Μία επίσκεψη στο “Μπαρμπίκα”

1

Κάνοντας μία επίσκεψη, την  Παρασκευή 1/9, στο εργοτάξιο του σχολείου πρώην “Μπαρμπίκα”, διαπιστώσαμε με τα μάτια μας ότι οι εργασίες αποπεράτωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων εκτελούνται ομαλά και με κανονικούς ρυθμούς.

2

Η θλιβερή και επικίνδυνη εικόνα του εγκαταλελειμμένου εργοταξίου, με τους παρατημένους γερανούς και τα σκόρπια υλικά, έχουν δώσει την θέση τους στην αίσθηση της ολοκλήρωσης, του μελλοντικού σπουδαίου αποτελέσματος και φυσικά της δικαίωσης των προσπαθειών πίεσης, όλων των δημοτικών αρχών προς κάθε κατεύθυνση (ΟΣΚ, υπουργεία κ.λ.π) στην διάρκεια όλων αυτών των προηγούμενων χρόνων.

3

Πρόκειται για μια εργολαβία, η μεγαλύτερη σε μέγεθος και προϋπολογισμό, που εκτελείται από τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε, πρώην ΟΣΚ Α.Ε, μετά από την διάλυση της προηγούμενης εργολαβίας ως συνέπεια της μακροχρόνιας νομικής διαμάχης του προηγούμενου αναδόχου με τους υπεργολάβους του και την ΟΣΚ Α.Ε.

4

Η εξεύρεση της χρηματοδότησης, ώστε το έργο να μην διακοπεί ξανά, καθώς επίσης το γεγονός ότι η διαδικασία του διαγωνισμού της εργολαβίας και κατά συνέπεια η επίβλεψη του έργου πραγματοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Κτιριακών Υποδομών είναι η εγγυήση ώστε το έργο να παραδοθεί στην αναμενόμενη χρονική στιγμή.

Να πούμε εδώ ότι η χρηματοδότηση είναι εξολοκλήρου από τις «Κτηριακές Υποδομές» πρώην «ΟΣΚ» επίσης επιβλέπων του έργου είναι οι ίδιοι άρα ο Δήμος Άγιας Παρασκευής δεν έχει καμία ανάμιξη στο έργο αυτό

5

Θελήσαμε να ρωτήσουμε την επιβλέπουσα μηχανικό του έργου που ήταν παρούσα την συγκεκριμένη στιγμή της επίσκεψης μας, περισσότερο με το ενδιαφέρον του πολίτη του Δήμου Αγίας Παρασκευής, αλλά και για να ενημερωθούμε προκειμένου να σας δημοσιεύσουμε τα καλά νέα για την πιθανότερη ημερομηνία παραλαβής του έργου από τον δήμο μας. Η επιβλέπουσα μηχανικός θεωρεί μέχρι στιγμής,  με τα τρέχοντα δεδομένα της εργολαβίας, ως ημερομηνία περαίωσης του έργου τον Μάρτιο του 2019.

6                                                                      ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ

Η ημερομηνία αυτή εφόσον δεν υπάρξει παράταση του έργου με υπαιτιότητα του αναδόχου αλλά άλλων λόγων που συνήθως προκύπτουν σε όλες τις εργολαβίες, όπως δύσκολες καιρικές συνθήκες, δυσκολία στην παραγγελία υλικών που προέρχονται από το εξωτερικό (Έλεγχος Κεφαλαίων) ή κάτι άλλο απρόβλεπτο, θα είναι η αρχή της έναρξης των οικονομικών υποχρεώσεων που θα πρέπει να αναλάβει ο δήμος Αγίας Παρασκευής ώστε το σχολείο να λειτουργήσει άμεσα.

Οι οικονομικές αυτές υποχρεώσεις ως γνωστόν σχετίζονται με την σύνδεση με την ΔΕΗ, με ιδιαίτερα αυξημένη τάση, τους λοιπούς οργανισμούς κοινής ωφέλειας και κατά συνέπεια την πληρωμή των λογαριασμών που θα προκύπτουν κατά την λειτουργία του σχολείου. Πρόκειται για ποσά που ο δήμος έχει υπόψιν του την τάξη μεγέθους τους, αν θυμηθούμε ότι για τον ποσόν των “1900 €” που χρειάστηκε η ρευματοδότηση της γέφυρας “Γελαδάκη”, απαιτήθηκαν περίπου 14 μήνες ώστε να βρεθούν από τον προϋπολογισμό του δήμου και να αποδεσμευτεί.

7

Το έργο εκτελείται στα διοικητικά όρια του δήμου μας, αλλά στην φάση της λειτουργίας των κτιριακών εγκαταστάσεων θα εξυπηρετηθούν όμοροι δήμοι ή οι ευρύτεροι της Ανατολικής Αττικής. Ιδανικά αυτής της προοπτικής θα πρέπει το Κράτος ή οι δήμοι των οποίων οι μαθητές θα φοιτήσουν σε μια τέτοια σχολική εγκατάσταση να συνδράμουν οικονομικά τον δήμο μας.

Διαφορετικά το έργο θα είναι δύσκολο έως απίθανο να παραλειφθεί διοικητικά, προσωρινά και οριστικά από τον Δήμο της Αγίας Παρασκευής.

Η επίσκεψη μας ολοκληρώθηκε με την είσοδο μας στο χώρο της αίθουσας εκδηλώσεων η οποία πραγματικά είναι εντυπωσιακή και άρτια ώστε να καλύψει και τις πολιτιστικές ανάγκες του Δήμου μας. Δικαίως ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αγίας Παρασκευής πρόβαλε ως επιχείρημα του την ύπαρξη του παραπάνω μελλοντικού χώρου, ώστε να αιτιολογήσει την αντίθεση του με την αγορά της ερειπωμένης “Ανεμώνης”. Επιχείρημα που προσωρινά υιοθετήθηκε από την Δημοτική Αρχή και το ενδιαφέρον της αγοράς της αντικαταστάθηκε με την απόφαση της απευθείας αγοράς της βίλα Ιόλα, απόφαση η οποία βρίσκεται στην φάση της έγκρισης ή μη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Η σχολική κτιριακή εγκατάσταση για την στέγαση του 1ου & 2ου ΤΕΕ-ΣΕΚ φαίνεται πως είναι γεγονός και δεν διαφαίνονται εμπόδια και απρόβλεπτοι παράγοντες διακοπής των εργασιών. Ακόμη και κάποια μικρή παράταση αν προκύψει στην πορεία θα είναι οι συνήθεις αιτίες και για αυτό θεωρούμε ότι στην περιοχή γρήγορα θα αποκασταθεί η περιβαλλοντική ζημιά την οποία είχε υποστεί αυτά τα τελευταία χρόνια.

8

Το θέμα της ολοκλήρωσης της εργολαβίας αυτής πραγματικά ενδιαφέρει την ιστοσελίδα μας και για αυτό επιχειρούμε κάθε φορά που υπάρχει μια σημαντική εξέλιξη να σας την δημοσιοποιούμε. Θα είναι σπουδαίο νέο η μετεστέγαση όλων των μαθητών μας από τις σημερινές επικίνδυνες ενοικιαζόμενες κτιριακές εγκαταστάσεις σε χώρους ασφαλείς και  με προδιαγραφές.

Επίσης, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τέλος την Πολιτικό Μηχανικό κ. Παρασκευή Ζορμπά για τις διευκρινιστικές εξηγήσεις που μας παρείχε.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter