Αγορά ΙΟΛΑ: Σπατάλη που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική αυτοκτονία τη Δημοτική Αρχή

korinthos-mall

Γράφει η Λένα Μαρκή

Το ότι στη σημερινή εποχή τα πάντα είναι θέμα προτεραιοτήτων δεν μπορεί να το αμφισβητήσει ουδείς. Λόγω των πολλαπλών προβλημάτων που επέφεραν τα μνημόνια και η άτυπη χρεοκοπία της χώρας, φυσικό και επόμενο είναι να κινούμαστε βάση προτεραιοτήτων σε οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο.

Προτεραιότητες φαίνεται ότι αποφάσισε να θέσει και ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Γιάννης Σταθόπουλος και έτσι από το «άρτος και θεάματα» αποφάσισε να προσφέρει στους δημότες τα θεάματα. Τι κι αν δεν έχουν «άρτο», ας φάνε παντεσπάνι.

Όπως πολύ καλά αντιληφθήκαμε όσοι παρακολουθήσαμε το δημοτικό συμβούλιο στις 6/4/2017, η Δημοτική Αρχή Σταθόπουλου βγάζει χρήματα από κωδικούς της καθημερινότητας, από τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, με σκοπό να αγοράσει το κτήμα Ιόλα, για το οποίο, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο ιδιοκτήτης κ. Γεωργίου ζητάει 3,5 εκ. €.

Το συγκεκριμένο κτήμα είναι χαρακτηρισμένο από το υπουργείο ως χώρος πολιτισμού, γεγονός που δεσμεύει την αξιοποίησή του από τον ιδιοκτήτη, με αποτέλεσμα ο ίδιος να θέλει να το ξεφορτωθεί. Όμως η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το αλλοτινό κόσμημα της Αγίας Παρασκευής με τα ακριβά έργα τέχνης, τα μάρμαρα και τα χρυσά εξαρτήματα, είναι πλέον τραγική και μόνο με βάση την αντικειμενική αξία το κόστος αγοράς έχει μειωθεί πάρα πολύ. Όπως αναφέρθηκε από τον κ. Βασίλη Ζορμπά με τα σημερινά δεδομένα η βίλα δεν αξίζει ούτε ένα ευρώ πάνω από 2εκ. ευρώ. Αν λοιπόν ο Δήμος αγοράσει τη βίλα τελικά, ευελπιστεί το 1εκ € ο κ. Γεωργίου να το διαθέσει για κοινωνικούς σκοπούς.

Ξεκαθαρίστηκε επίσης στο Δ.Σ. ότι το κτήμα δεν ανήκει στα ακίνητα μπορούν να αγοραστούν από την Περιφέρεια.

Το ερώτημα είναι αν ως Δήμος έχουμε τα χρήματα και τις αντοχές να επενδύσουμε σε μια αγορά που για τα αμέσως επόμενα χρόνια δεν θα έχει καμία ανταποδοτικότητα για τους κατοίκους της πόλης, αντίθετα μάλλον θα τους προσθέσει τα έξοδα φύλαξης και συντήρησης και αργότερα τα έξοδα ανακατασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορία από τον κ. Ζορμπά, στην Περιφέρεια έχουν σταματήσει να πληρώνονται 160 έργα και φυσικά αν δεν κλείσει οριστικά το θέμα της αξιολόγησης και πιθανόν ο ερχομός ενός τετάρτου μνημονίου,  τα όποια ταμειακά αποθέματα κρατούνται ως κόρη οφθαλμού για παν ενδεχόμενο, όπως την κάλυψη ενός χρηματοοικονομικού πιστωτικού γεγονότος. Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής έχει εναποθέσει τις κατασκευαστικές του ελπίδες στις υποσχέσεις της Περιφέρειας ώστε τους ιδίους πόρους να τους αξιοποιήσει διαφορετικά.

Ας δούμε όμως με αριθμούς την οικονομική δεινότητα ή αδυναμία του ταμείου του Δήμου. Με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κώστας Τσιαμπάς το 2015 η Περιφέρεια προϋπολόγισε 7.303.000€ χωρίς να αποδώσει ούτε σεντ και ο Δήμος από τα 7.800.000€ διέθεσε 400.000€ (5.1%), το 2016 από το προηγούμενο ποσό η Περιφέρεια έγραψε 1.263.000€ δεν έδωσε φράγκο, ενώ ο Δήμος με προϋπολογισμό 4εκ. ευρώ  διέθεσε μόλις τις 708.000€ (6,8%). Για το 2017 η Περιφέρεια προϋπολογίζει για το Δήμο κάπου 28.383.000€ και ο Δήμος από την πλευρά του ενέγραψε μόλις 361.000€ (3.3%)!!!

Εκτίμησε λοιπόν ο κ. Τσιαμπάς, ότι πρόκειται για μια αγορά που δεν ενδείκνυται στο συγκεκριμένο χρόνο, όταν έχουμε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς το 2015 και 2016, και το 2017 προβλέπεται να είναι ακόμα χειρότερο. Αναρωτήθηκε επίσης για τη νομιμότητα χρησιμοποίησης των ΚΑΠ, αφού σύμφωνα με το νόμο δεν είναι επένδυση η συγκεκριμένη αγορά. Μην ξεχνάμε ότι οι ΚΑΠ είναι χρήματα που έρχονται από την κεντρική διοίκηση για συντηρήσεις μικρών έργων, ως μια βοήθεια στην καθημερινότητα.

Ας έρθουμε λοιπόν στην καθημερινότητα, μια λέξη που την έχουμε κάνει καραμέλα. Η μετακίνηση των κατοίκων είναι ένα είδος “survivor”, αφού τα οδοστρώματα είναι κατεστραμμένα, εκτός ελαχίστων, τα πεζοδρόμια είτε είναι ανύπαρκτα ή με μπαλώματα ή με εμπόδια, η καθαριότητα συνεχώς σε ύφεση και το επίπεδο διαβίωσης έχει πάρει την κατηφόρα. Οι κάδοι απορριμμάτων παραμένουν άπλυτοι ενέχοντας κινδύνους για την ζωή των πολιτών, οι πλατείες στο έλεος του κάθε περιθωριακού, τα σιντριβάνια εστίες μικροβίων και σκουπιδιών, κλπ, κλπ, κλπ. Δεν θέλω να αναφερθώ στους τέσσερις βυθιζόμενους κάδους που έγιναν το μείζον κατόρθωμα καθαριότητας της Δημοτικής Αρχής, γιατί είναι αστείο και μόνο που αναφέρεται ως έργο. Ούτε για τις αναπλάσεις των παιδικών χαρών που ξεκίνησαν επί Ζορμπά, που ήταν υποχρεωμένοι όλοι οι Δήμοι να τις υλοποιήσουν και που μετά από λίγο καιρό οι παιδικές χαρές είχαν τα χάλια τους γιατί ήταν στην ουσία αφύλακτες. Να μην μιλήσω και για τους σκοτεινούς δρόμους όπου το να αλλαχθεί μια καμένη λάμπα είναι κατόρθωμα. Όλα αυτά όμως και άλλα πολλά τα διαγράφει ο Δήμαρχος, τα παραβλέπει και συγκεντρώνει με μια πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού περίπου 490 – 500.000€ στον κουμπαρά του «ΙΟΛΑ», κρίνοντας ότι στην παρούσα στιγμή αυτό που χρειάζονται οι κάτοικοι αυτής της πόλης είναι ένα κατεστραμμένο ακίνητο, αναμφισβήτητα μεγάλης πολιτιστικής αξίας, για το οποίο όμως δεν υπάρχουν καν σχέδια αξιοποίησης, αλλά όπως δηλώνει η Διοίκηση, ας το αγοράσουμε και βλέπουμε μετά …

Ο κ. Σταθόπουλος δηλαδή είναι έτοιμος να ρίξει 3,5 εκατομμύρια ευρώ στο βωμό του Ιόλα, για ένα καπρίτσιο ίσως; Χρήματα που δεν είναι δικά του και που δεν θα βγουν από την τσέπη του, για ποιο λόγο τα σκορπά ανερυθρίαστα τη στιγμή που υπάρχουν σημαντικότερες ανάγκες και που υπάρχουν δημότες της Αγίας Παρασκευής που πεινάνε;

Από την άλλη όμως τον κατανοώ απόλυτα. Οι ελπίδες που είχε εναποθέσει στην Περιφέρεια για την παραγωγή έργου ώστε να έχει κάτι να παρουσιάσει προεκλογικά, εξανεμίζονται. Ακούστηκε ότι παρά τις υποσχέσεις, στην πρώτη αναμόρφωση προϋπολογισμού η Περιφέρεια δεν ενέγραψε τα ποσά που είχε υποσχεθεί στο Δήμαρχο για την Αγία Παρασκευή. Παρά τα όσα ρητορικά δηλώνει στα δημοτικά συμβούλια δεν είναι χαζός να μην αντιληφθεί τη στασιμότητα που επικρατεί. Να μην πούμε για το «Μπαρμπίκα» που περίτρανα ανακοινώνουν το έργο που ξεκίνησε και στην πραγματικότητα ο εργολάβος έκανε γενική καθαριότητα και συμμάζεμα στους φράκτες, έτσι σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή. Από την άλλη όλα τα ανοιχτά μέτωπα-έργα που έχει είναι είτε της Περιφέρειας είτε των ΚΤΥΠ και όχι δικά του, άρα κάπου πρέπει να φανεί και αυτός. Έχοντας και την κληρονομιά των προηγούμενων δημάρχων, όπως τα έργα του κ. Γιαννακόπουλου δηλαδή την ανακατασκευή πεζοδρομίων, το ξεκίνημα της οδού Αγίου Ιωάννου και τις μελέτες των βιοκλιματικών  του Τσακού και του Κοντοπεύκου και τα έργα του κ. Ζορμπά όπως τον βρεφονηπιακό στα Πευκάκια, την Ελ. Βενιζέλου, την ανάπλαση πεζοδρομίων, την αποπεράτωση της Αγίου Ιωάννου, το ξεκίνημα της βιοκλιματικής Κοντοπεύκου, την πεζογέφυρα Γελαδάκη, την μελέτη ενός ακόμα παιδικού σταθμού (που εδώ και 2,5 χρόνια «ξεσκονίζει» η Περιφέρεια, γιατί άραγε; ) και την ένταξη μιας ακόμα πεζογέφυρας, είναι λογικό και επόμενο να μειονεκτεί πολιτικά και να είναι αναγκασμένος να τρέξει για να παράξει έργο. Τι μένει λοιπόν; Ποιό είναι πιο προσιτό;

Το κτήμα και η βίλα ΙΟΛΑ!

Ποιος θα τα πληρώσει;

Οι δημότες!

Ποιος θα κάνει φιγούρα;

Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Σταθόπουλος και σύμφωνα με τον κ. Ζορμπά οι κύριοι Βλάχος και Κονταξής που ασχολούνται και επιμένουν στην συγκεκριμένη αγορά. Οι εμμονές όμως του Δημάρχου ενίοτε του γυρνούν μπούμερανγκ, όπως το θέμα του Da Vinci.

Όσον αφορά την αντιπολίτευση, η θέση τους ήταν ότι δεν είναι το σωστό timing για μια τέτοια κίνηση, με αποτέλεσμα να καταψηφίσουν την αναμόρφωση του προϋπολογισμού και να υπάρξει και μια πρόταση από τον κ. Ζορμπά. Σύμφωνα με αυτήν το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να προτείνει στον ιδιοκτήτη κ. Γεωργίου από τα 6.800στρ. του οικοπέδου να παραχωρήσει δωρεάν στο Δήμο το κτίσμα-βίλα Ιόλα και τα υπόλοιπα να τα εκμεταλλευτεί ο ίδιος, αφού πριν ο Δήμος αλλάξει το πολεοδομικό σχέδιο και αποδεσμεύσει το υπουργείο Πολιτισμού το χώρο.

Παρά τις όποιες προτάσεις όμως η Δημοτική Αρχή παραμένει στις αγκυλώσεις της, δρα με κινήσεις που ελλείπονται σχεδιασμού και στρατηγικής, με επιπόλαιες και βιαστικές αποφάσεις που στην ουσία ενδιαφέρουν ελαχίστους των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής και με μικρό προσδόκιμο. Ας μην ξεχνάει, ότι τα «μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους … πισινούς».

Η Δημοτική Αρχή φαίνεται να επιδιώκει με γοργούς ρυθμούς την πολιτική της αυτοκτονία, αφού αδιαφορεί για την καθημερινότητα των δημοτών και προχωρά σε σπατάλες μην υπολογίζοντας την οικονομική στενότητα του ταμείου της.

 –

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ

Το ιδανικό θα ήταν ο Δήμος Αγίας Παρασκευής να είχε στην ιδιοκτησία του τη βίλα Ιόλα όπως αυτή ήταν όταν κατοικούσε ο μεγάλος συλλέκτης Αλέξανδρος Ιόλας, μαζί με τα έργα αξίας που εκείνος ήθελε να δωρίσει στο ελληνικό κράτος. Όμως για μια ακόμα φορά η ελληνική πολιτεία έκανε λάθη, μεγάλα λάθη και έχασε τα πάντα.

Το ιδανικό θα ήταν να διαθέταμε ένα μεγάλο πολιτιστικό κέντρο με την ονομασία «Αλέξανδρος Ιόλας» και να μαγνητίζαμε τα βλέμματα και να δεχόμασταν τις επισκέψεις σημαντικών ονομάτων της τέχνης και του πολιτισμού παγκόσμιας εμβέλειας.

Τώρα πια είναι αργά! Μας έμεινε μόνο το όνειρο… Ίσως μετά από πολλά χρόνια οι απόγονοί μας να μπορέσουν να μαζέψουν τα κομμάτια που εμείς και η προηγούμενη γενιά δημιουργήσαμε. Η ζοφερή πραγματικότητα μας προστάζει να ασχοληθούμε με τα πεζά και καθημερινά πράγματα.

 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter