Πλατεία Αγίου Ιωάννου: τα τραπεζάκια, η δωρεά και οι δημόσιες σχέσεις

πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή

Γράφει η Λένα Μαρκή

Όταν η αντιπολίτευση στην Ειδική Δημόσια Συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μιλούσε για τις άσχημες σχέσεις της Διοίκησης του κ. Σταθόπουλου με συλλόγους της πόλης, πιθανόν δεν φαντάζονταν τις εξελίξεις.

Στην ημερήσια διάταξη του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου, ένα από τα θέματα που τελικά αποσύρθηκαν (το 10ο) ήταν και η παραχώρηση χρήσης χώρου σε κατάστημα πάνω στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη, από την πλευρά του πεζοδρόμου.

Με σκοπό να συμμετέχουν στη συζήτηση του θέματος είχε παραβρεθεί  στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου των κατοίκων της περιοχής, «Ο Άγιος Ιωάννης», με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Παναγιώτη Βαβουγυιό. Όταν λοιπόν το θέμα αποσύρθηκε ως ήταν αναμενόμενο, τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου αποχώρησαν από την αίθουσα, γεγονός που φαίνεται ότι ενόχλησε το Δήμαρχο και το εξέλαβε μάλλον ως προσβολή. Βέβαια κατόπιν τους κάλεσε σε συνάντηση που θα γίνει σύντομα (την Τετάρτη 21/6/17), ώστε να συζητηθεί το θέμα.

Ας έρθουμε όμως και στο κυρίως πρόβλημα, την παραχώρηση του προς χρήση χώρου πάνω στην πλατεία. Ο κ. Σταθόπουλος γνωρίζει ότι σύμφωνα με το συμβόλαιο δωρεάς της πλατείας προς το Δήμο (αρ. 4917/15-12-1983) απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Η ιστοσελίδα aparaskeviimages.gr το δημοσίευσε πρώτη φορά στις 6 Οκτωβρίου 2012 και πάλι πρόσφατα στις 10 Ιουνίου 2017.  Στην υπογραφή της εν λόγω συμβολαιογραφικής πράξης συμμετείχαν οι πρώην Δήμαρχοι Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο αδερφός του οποίου είναι δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης και Αντώνης Σιδέρης, ο γιός του τελεί αντιδήμαρχος του κ. Σταθόπουλου, επομένως έχει πλήρη ενημέρωση επί του θέματος από πρώτο χέρι.  Παρόλα αυτά συνεχίζει να αγνοεί την πραγματικότητα και η αύρα που βγαίνει στην πόλη είναι, ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην παραχώρηση του χώρου. Το ίδιο αποφασισμένοι είναι όμως και οι κάτοικοι.

Όποιος σκέφτεται με κοινό νου, είναι εύκολο να καταλάβει ότι αν γίνει η αρχή θα ζητήσουν ίσα δικαιώματα και τα υπόλοιπα καταστήματα της πλατείας και επομένως θα ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι μη σύννομο με τη διάθεση του δωρητή και που θα προξενήσει μεγαλύτερα προβλήματα στους περιοίκους και στους κατοίκους της πόλης που επισκέπτονται την πλατεία. Οι κάτοικοι της περιοχής όμως απ’ ότι μαθαίνουμε ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση και σύμφωνα με πληροφορίες ο Σύλλογος με την αμέριστη συμπαράσταση των τριών εκ της αντιπολίτευσης (Ζορμπά, Γιαννακόπουλο, Γκιζιώτη) θα προβεί σε δυναμική κινητοποίηση ανάλογα με το αποτέλεσμα της συνάντησης και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Μάλιστα ο σύλλογος θα αποστείλει υπόμνημα στον κ. Σταθόπουλο μέσα στην εβδομάδα.

Το δημοτικό συμβούλιο είναι πάλι ένα μυστήριο τρένο με περίεργα βαγόνια!

Εκεί υπάρχουν ορισμένοι από το “νέο κύμα” που ερμηνεύουν το νόμο κατά το δοκούν. Από τη μια επιτρέπουν στα καταστήματα γύρω από την πλατεία να επεκτείνονται στο πεζοδρόμιο ή απουσιάζουν κατά την συζήτηση του θέματος και από την άλλη καταψηφίζουν απόφαση για μεταφορά περιπτέρου αφού η τωρινή του θέση δεν είναι σύννομη! Μήπως να αποφασίσουν τι θέλουν; Και αφού, σύμφωνα με πληροφορίες μας, μέχρι να υπάρξει κανονισμός λειτουργίας για τα περίπτερα του Δήμου, θεωρητικά είναι όλα παράνομα, μήπως να έφερναν πρόταση στο Δ.Σ. να γκρεμιστούν όλα προς χάρη της νομιμότητας;

Για να δούμε λοιπόν, η ανάπλαση που υπόσχεται η Διοίκηση Σταθόπουλου για την πάνω πλατεία περιλαμβάνει και τραπεζοκαθίσματα;  Το δε “νέο κύμα” της πολιτικής ζωής της πόλης θα καταψηφίσει την τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων ΠΑΝΩ στην πλατεία ή θα συνεχίσει να κινείται στα γνωστά εύκολα μονοπάτια;

 –

—–
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter