Αποκαλυπτικός και αυστηρός ο κ. Γ. Καράμπελας, φέρνει στοιχεία και κατακεραυνώνει το Δήμαρχο (video)

karampelas eidiki dimosia sin. 2017

Αυστηρός απέναντι στο Δήμαρχο κ. Γιάννη Σταθόπουλο παρουσιάστηκε στην Ειδική Δημόσια Συνεδρίαση του 2017, ο κ. Γεώργιος Καράμπελας, πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ και ενεργός κάτοικος της Αγίας Παρασκευής.

Αποκαλυπτικός συνάμα, γιατί παρουσίασε λεπτομερειες και στοιχεία για τα μεγάλα έργα-φαντάσματα της πόλης που δεν γνωρίζαμε και δυστυχώς τα όσα είπε δεν είναι προς όφελος της Διοίκησης Σταθόπουλου, αλλά αντίθετα τον φέρνουν σε δυσμενή θέση και αποτελούν σημαντικά δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουν οι δημότες της Αγίας Παρασκευής.

Κατακεραύνωσε το Δήμαρχο κ. Σταθόπουλο για τα “ψέματα” σχετικά με το Δημαρχείο, για την επιτροπή τεχνοκρατών που σταμάτησε να λειτουργεί (με ποιανού ευθύνη άραγε; του Δημάρχου; της Αντιδημάρχου Τ.Υ.; ) όταν εκείνος ζήτησε στοιχεία για το Δημαρχείο, για το αυξανόμενο κόστος της μελέτης του κολυμβητηρίου που “σχεδιάζεται πίσω από κλειστές πόρτες”, κ.λπ.

Ο κ. Καράμπελας εξηγεί ότι η παρέμβασή του αυτή αποτελεί έκκληση προς τη Διοίκηση του Δήμου και κάθε σκεπτόμενο δημότη. Σημαντικό είναι και το υστερόγραφο όπου ενημερώνει ότι δεν θα σχολιάσει τις απαντήσεις του Δημάρχου “γιατί θα χαλάσουμε κι’ άλλο τις καρδιές μας…”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο και το video με την ομιλία του.

Δημοσιεύω την ομιλία μου στην ανοικτή δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 12/06/17, η οποία αποτελεί ΕΚΚΛΗΣΗ προς :

  • τον  Δήμαρχο  Γιάννη Σταθόπουλο,
  • όλα τα μέλη και τα στελέχη της παράταξης  «ΝΙΚΗ»,
  • κάθε σκεπτόμενο δημότη της πόλης.

Ελπίζω η φωνή μου να μην αποδειχθεί  « φωνή βοώντος εν τη ερήμω ».

Αγαπητέ Δήμαρχε,

Σε μια από τις παλιές προεκλογικές περιόδους είχες αναρτήσει πανώ στην Ηπείρου με σύνθημα τις «συμμετοχικές διαδικασίες». Μόνο που η λέξη «συμμετοχή» είχε γραφεί με ένα «μ». Σε πήρα τηλέφωνο, στο ανέφερα και προς τιμήν σου, κατέβασες το πανώ, πρόσθεσες ένα «μ» στη λέξη συμμετοχή και το ξανανέβασες. Το θυμάσαι φίλε Γιάννη;

Πάνε χρόνια λοιπόν που είχαμε συμφωνήσει στην ορθογραφία της λέξης και θέλω να πιστεύω ότι συμφωνούμε και στην ουσία της.

Στην αντίστοιχη με τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 13.07.2011 διακήρυσσες:

«Αν δεν αλλάξουμε τις σχέσεις μας με τον κόσμο εκεί έξω, αν δεν βρούμε τον τρόπο να φέρουμε δίπλα μας σε διάλογο, σε κουβέντα, αυτούς που νιώθουν απ’ έξω και νοιώθουν ότι η Αυτοδιοίκηση έχει γίνει και αυτή ένα σύστημα εξουσίας με κλειστούς διαύλους επικοινωνίας με τους πολίτες, δεν θα καταφέρουμε τίποτα.»

Σήμερα, τρία σχεδόν χρόνια μετά την ανάληψη των ευθυνών της διοίκησης του Δήμου από την παράταξη «ΝΙΚΗ» υπάρχουν κορυφαία θέματα, κυρίως στον τομέα των μεγάλων έργων όπως :

το Δημαρχείο, το ΟΤ 111, τα Πευκάκια κλπ,

στα οποία εκτιμώ ότι δεν έχετε καταφέρει ως παράταξη, να σπάσετε το σύστημα εξουσίας με τους κλειστούς διαύλους επικοινωνίας με τους πολίτες. Γιατί μια σειρά από ενέργειές σας δείχνουν το αντίθετο.

Και πρώτα-πρώτα για το Δημαρχείο.

Τις πρώτες κιόλας μέρες της Δημαρχιακής σου θητείας, αγαπητέ Δήμαρχε, έμαθες ότι

οι μελέτες του Δημαρχείου είχαν απορριφθεί από το Τμήμα Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Εσωτερικών με το αιτιολογικό του υπερβολικού κόστους- δηλ για αδικαιολόγητη σπατάλη του δημοσίου χρήματος , που οφείλονταν κυρίως στην μελέτη του μπετόν του κτηρίου.

Η πρώτη σου αντίδραση ήταν θετική. Φώναξες εμένα, τον Θ. Βουδικλάρη και τον Δημήτρη Κονταξή να δούμε τη μελέτη. Εκεί διαπιστώσαμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είχε δίκιο!

Δεν θα μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες. Θα σας πω μόνο τούτο:

Σε οικόπεδο του Δήμου Ν. Ιωνίας έχει μελετηθεί (και έχει υποβληθεί προς έγκριση στην Περιφέρεια) τριώροφο υπόγειο parking με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά με το δικό μας (8.000μ2 ωφέλιμη επιφάνεια της Ν. Ιωνίας, 7.800μ2 το δικό μας), μόνο που ο όγκος του μπετόν στην Ν. Ιωνία ανέρχεται σε 6.700μ3, ενώ στο δικό μας σε 12.000μ3!

80% περισσότερο μπετόν μόνο στο υπόγειο!

Εσείς όμως, χωρίς να συζητήσετε καν το ενδεχόμενο μιας οικονομικότερης μελέτης(παρ’ όλον ότι ήταν προεκλογική σας υπόσχεση), ξοφλήσατε τους μελετητές που είχαν ένα υπόλοιπο 380.000€, , ενώ διαδίδεται από πολλούς, ότι δήθεν δεν επιτρέπονται τροποποιήσεις. Ψέμα μέγα. Η οριστική μελέτη δεν προέβλεπε 3ο  υπόγειο και τροποποιήθηκε για να προστεθεί και αυτό.

Άλλη μια θετική ενέργεια ήταν η σύσταση της Επιτροπής Περιβάλλοντος στην οποία συμμετείχαν , εκτός από την κ. Πετσατώδη και άλλοι 14 έμπειροι μηχανικοί της πόλης, ανάμεσα  στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν οι κ. κ. Δημ. Κονταξής, Θεόδωρος Βουδικλάρης, Τάσος Μπομπόνης, Γιώργος Δημαράς(ο σημερινός βουλευτής των Οικολόγων), Κώστας Κουρούνης και πολλοί άλλοι. Η επιτροπή αυτή, που κάτι θα μπορούσε να προσφέρει στον τόπο, μετά από δύο συνεδριάσεις έπαψε να λειτουργεί.

Με ευθύνη της κ. Πετσατώδη που την διηύθυνε; Του ίδιου του Δημάρχου; Δεν γνωρίζω.

Εκείνο που γνωρίζω όμως θετικά και με στοιχεία είναι, ότι έπαψε να λειτουργεί όταν εγώ ζήτησα να έρθουν στην επιτροπή όλα τα στοιχεία του φακέλου του Δημαρχείου.

Στην επιτροπή αυτή, ήδη ο Δημ. Κονταξής είχε, με γραπτό κείμενό του, τοποθετηθεί για το Δημαρχείο ως εξής: «Είμαι κατ’ αρχάς αρνητικός για την εφαρμογή της υπάρχουσας μελέτης και σίγουρα για το προβλεπόμενο τρίτο υπόγειο.»

Όπως και ο Γ. Δημαράς ως εξής: «Μια τέτοια στατική μελέτη δεν έπρεπε  να παραληφθεί»  και «η εφαρμογή της εκτιμώ ότι θα είναι ασύμφορη για την πόλη και τους φορολογούμενους πολίτες.» Αντί λοιπόν να αφεθεί η επιτροπή να κάνει τη δουλειά της, ουδέποτε έκτοτε συνεκλήθη, (βεβαίως όχι με ευθύνη των ενεργών πολιτών που έτρεξαν να προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους) και στο Επιχειρησιακό  Πρόγραμμα του  Δήμου 2014-2019  πέρασε, χωρίς διαβούλευση,  η  εξής πρόταση:

«1.7.4.Ολοκλήρωση των μελετών για το Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο και διερεύνηση δυνατότητας κατασκευής του, όταν και εφόσον οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες το επιτρέψουν.»

Σήμερα ήδη ο Δήμος έχει στείλει τις μελέτες προς έγκριση στην Περιφέρεια.

Υπάρχει λοιπόν εκτίμηση ότι «οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες το επιτρέπουν»;

Προβάλλεται δε επί πλέον το επιχείρημα ότι, «τι μας νοιάζει αφού τα 22εκ.€ θα τα βάλει η Περιφέρεια», η οποία ,ως γνωστόν, δεν διαχειρίζεται χρήματα που έχουν εξοικονομηθεί από την περικοπή των συντάξεων και την υπερφορολόγηση του ελληνικού λαού, αλλά τα παίρνει από κάποιο εμιράτο της Μέσης Ανατολής….

Εδώ να θυμηθούμε ότι η παράταξη ΝΙΚΗ στο προεκλογικό της πρόγραμμα υποσχέθηκε στους δημότες τα παρακάτω:

«Αναζητούμε λύση για την ανέγερση του Δημαρχείου στον θεσμοθετημένο χώρο, με στόχο την μείωση του κόστους, με συναίνεση και διαπαραταξιακή συνεννόηση».

Στην δε παρουσίαση των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων την Κυριακή 27/04/2014 στην ομιλία σου Δήμαρχε, είχες υποσχεθεί:

«την συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής με στόχο την μείωση κόστους κατασκευής του δημαρχιακού μεγάρου» (βλ. ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ, Τεύχος 147, σελ.3).

Τι μεσολάβησε από τότε Δήμαρχε και μέχρι σήμερα δεν προχώρησες στην υλοποίηση αυτών των  υποσχέσεών σου;

Εκτός εάν μπορείς να μας αιτιολογήσεις σήμερα ότι το Δημαρχείο δεν χρειάζεται μείωση κόστους…

Και εν πάση περιπτώσει, η Περιφέρεια είναι ενήμερη γι’ αυτό;

Ας πάμε όμως και στο πρόβλημα του ΟΤ111,

που κάποτε προγραμματίστηκε για κολυμβητήριο και έμεινε ημιτελές για λόγους ουσιαστικούς (όπως η πρόβλεψη της μελέτης και η έγκριση που έδωσαν οι ίδιοι, σήμερα και τότε, μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας , ότι οι απαιτούμενες 51 θέσεις στάθμευσης χωροθετούνται στον χώρο της … κεντρικής πλατείας(!), αυτόν που θα γίνει το Δημαρχείο). Εδώ θα σας παραπέμψω εξ αρχής στην προεκλογική υπόσχεση της ΝΙΚΗΣ:

«Ξεκινάμε διαδικασίες προς εξεύρεση πόρων, για την τελική αξιοποίηση της υπάρχουσας κατασκευής, χωρίς επιβάρυνση της περιοχής».

Αλλά, Δήμαρχε, υπάρχει και η τοποθέτησή σου στην προεκλογική συγκέντρωση που έγινε στον χώρο του ΟΤ111, στην οποία ανέλυσα την πρότασή μου ενώπιόν σου, για χώρο πολλαπλών χρήσεων, πρόταση που «χειροκροτήθηκε από την πλειοψηφία των παρισταμένων», όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ (τεύχος 148,σελ.3).

Και αυτό το θέμα είχε τεθεί στις πρώτες συνεδριάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος, αλλά … Όμως η πρότασή μου για την αξιοποίηση της υπάρχουσας κατασκευής είναι γνωστή από το 2004, όταν την ανέπτυξα επί Δημαρχίας Σιδέρη  στο τότε Δημοτικό Συμβούλιο.

Όταν λοιπόν το πρόβλημα της εγκατάλειψης των εγκαταστάσεων τέθηκε επί τάπητος τον Νοέμβριο του 2016 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των περιοίκων, δόθηκε προφανώς εντολή στην Τ.Υ. να προχωρήσει όχι σε μελέτη για την «αξιοποίηση της υπάρχουσας κατασκευής», αλλά σε αναβίωση της αρχικής προβληματικής μελέτης του κλειστού κολυμβητηρίου, χωρίς να ερωτηθεί κανείς, ούτε καν η παράταξή σου.

Αποτέλεσμα η εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας για αμιγώς αθλητική εγκατάσταση κλειστού κολυμβητήριου που παρουσίασε η κ. Πετσατώδη σε συγκέντρωση στο 2ο Γυμνάσιο (17/02/2017), όπου, ούτε λίγο-ούτε πολύ, μας δήλωσε ότι η αμοιβή μόνον της μελέτης ανέρχεται σε 1.000.000€(!), σε συνάντηση δε με την Ένωση Γονέων ανέβασε το κόστος στο 1.200.000€!

Με δεδομένο ότι, βάσει νόμου, η αμοιβή μελέτης έργου είναι ποσοστό του προϋπολογισμού του ,μπορεί επιτέλους κάποιος να πληροφορήσει τους δημότες για το ύψος του, που σχεδιάζεται  πίσω από κλειστές πόρτες;

Κατά την εκτίμησή μου, αλλά και από συζητήσεις με έμπειρους μελετητές, αυτή η αμοιβή αντιστοιχεί σε προϋπολογισμό έργου γύρω στα 17.000.000€!

Να θυμίσω ότι ο προϋπολογισμός του έργου το 2007 για κλειστό κολυμβητήριο ολυμπιακών προδιαγραφών, με 50άρα πισίνα και υποσκαφή όλης της δεξαμενής για parking, έφθανε τα 6.500.000€! Τι έγινε τώρα με 35άρα πισίνα και το μισό parking στον ακάλυπτο χώρο; Πώς τριπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός του έργου;

Τότε συνειδητοποίησα ότι και στο ΟΤ111 προχωράτε, χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς διαβούλευση, σε μια μελέτη που βρίσκεται μακριά από τις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν την ανάπλαση του χώρου και που δεν μπορεί παρά να είναι:

  • ο σεβασμός στο δημόσιο χρήμα
  • η αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος της περιοχής,
  • η κάλυψη των αθλητικών/θεραπευτικών αναγκών της πόλης, η στέγαση δημοτικών υπηρεσιών.
  • η προστασία του περιβάλλοντος (βλ. και σχετικό μου δημοσίευμα)

Δημοσίευσα λοιπόν την δική μου πρόταση στις 01/05/2017 και διαπίστωσα και εγώ, αλλά και εσείς, την ευρεία επιδοκιμασία της από εκατοντάδες, κυριολεκτικά, συμπολιτών μας!

Η δημοτική αρχή δίνει έτσι την εντύπωση– πιστεύω Δήμαρχε δεν είναι στις προθέσεις σου- ότι προχωρά σε έργα, αδιαφορώντας για το κόστος, δηλαδή, αδιαφορώντας για το δημόσιο χρήμα και αποκλείει λύσεις που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν τη ζωή των δημοτών.

Προβάλλεται μάλιστα από πολλούς, καλοπροαίρετους και μη, ως επιχείρημα αποδοχής της μελέτης που προωθεί η κ. Πετσατώδη, το ότι η πρότασή μου απαιτεί αλλαγή της χρήσης του κτηρίου και δεν «προκάνουμε» μέχρι το 2019 που θα γίνουν οι επόμενες δημοτικές εκλογές!!

Καταρχήν, ποιος ευθύνεται που από τις 01/09/14 επί της ουσίας ουδέν έχει γίνει; Όχι πάντως εγώ.

Αλλά το κυριότερο δεν είναι ποιος έχει τις ευθύνες για την καθυστέρηση.

Το κυριότερο είναι ότι η αυτή καθυστέρηση προβάλλεται ως δικαιολογία (εγώ την λέω πρόφαση) για να προωθηθούν βιαστικές και αντίθετες με τα συμφέροντα και τις επιθυμίες των δημοτών λύσεις, εσύ δε να εμφανίζεσαι– παρά το γνωστό ήθος σου- ότι ταυτίζεις το συμφέρον της παράταξής σου με το συμφέρον της πόλης! Σε διαβεβαιώ όμως ότι το συμφέρον της πόλης δεν εξυπηρετείται από την λύση που προωθεί η κ. Πετσατώδη και η, κατ’ αυτήν, άξια εμπιστοσύνης τεχνική υπηρεσία. Είναι αντίθετη στα συμφέροντα των δημοτών και είναι πολιτική αυτοκτονία της παράταξής σου, ότι η προώθησή της θα τα εξυπηρετήσει.

Εδώ να παρατηρήσω ότι ο προηγούμενος δήμαρχος κ. Ζορμπάς, αναφερόμενος στην πρότασή μου σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, το μόνο που τον ενόχλησε ήταν η αναφορά μου, ότι στον δικό μας Δήμο το φαινόμενο της «αιχμαλωσίας» των εχόντων την εξουσία από τους εξουσιαζόμενους έχει αναχθεί σε επιστήμη. Το γεγονός ότι η προεκλογική του εξαγγελία για το ΟΤ111 (χώρος πολλαπλών χρήσεων) ήταν παρόμοια με τη δική μου πρόταση, φαίνεται ότι δεν τον ενδιαφέρει, ενώ αυτό ακριβώς θα έπρεπε να τον απασχολεί. Το πρόβλημα που ανακύπτει από την πρότασή μου είναι κατ’ αυτόν, μην τυχόν και αποκαλυφθεί ποιος κυβερνάει αυτόν τον Δήμο…

Και δύο κουβέντες για τα Πευκάκια.

Πολλά περίεργα λέγονται και ακούγονται , για όσα σχεδιάζονται στα στεγανά των υπηρεσιών σου. Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία ζητήματα της πόλης και σε καλώ να ανοίξεις τις πόρτες του ουσιαστικού διαλόγου στους φορείς και στους ενεργούς δημότες. Ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς έκανε το πρώτο θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση . Έφερε το ζήτημα του ΟΤ 451 με ορθό τρόπο στην Επιτροπή διαβούλευσης στις 09/05/2013 , μόνο που το βήμα αυτό έμεινε μετέωρο.

Κλείνοντας, απευθύνω έκκληση προς τον Δήμαρχο να θυμηθεί τις προεκλογικές του εξαγγελίες και να τις υλοποιήσει, αν πράγματι θέλει να μην είναι η Αυτοδιοίκηση και επί των ημερών του «ένα σύστημα εξουσίας με κλειστούς διαύλους επικοινωνίας με τους πολίτες».

Τον καλώ να προχωρήσει σε δημόσια διαβούλευση-αντιπαραβολή όλων των προτάσεων, σε ανοικτό διάλογο με τους ενεργούς δημότες και τους φορείς και να μην πάρει αποφάσεις με κοντόθωρα μικροπαραταξιακά κριτήρια.

Να του θυμίσω, τέλος, την κατακλείδα της συνέντευξης του Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση στην Αυγή της 01/06/2017 :

«Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει, ισχυροποιείται και στην κοινωνική και στην πολιτική και στην κοινοβουλευτική της διάσταση, από την παρουσία ενεργών πολιτών με απόψεις, με διαφορετικές απόψεις και κυρίως με κοινωνική παρέμβαση και δράση.

Οποιαδήποτε άλλη αντίληψη και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης οδηγεί σε μια ανοικτή πρόκληση προς το κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών».

Αγία Παρασκευή 12/06/17                         ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ, πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:

Περίμενα με υπομονή μέχρι το τέλος της συνεδρίασης του ΔΣ της 12/06/17 τις απαντήσεις του Δημάρχου στα ερωτήματα αυτά. Καλύτερα να μην τις σχολιάσω, γιατί θα χαλάσουμε κι’ άλλο τις καρδιές μας…

—–
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter