτηκε ότι χαρίστηκε και δεν πήγε δικαστικά για να μην ζημιώσει το Δήμο.

Τι διεκδίκησε; Τα 50.000€ επί 8 χρόνια, πάντως όχι.

Δυναμικό που ήταν; Όταν ο ίδιος ο Δήμαρχος κατηγορούσε δημόσια χωρίς αποδείξεις εργαζόμενους στο Κοιμητήριο ότι χρηματίζονται ή όταν παρουσίαζε δημόσια το ιατρικό απόρρητο υπαλλήλου; Είδατε εσείς φίλοι αναγνώστες καμιά δυναμική αντίδραση.

Με όλο αυτό το «στόλισμα» από το Δήμαρχο τώρα τι να υποθέσω;

Και το έτερο σωματείο το πετάμε στον Καιάδα; Όπως είπε και ο κ. Λογοθέτης να συμπεράνουμε πως δεν κάνει καλά τη δουλειά του; Δυο μέτρα, δυο σταθμά κε Δήμαρχε;

Και για το τέλος άφησα το καλύτερο. Εγώ δεν μπόρεσα να καταλάβω και ίσως με βοηθήσετε εσείς.

Είπε λοιπόν ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος: «Τα οικονομικά του Δήμου έχουν μειωθεί μεν, το 2015 έκλεισαν με νούμερα πολύ καλύτερα από πριν, αλλά δεν σημαίνει ότι έχουμε ανθηρά οικονομικά για να κάνουμε μεγάλα έργα. Η Αγία Παρασκευή έχει καλύτερα ταμειακά διαθέσιμα από πριν»!!!

Πιάστ’ αυγό και κούρευτο! (με όλο το σεβασμό)

Έχουμε λεφτά ή δεν έχουμε;

Αν έχουμε γιατί τα πετάμε από δω κι από κει και δεν φτιάχνουμε ΕΝΑ έργο και καλό να μείνει στην πόλη; Γιατί είμαστε ψιλικατζήδες;
lena1

ΥΓ: Το παραπάνω κείμενο εκφράζει καθαρά δικές μου απόψεις και κρίσεις. Όποιος έχει αντίθετη άποψη θα το εκτιμούσα να απευθυνθεί σε μένα την ίδια και όχι να μου στείλει μήνυμα “μέσω Λαμίας”. Γίνομαι κατανοητή πιστεύω.

ΣΕΡΔΑΠ 1
ΣΕΡΔΑΠ 2