Εκδήλωση για τον Αλέκο Κοντόπουλο με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

18 ΜΑΙΟΥ ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου

Διεθνής ημέρα μουσείων - μουσείο αλεκος κοντόπουλος 1

Η πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Τερψιχόρη Γκιόκα και η ιστορικός τέχνης Έφη Παπαευθυμίου στην αρχή της εκδήλωσης.

Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, Διεθνή Ημέρα Μουσείων, παρουσιάστηκε στο Αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγίας Παρασκευής Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου, από την Ιστορικό Τέχνης και Έφορο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας Έφη Παπαευθυμίου, διάλεξη με θέμα:

«Αλέκος Κοντόπουλος: οι αναζητήσεις της τελευταίας φάσης της ζωγραφικής του. Αναφορές στο πολιτικοκοινωνικό περιβάλλον και την επίδρασή του στη διαμόρφωση του ζωγραφικού ιδιώματος της περιόδου 1969-74».

Η Έφη Παπαευθυμίου, αναφέρθηκε στην αντίθεση και αντίδραση του καλλιτέχνη προς το δικτατορικό καθεστώς και τις συνθήκες που επηρέασαν την τελευταία περίοδο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας και φώτισε με εξαιρετική διαύγεια τις κρυφές πτυχές των έργων του Κοντόπουλου, ερμηνεύοντάς τα με βάση τις φιλοσοφικές αναζητήσεις του ζωγράφου διανοητή, βοηθώντας το κοινό να κατανοήσει τη λειτουργία της αφαίρεσης και της σύγχρονης τέχνης ως μέσου ελεύθερης σκέψης και έκφρασης.

Προηγήθηκαν κύκλοι ξεναγήσεων στην οικία – εργαστήριο του καλλιτέχνη από τον υπεύθυνο αρχαιολόγο – ιστορικό τέχνης του Μουσείου Αλέκου Κοντόπουλου κ. Βασίλη Μπάρκα.

Διεθνής ημέρα μουσείων - μουσείο αλεκος κοντόπουλος 2

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης διακρίνεται στο βάθος το ατελιέ του μεγάλου ζωγράφου Αλέκου Κοντόπουλου.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter