Παράπονα από το Σύλλογο Γονέων των Παιδικών Σταθμών, οι προτάσεις στην πλειοψηφία τους απερρίφθησαν

σύλλογος γονέων παιδικοί σταθμοί

Αγ. Παρασκευή, 17 Μαΐου 2016

Τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε Δ.Σ. της ΠΑΙΣΔΑΠ με κύριο θέμα συζήτησης, τους νέους Όρους Φιλοξενίας των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Αγίας Παρασκευής.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδικών Σταθμών Δήμου Αγίας Παρασκευής, παρευρέθηκε στη συζήτηση με διαμορφωμένη σαφή εισήγηση προτάσεων.
Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι καμία από τις προτάσεις μας, όπως είχαν διαμορφωθεί και από τη Γενική μας Συνέλευση στις 8 Φεβρουαρίου 2016 και από τα Διοικητικά Συμβούλια που την ακολούθησαν, δεν έγινε δεκτή, πλην μίας που όμως ήταν αρκετά επιμέρους και δεν ανατρέπει τη φιλοσοφία των όρων φιλοξενίας με τους οποίους διαφωνούμε στην τελική τους διαμόρφωση και φυσικά καταψηφίσαμε.
Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από τις προτάσεις μας που κατατέθηκαν και δεν έγιναν δεκτές:
– Όσον αφορά στους σκοπούς των σταθμών προτείναμε να αναφέρονται αυτοί όπως ορίζει ο πρότυπος κανονισμός, δηλαδή ο νόμος, ο οποίος ορίζει ρητά ως σκοπό των παιδικών σταθμών «την εξασφάλιση ασφαλούς διαμονής και σωστής προσχολικής αγωγής». Στη συνέχεια να αναφέρεται ως σκοπός και η εξυπηρέτηση των γονιών. Η θέση αυτή απορρέει από τη βαθιά πεποίθησή μας ότι οι σταθμοί δεν είναι «πάρκινγκ» για τα παιδιά μας, αλλά χώροι που οφείλουν να τους παρέχουν υψηλού επιπέδου αγωγή.
– Προτείναμε να καταργηθεί η πρόβλεψη ότι οι άνεργες μητέρες οφείλουν να παραλαμβάνουν τα παιδιά τους ως τις 13:00.
Όσον αφορά στα τροφεία:
• Αντιταχθήκαμε στην αυτόματη υποχρεωτική αύξηση των τροφείων στην περίπτωση που ένας άνεργος γονέας προσλαμβάνεται με την υποχρέωση μάλιστα «οι νέες του μηνιαίες αποδοχές να προστίθενται στο εισόδημά του και αναδρομικά» χωρίς ωστόσο να προβλέπεται το αντίστοιχο για τον γονιό που μένει άνεργος και που μπορεί να απαλλαγεί των τροφείων ή αυτά να μειωθούν μόνο αν καταθέσει αντίστοιχο αίτημα και αυτό γίνει δεκτό από το Δ.Σ. της ΠΑΙΣΔΑΠ.
• Προτείναμε επίσης να αυξηθούν τα τροφεία για τα εισοδήματα πάνω από 45 000 Ευρώ και να μειωθούν στα μικρότερα εισοδήματα.
• Να καταργηθεί η εγγραφή και επανεγγραφή που μάλιστα από μία πρόχειρη έρευνα που πραγματοποιήσαμε είδαμε ότι κανένας Δήμος (ενδεικτικά αναφέρουμε Άλιμο, Μαρούσι, Γλυφάδα, Καισαριανή) δεν έχει κόστος εγγραφής και επανεγγραφής.

• Προτείναμε επίσης να απαληφθεί η πρόβλεψη ότι ο Ιούλιος προκαταβάλλεται. Πιστεύουμε ότι έτσι κι αλλιώς η προειδοποίηση για μη επανεγγραφή σε περίπτωση οφειλών υποχρεώνει όλους τους γονείς να εξοφλήσουν εφόσον επιθυμούν τα παιδιά τους να φιλοξενηθούν εκ νέου. Επίσης αντιταχθήκαμε στην κατά δίμηνο υποχρέωση πληρωμής που δυσκολεύει τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Όταν δεν έγιναν δεκτές αυτές οι προτάσεις υποστηρίξαμε την ανάγκη έστω να κατανεμηθεί το κόστος της προπληρωμής αρμονικά σε όλους τους μήνες, αλλά ούτε και αυτό έγινε δεκτό.
• Επίσης διαφωνήσαμε με την αύξηση του αντιτίμου για τη χρήση σχολικού λεωφορείου. Προτείναμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει έκπτωση όταν μεταφέρονται 2 παιδιά από μία οικογένεια.
Όσον αφορά στη μοριοδότηση των αιτήσεων:
Καταθέσαμε προτάσεις που υπηρετούν τη γενική μας θέση και είναι ότι πρέπει να βρεθούν οι τρόποι ώστε να διευκολυνθούν στην πρόσβασή τους στους σταθμούς οι πιο αδύναμοι οικονομικά και κοινωνικά. Φυσικά το ιδανικό θα ήταν να μην υπήρχε ανάγκη επιλογής και να υπήρχε η δυνατότητα να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Ωστόσο, με τη μοριοδότηση θα έπρεπε να εξασφαλιστεί ότι θα ενταχθούν στη ζωή των σταθμών παιδιά που οι γονείς τους δεν έχουν άλλες επιλογές όσον αφορά τη φύλαξη αλλά κυρίως την αγωγή και την κοινωνικοποίηση. Από αυτή τη σκοπιά προτείναμε να καταργηθεί στη μοριοδότηση η διαφορά ανάμεσα στη μητέρα πλήρους και μερικής απασχόλησης και να αυξηθεί η μοριοδότηση για τις άνεργες μητέρες. Να αυξηθούν στη μοριοδότηση τα κοινωνικά-οικονομικά κριτήρια σε σχέση με τα κριτήρια της εντοπιότητας που ωστόσο είναι αναγκαίο να υπάρχουν –αν δεν κάνουμε λάθος με βάση αυτό εξασφαλίζεται και η όποια ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση. Οι αλλαγές που έγιναν σε σχέση με πέρυσι θεωρούμε ότι κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
Τέλος διαφωνήσαμε με τον τελευταίο όρο που προστίθεται στους όρους φιλοξενίας και καθιστά υποχρεωτική την αίτηση στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ προκειμένου ένα παιδί με οικογενειακό εισόδημα κάτω των 18 000 Ευρώ να φιλοξενηθεί ατελώς στις δομές του Δήμου. Προθυμοποιηθήκαμε να συμβάλλουμε για να ενημερωθούν οι γονείς για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, ωστόσο αυτή δεν μπορεί να θεωρείται προϋπόθεση, ώστε ο Δήμος να δείξει το «κοινωνικό του πρόσωπο» εφόσον πρόκειται για οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα.
Ως εκ τούτου το Δ.Σ. του Συλλόγου μας θέλει να διαχωρίσει τη θέση του από τη στάση της πλειοψηφίας της ΠΑΙΣΔΑΠ και να δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να βελτιώσει τις συνθήκες και τους όρους φιλοξενίας των βρεφών και νηπίων της Αγίας Παρασκευής.


Το Διοικητικό Συμβούλιο
του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων
Παιδικών Σταθμών Δήμου Αγίας Παρασκευής

 

 

 

 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter