Ο Σύλλογος, οι εργαζόμενοι και τα ΑμεΑ

Γράφει η Λένα Μαρκή

Παρατηρώντας τον τρόπο με τον οποίο η τωρινή Δημοτική Αρχή διαχειρίζεται τα της πόλης αντιλαμβάνομαι ότι κάποιες επιλογές της είναι τελείως άστοχες. Δεν γνωρίζω αν οι συγκεκριμένες ήταν καθαρά επιλογή του Δημάρχου κ. Σταθόπουλου ή απλά έβαλε την υπογραφή του για το τυπικό, όμως γνωρίζω ότι παρότι αποδείχθηκαν λαθεμένες αυτός επιμένει να τις στηρίζει.

Μία από αυτές είναι και η τοποθέτηση συγκεκριμένου υπαλλήλου ως υπεύθυνου του Κοιμητηρίου του Δήμου. Από τη στιγμή που ανέλαβε το πόστο αυτό άρχισαν τα παρατράγουδα. Ξαφνικά ανακαλύφθηκαν υπάλληλοι που χρηματίζονται και υπάλληλοι κοπανατζήδες που παράλληλα τους πιστώνει υπερωρίες. Ξαφνικά γίνεται απόπειρα ξυλοδαρμού υπαλλήλου μέσα στο χώρο του νεκροταφείου με αποτέλεσμα την παρουσία της αστυνομίας. Ξαφνικά το να έχεις διαφορετική άποψη του δίνει το δικαίωμα να σε απαξιώνει, να σε ειρωνεύεται και να σε υβρίζει με απρεπείς χειρονομίες.

Ήδη οι λεπτομέρειες για τα δύο πρώτα είναι γνωστές και μόλις στις 24/4/2017 έσκασε σαν βόμβα το τρίτο με αναφορά που κατέθεσε η υπάλληλος των παιδικών σταθμών κ. Ειρήνη Γρέγου κατά του κ. Γεώργιου Μακρόπουλου, περί ου ο λόγος, και η οποία απεστάλη στο Δήμαρχο, το Γ. Γραμματέα, τους δημοτικούς συμβούλους και τον Προϊστάμενο Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών.

Για να δείτε πόσο σοβαρά είναι τα παραπάνω αρκεί να σας αναφέρω ότι ο κ. Μακρόπουλος εκτός από υπεύθυνος του Κοιμητηρίου είναι και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου, ΣΕΔΑΠ. Του συλλόγου που υπάρχει σε κάθε δημόσια υπηρεσία για να διασφαλίζει και να υπερασπίζεται τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων.

Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση αυτού του συλλόγου, σήμερα,  26-4-2017, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, έγιναν διάφορα αξιοσημείωτα. Εκτός από τους εργαζόμενους παρόντες ήταν ο πρώην Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς και ο κ. Αντρέας Γκιζιώτης επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης οι οποίοι πήραν και το λόγο.

Ο κ. Ζορμπάς θέλησε να ζητήσει συγνώμη από τον κ. Μακρόπουλο γιατί σε ερώτησή του προς το Δήμαρχο κ. Σταθόπουλο τον αποκάλεσε «ΑΜΕΑ». Η ερώτηση ήταν αν ο Δήμαρχος δικαιούται να τοποθετήσει υπεύθυνο του νεκροταφείου, τον κ. Μακρόπουλο που είναι διορισμένος με το τυπικό προσόν ότι έχει προβλήματα υγείας, ως ΑΜΕΑ. Ο Δήμαρχος δε απάντησε ποτέ, βέβαια.

Ο κ. Ζορμπάς απερίφραστα δήλωσε, ότι θεωρεί πως η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Τζανίνη και τα μέλη κ. Μακρόπουλος και κ. Βάμβουκα ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία από την εργοδοσία τους, δηλαδή τη Διοίκηση του Δήμου. Δήλωσε επίσης ότι το να είναι κάποιος ΑΜΕΑ δεν είναι προσβλητικό, ούτε το να είναι φτωχός, ούτε το να είναι κανείς άρρωστος, προσβλητικό είναι το να είναι κανείς απατεώνας!!!

 –

Ο κ. Ζορμπάς αναφέρθηκε και στην καταγγελία από τον συνδικαλιστή  κ. Μακρόπουλο κατά των συναδέλφων του εξαιτίας της οποίας μάλιστα ο ένας κινδυνεύει να απολυθεί αφού αντιμετωπίζει 9 κατηγορίες. Η μία εξ αυτών είναι αυτή του χρηματισμού, όπου σύμφωνα με το περιστατικό υποτίθεται ότι μία κυρία (γνωστή του κ. Ζορμπά) άφησε για τον υπάλληλο στο κοιμητήριο ένα φάκελο, που ο συγκεκριμένος υπεύθυνος συνδικαλιστής πήρε και παρέδωσε στο Δήμαρχο κ. Σταθόπουλο και ο οποίος περιείχε 5 ή 10 €. Υπέθεσαν λοιπόν ότι ο υπάλληλος χρηματίζεται …. Όμως η πραγματική αλήθεια είναι ότι αυτά τα χρήματα τα είχε πάρει δανεικά η εν λόγω κυρία και τα επέστρεφε, όπως αποκάλυψε η ίδια στον κ. Ζορμπά.

Κατόπιν μίλησε η κ. Γρέγου και επανέλαβε όλα όσα έγραφε στην αναφορά της (δημοσιεύεται στο τέλος του άρθρου), ότι δηλαδή ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του συλλόγου της μίλησε απρεπώς με αφορμή την ψήφιση «λευκό» σε θέμα που συζητούσαν και την χρήση απρεπών χειρονομιών απέναντί της, δείχνοντας μάλιστα επανειλημμένα τα γεννητικά του όργανα! Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της προκλήθηκε οξύτητα στη συνέλευση μετά από αντιδράσεις μέλους του Δ.Σ.

 

Εκείνο που με στενοχωρεί είναι η έλλειψη σεβασμού στα δικαιώματα του συνανθρώπου και στην ελευθερία του λόγου και των «πιστεύω». Και μάλιστα ακόμα περισσότερο όταν η έλλειψη είναι απέναντι σε μια γυναίκα 60 χρονών που εργάζεται τίμια και ευσυνείδητα. Όσον αφορά το πλύσιμο των πιάτων, μιας κι εκεί την έστειλε ο κ. Μακρόπουλος, δεν το θεωρώ υποτιμητικό, ούτε ντροπιαστικό, παρά μια συνηθισμένη οικιακή εργασία. Θεωρώ όμως τη στάση του αντιφεμινιστική και φαλλοκρατική.

Αυτό που με τρομάζει είναι που ορισμένοι έχουν χάσει το νόημα του συνδικαλισμού και πλέουν στο ποτάμι της εργοδοσίας. Αντί να στέκονται αλληλέγγυοι στους συναδέλφους, είναι εκείνοι που τους «καρφώνουν» στους εργοδότες … Πιθανόν να είναι από τους λίγους εν Ελλάδι συλλόγους που δεν είχαν την ευαισθησία, το σθένος να υπερασπιστούν συνάδελφό-μέλος τους που κατηγορήθηκε αισχρά και άδικα και στο τέλος δικαιώθηκε πανηγυρικά, παρά μόνο έβγαλαν δελτίο τύπου «πύρινο» καταγγέλλοντας τον κ. Ζορμπά όταν θίχτηκε μέλος του Δ.Σ….

Γιατί όμως θίχτηκε; Είναι ντροπή να αποκαλούν κάποιον ΑΜΕΑ; Όχι κυρίες και κύριοι δεν είναι ντροπή. Είναι ένας ορισμός που αναφέρεται σε συνανθρώπους μας που έχουν μια ιδιαιτερότητα. ΔΕΝ αποτελούν όμως σε καμία περίπτωση παιδιά ενός κατώτερου Θεού, αντίθετα αποδεικνύονται σε πλείστες των περιπτώσεων ανώτεροι ηθικά από τους «νορμάλ» ανθρώπους. Στην πόλη μας έχουμε σύλλογο ΑΜΕΑ, Εργαστήρι ΑΜΕΑ με υψηλά δείγματα δράσης, με συμμετοχή σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις του Δήμου, ψηφοφόρους ΑΜΕΑ και υποψήφιους ΑΜΕΑ. Αυτούς τους ανθρώπους υποτιμά τόσο ο κ. Μακρόπουλος με την αντίδρασή του, όσο και ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος και όλοι όσοι θεώρησαν απρεπή την έκφραση του κ. Ζορμπά. Θα ήθελα να δω πως θα εξηγήσουν τη συγκεκριμένη στάση τους στους γονείς των παιδιών αυτών.

Εν τέλη αυτή η Διοίκηση του Δήμου στηρίζει έναν υπάλληλο που αποδεικνύεται ακατάλληλος για τη θέση ευθύνης που του ανατέθηκε, δεν έχει την ικανότητα να διοικήσει το νεκροταφείο και δημιουργεί συνεχώς εντάσεις. Ο δε προεκλογικά φιλεργατικός κ. Σταθόπουλος μετατράπηκε πια σε έναν τυπικό ΣΥΡΙΖΑίο αντεργατικό Δήμαρχο.

 –

Σημ: Οι απόψεις αυτές είναι καθαρά προσωπικές μου και οποιοσδήποτε διαφωνεί μπορεί να απαντήσει ή να απευθυνθεί σε μένα και μόνο. Απάντηση δι’ αντιπροσώπου δεν γίνεται δεκτή και πετυχαίνει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

γρεγου