Αδιέξοδο: Δεν τα βρήκαν Σκουρλέτης και ΠΟΕ-ΟΤΑ -Νέες κινητοποιήσεις

ota5

Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση των εκπροσώπων της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

Ως αποτέλεσμα, τα σκουπίδια θα παραμείνουν στους δρόμους, καθώς θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις. Σε δηλώσεις του, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι η νομοθετική πρόταση που του παρουσίασαν οι συνδικαλιστές «δεν μπορεί να σταθεί νομικά, λόγω της πρόσφατης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στη τροπολογία του υπουργείου να ενσωματωθεί η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα όρια ηλικίας, συμμετοχή στον διαγωνισμό άνω των 45.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, σε δηλώσεις του, κατηγόρησε τον υπουργό ότι έχει λάβει τις αποφάσεις του για την ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας των δήμων και ζήτησε συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ: Ο κ. Σκουρλέτης μας αποκάλεσε μαϊντανούς των καναλιών
Μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Νίκος Τράκας, τόνισε πως ο κ. Σκουρλέτης τους αποκάλεσε «μαϊντανούς των καναλιών».
«Ο κ. Σκουρλέτης μέσα σε πέντε λεπτά απέρριψε την πρόταση και μας αποκάλεσε μαϊντανούς των καναλιών. Η κυβέρνηση θέλει να ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα. Ο υπουργός Εσωτερικών κρίνεται ανίκανος», υποστήριξε.
«Την Πέμπτη θα κάνουμε πανελλαδική συγκέντρωση και θα πάμε στο Μαξίμου. Ζητάμε από την κυβέρνηση να δώσει λύση. Οι πολίτες είναι μαζί μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα», πρόσθεσε.

skourletis-poe-ota708

Ενταση έξω από το Εσωτερικών

Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, ένταση σημειώθηκε στην πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ από τα γραφεία της στην Καραϊσκάκη προς το υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή. Συγκεκριμένα, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών σημειώθηκαν, όπως και την Πέμπτη, επεισόδια, με ομάδα διαδηλωτών να επιχειρεί να εισβάλει στο υπουργείο και να απωθείται από άνδρες των ΜΑΤ. Μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ εκτόξευσαν καφέδες και νερά προς την είσοδο του υπουργείου.

Το αίτημα της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου, το πρωί της Δευτέρας, την πρότασή τους, αλλά ο κ. Σκουρλέτης, μέσω Alpha, λίγα λεπτά αργότερα την απέρριψε, λέγοντας ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου. ​

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε καλέσει την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της: «Διαβάζοντας με τους νομικούς μας τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, τη γυρίσαμε πίσω στον κ. Σκουρλέτη, γιατί αυτή η ρύθμιση αφήνει στον δρόμο 10.000 συμβασιούχους».

Tα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στα γραφεία της Ομοσπονδίας, κατά τη διάρκεια της οποίας η ΠΟΕ-ΟΤΑ παρουσίασε και τη νέα της πρόταση νομοθετικής ρύθμισης για προσλήψεις προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ.

Σκουρλέτης: Εκτός τόπου και χρόνου η πρόταση των συμβασιούχων

Το απόγευμα θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους και θα ψηφιστεί άμεσα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σημειώνοντας ότι η πρόταση που καταθέτουν οι συμβασιούχοι για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου «δεν οδηγεί πουθενά», με βάση και τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Alpha 9,89, είπε πως η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι εκτός τόπου και χρόνου. Εκτίμησε ότι τελικώς οι συμβασιούχοι θα προσέλθουν και θα υπογράψουν νέες συμβάσεις και θα σταματήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Όπως εξήγησε, με τη νέα ρύθμιση οι συμβασιούχοι θα συνεχίσουν να εργάζονται και θα έχουν δουλειά τρεις μήνες παραπάνω, έως τον Μάρτιο. «Αν δεν δεχθούν την πρόταση ανοίγουν τον δρόμο στις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να παραδώσουν την αποκομιδή των σκουπιδιών στις ιδιωτικές εταιρείες» είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ μπορεί να υπάρξει μοριοδότηση -έπειτα από συνεννόηση με την ανεξάρτητη αρχή, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν- ενώ είπε πως ο αριθμός των προσλήψεων μπορεί να υπερβεί τις 2.500 εφόσον προβλέπεται από τους κανονισμούς των δήμων και μπορούν να καλυφθούν από τα έσοδά τους.

Σημείωσε πως ένα τμήμα εργαζομένων έχει αναστείλει τις κινητοποιήσεις και εργάζεται ήδη στην Αθήνα, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστράτευσης λέγοντας πως αφενός έχει καταργηθεί ο σχετικός νόμος και αφετέρου δεν «θεωρεί ότι μπορεί να λύνονται έτσι ζητήματα».

Παρέμβαση εισαγγελέα

Την ίδια ώρα, παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαπράττονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα που συνδέονται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την πιθανότητα κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Δημήτρης Γκύζης, ο οποίος θα καλέσει και τους πρώτους μάρτυρες σε κατάθεση και θα αξιολογήσει τα στοιχεία που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας.

Πηγή: iefimerida.gr