Υπερψηφίστηκε το 4ο Μνημόνιο

2204030

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Video- φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η διαδικασία ψήφισης του κυβερνητικού πολυνομοσχεδίου για τα μέτρα και αντίμετρα που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με τους δανειστές.

Σύμφωνα με την ψηφοφορία, ψήφισαν συνολικά 281 βουλευτές. Επί της Αρχής 153 βουλευτές ψήφισαν «ΝΑΙ» και 128 ψήφισαν «ΟΧΙ». «Παρών» στο άρθρο 56 δήλωσε η Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Δεν υφίσταται κανένα θέμα, ήταν ενήμερος ο Πρωθυπουργός», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Εκτός από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, από τη διαδικασία έλλειπαν οι βουλευτές της ΝΔ Νίκος Δένδιας και Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου (σ.σ. με επιστολή ενημέρωσαν ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο εκτός από τα άρθρα 70 και 71).

Επί των άρθρων το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης στήριξε τα άρθρα 70 και 71 που αφορούν την μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13% και την εξομοίωση της φορολογίας της βουλευτικής αποζημίωσης με τα εισοδήματα των υπόλοιπων φυσικών προσώπων.

Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής οι οποίοι με απόφαση της ολομέλειας αποβλήθηκαν από τη διαδικασία λόγω του βίαιου περιστατικού με τον Ηλία Κασιδιάρη να σπρώχνει τον Νίκο Δένδια, απέστειλαν σφραγισμένους φακέλους με κείμενο στο οποίο σημειώνεται ότι δεν έχουν καμία διάθεση να νομιμοποιήσουν αυτή τη διαδικασία που τη κρίνουν παράνομη και αντισυνταγματική και πως καταψηφίζουν το πολυνομοσχέδιο. Στη διαδικασία όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής θεωρήθηκαν απόντες.

Όσον αφορά στα όσα έγιναν στη Βουλή, υπήρξε έντονη διαμάχη μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μια διαμάχη η οποία κινήθηκε στα αναμενόμενα πλαίσια με εκατέρωθεν εκτοξεύσεις κατηγοριών. Ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Μητσοτάκης «αιφνιδίασαν» με κάποια καινοτόμα παρέμβαση. Αντιθέτως και παρά την επικοινωνιακή προετοιμασία της κόντρας που παρακολουθήσαμε εδώ και λίγα 24ωρα, η αντιπαράθεση στη Βουλή δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες εκείνων που περίμεναν την όξυνση των πολιτικών παθών.

 Οι καλές ρητορικές στιγμές των πολιτικών αρχηγών ήταν λίγες και όχι ιδιαίτερα αξιοσημείωτες.

Περισσότερο αναλώθηκαν σε αλληλοκατηγορίες περί ευθυνών, κυρίως παρελθοντικών, παρά σε χάραξη πολιτικών προοπτικών για το μέλλον. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για έλλειμμα στρατηγικής και ο αρχηγός της αξιοματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για έλλειμμα εντιμότητας έναντι των ψηφοφόρων του, επιχειρήματα που ακούγονται για νιοστή φορά από τα έδρανα της Βουλής.

Επεισόδια εκτός Βουλής

Γύρω γύρω στις 20.45 τα πνεύματα άρχισαν να  οξύνονται στο συλλαλητήριο που  βρισκόταν σε εξέλιξη έξω από τη Βουλή μετά από κάλεσμα της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Νεαροί διαδηλωτές με κοκτέιλ μολότοφ επιτέθηκαν κατά του φυλακίου των ευζώνων στον Άγνωστο Στρατιώτη, στη συνέχεια απωθήθηκαν με χημικά από τα ΜΑΤ και κάπως έτσι άρχισε ένα κυνηγητό μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που διήρκεσε με εξάρσεις για αρκετές ώρες.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν κυρίως στη γωνία Αμαλίας, Βασιλίσης Σοφίας και Βασιλέως Γεωργίου με πετροπόλεμο, ρίψεις φωτοβολίδων και μολότοφ από τη μια και χρήση χημικών από την άλλη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα ΜΑΤ προέβησαν σε μία τουλάχιστον σύλληψη διαδηλωτή, ενώ ομάδα περίπου δέκα κουκουλοφόρων χτύπησαν έναν δημοσιογράφο που κάλυπτε το συλλαλητήριο για λογαριασμό τηλεοπτικού σταθμού.

Φωτογραφία από τα επεισόδια

Φωτογραφία από τα επεισόδια

 

Διαδηλωτές καίνε σημαία της Alpha Bank

Διαδηλωτές καίνε σημαία της Alpha Bank