Αυλαία για την 11η Συνάντηση Μαθητικής Δημιουργίας… και… Έναρξη του οράματος… « Όλη η πόλη, μια γειτονιά»

enosi goneon

Έπεσε η αυλαία της 11ης Συνάντησης Μαθητικής Δημιουργίας την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017. Με χειροκροτήματα και μεγάλα χαμόγελα ολοκληρώθηκε αυτή η μεγάλη γιορτή πολιτισμού και έκφρασης των μαθητών των δημοσίων σχολείων , μια ιδέα της Ένωσης που πλέον αποτελεί θεσμό για την πόλη μας. Ο πυρετός της προετοιμασίας και το δημιουργικό άγχος έδωσαν τη θέση τους στη γλυκιά μελαγχολία των τίτλων τέλους.

Ευχαριστούμε πρώτα απ΄όλους τα παιδιά που μας χαρίζουν απλόχερα το χαμόγελό τους και μας επιτρέπουν να ελπίζουμε… τους εκπαιδευτές τους που τα οδηγούν στο μαγικό ταξίδι της Τέχνης και του Πολιτισμού… Τους Συλλόγους Γονέων, άγρυπνους φύλακες των σχολείων μας. Τους Διευθυντές και εκπαιδευτικούς που παρέχουν τις δομές και την υποστήριξή τους. Το Δήμο και το τμήμα παιδείας που μας παρέχει τα προγράμματα θεατρικής παιδείας για όλα τα σχολεία, την οργανωτική επιτροπή, τους δημοτικούς συμβούλους και φορείς που μας τίμησαν με την παρουσία τους, τους φύλακες, τις καθαρίστριες και όλους τους συντελεστές που δούλεψαν για να ολοκληρωθεί με επιτυχία για μια ακόμα χρονιά αυτή η συνάντηση δημιουργίας και πολιτισμού.

Η Ένωση θα συνεχίσει να διεκδικεί και να αγωνίζεται αφενός για την συνέχιση των υφισταμένων προγραμμάτων και αφετέρου για την παροχή νέων προγραμμάτων και δράσεων στα σχολεία μας από το Δήμο.

Ξεχωριστή στιγμή του μαθητικού φεστιβάλ 2017 υπήρξε η θεατρική παράσταση που μας χάρισε το Λύκειο Γεροσκήπου της Κύπρου, της αδελφοποιημένης μας πόλης. Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά και στη θεατρολόγο για τη θαυμάσια παράσταση και την εξαιρετική επιλογή του έργου «Αξιοθέα». Η πρόταση να συμμετέχει σχολείο της Γεροσκήπου στο μαθητικό φεστιβάλ έγινε από την Ένωση και την αποδέχθηκαν και υλοποίησαν οι δύο αδελφοποιημένοι δήμοι. Θετικά αποτιμάται η συμμετοχή, ο συγχρωτισμός και η ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων μεταξύ μαθητών των δύο πόλεων.

Αυτή τη χρονιά, η λήξη του μαθητικού φεστιβάλ είναι ιδιαίτερη γιατί σηματοδοτεί μια νέα αρχή για την πόλη και το δημόσιο σχολείο με την έναρξη μιας ετήσιας καμπάνιας , με στόχο να γίνει … ισόβια, μιας καμπάνιας που ξεπήδησε από μια ιδέα της Ένωσης για ομορφότερα σχολεία που θα γίνουν πόλος έλξης για παιδιά και μεγάλους. Μια ιδέα που επεκτάθηκε κι έγινε όραμα : To όραμα για μια πόλη που θα την ομορφύνουμε και θα την αγαπήσουμε πραγματικά, θα την προσέχουμε και θα την προστατεύουμε, θα τη σεβόμαστε και θα μας σέβεται έχοντας επίκεντρο το δημόσιο σχολείο.

Το όραμα αυτό ξεκινάει και «επενδύει» στα παιδιά . Θέλουμε να προσπαθήσουμε να δούμε τον κόσμο μέσα από την καθαρότητα των ματιών του μικρού παιδιού. θέλουμε τα ίδια τα παιδιά μας, με την αστείρευτη φαντασία τους, να μας δείξουν, γιατί σήμερα δεν είναι όλη η πόλη μια γειτονιά, πώς μπορεί να γίνει και πόσο αυτό θα ομορφύνει την ζωή μας. Θέλουμε μέσα από τις πολύμορφες δραστηριότητές τους να αναδείξουν ότι στην αγάπη τους για το σχολείο και τους δημοσίους χώρους δεν χωράνε απαξίωση και καταστροφές. Και είμαστε σίγουροι ότι θα μας αποδείξουν ότι η βελτίωση και η προστασία ενός ανοικτού, καθαρού, φιλόξενου σχολειού που θα το προστατεύουμε και θα το ομορφαίνουμε γιατί το αγαπάμε σαν το σπίτι μας, είναι η δική τους «εντολή» κι εμείς, μαζί με τα παιδιά, θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους να την υλοποιήσουμε.

Ξέρουμε ότι το εγχείρημα αυτό απαιτεί μεγάλη υπομονή και επιμονή και τα αποτελέσματα δεν θα είναι άμεσα και απτά. Ξέρουμε ότι απευθυνόμαστε στα παιδιά γνωρίζοντας ότι πρέπει πρωτίστως να απευθυνθούμε στους εαυτούς μας και να κοιταχτούμε στο δικό μας καθρέφτη κατάματα.

Η ιδέα λοιπόν «έπεσε», η πρώτη (ευρεία) συζήτηση ξεκίνησε την Τρίτη 9 Μαίου 2017,μέσα στα πλαίσια του φεστιβάλ, και τα πρώτα μηνύματα είναι πολύ αισιόδοξα!

Έλα λοιπόν κι εσύ μαζί μας, να κάνουμε ….

«Όλη την πόλη, μια γειτονιά»

 

Μάιος 2017

 

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγ. Παρασκευής