Με νέους μουσικούς, ανανεωμένη η Φιλαρμονική Ορχήστρα παράγει έργο πολιτισμού

21981586 filarmoniki agias paraskevis

Η Δημοτική Φιλαρμονική ιδρύθηκε το 1968. Ήταν το πρώτο Νομικό Πρόσωπο και αποτελούνταν από 45 μέλη. Στόχος της ήταν και είναι η ευαισθητοποίηση των δημοτών σε μια από τις σημαντικότερες μορφές Τέχνης την Μουσική. Ακόμα δημιουργεί δεσμούs και καλλιτεχνικέs ανταλλαγές με άλλες πόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού που προωθούν παρόμοια σχήματα στοχεύοντας στην ευγενή άμιλλα που αποτελεί μορφή επικοινωνίας και ουσιαστικής συμμετοχής των δημοτών μας.

Από το 1996 την καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας έχει ο αρχιμουσικός και μουσικός εκτελεστής Ξενοφών Τζανίνης.

Η Φιλαρμονική εξυπηρετεί τις τοπικές ανάγκες Εθνικές εορτές, Λιτανείες, Επετείους και διάφορες εκδηλώσεις του Δήμου μας. Η Δημοτική Φιλαρμονική στεγάζεται σε  κτίριο στο πρώην στρατόπεδο Σπυρούδη.

 

 –

Τι είναι η Φιλαρμονική;

Για απάντηση θα «κλέψουμε» τα λόγια του καλλιτεχνικού Διευθυντή της:

«Και δεν είναι μόνο η μουσική που παρέχει η ιδέα αυτή που ονομάζουμε ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ. Είναι ότι καλλιεργεί τον εσωτερικό μας κόσμο και διακοσμεί με ένα απάνθισμα ευγενών συναισθημάτων τα μύχια της ψυχής μας. Μας δίνει κατά μια μέθοδο έναν τρόπο Επίπλευσης στην κοινωνία της Βίας και της Διαφθοράς της εποχής μας».

ΤΖΑΝΙΝΗΣ ΞΕΝΟΦΩΝ

 

Σήμερα η Φιλαρμονική αποτελείται από ανθρώπους επιστήμονες της μουσικής, πτυχιούχους με μεράκι και αγάπη για τη μουσική που την αντιμετωπίζουν ως τρόπο ζωής και έκφρασης. Έχει εμπλουτιστεί με νέα πρόσωπα τα οποία θα προσπαθήσουμε να σας τα παρουσιάσουμε.

 –

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ:

Ξενοφώντας Τζανίνης: Ο αρχιμουσικός  και καλλιτεχνικός Διευθυντής, σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και έχει τελειώσει τη σχολή της Φλώρας Διαμάντη, είναι αριστούχος στη Θεωρητική Σύνθεση και παίζει σαξόφωνο.

ΟΙ ΝΕΟΙ:

Γεώργιος Λαδόπουλος: πτυχιούχος του Ωδείου Αγίας Παρασκευής, μουσικό όργανο τρομπέτα.

Νίκος Μολυβάς: πτυχιούχος του Ωδείου Αγίας Παρασκευής, μουσικό όργανο τρομπέτα.

Βασίλης Μπίλας: πτυχιούχος στο κλαρίνο με μεταπτυχιακό από σχολή του Βελγίου.

Κώστας Φίλιππος: διπλωματούχος τρομπονίστας, μόνιμο στέλεχος της Φιλαρμονικής του Πολεμικού Ναυτικού.

Στέλιος Μαγγανάς: καθηγητής του Εθνικού Ωδείου στο μουσικό όργανο τούμπα.

Ναυσικά Παπαδάκη: Σπουδάστρια στην Ανωτέρα Σχολή στο Ωδείο Αθηνών στο φλάουτο, είναι επίσης στο Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Παλλήνης.

Εύη Λαγαρά: Σπουδάστρια στην Ανωτέρα Σχολή στο Ωδείο Αθηνών στο φλάουτο.

Αλέξης Φιλιππόπουλος: Κάνει σπουδές στο μουσικό όργανο τούμπα.

ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

Μαρία Τζανίνη: σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας Χημικός, έχει πτυχίο στην Αρμονία & Αντίστιξη, παίζει σαξόφωνο και γνωρίζει αγγλικά & ιταλικά.

Μάριος Χριστόπουλος: έχει τελειώσει το Πανεπιστήμιο με εξειδίκευση στα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), είναι σαξοφωνίστας και έχει συνοδεύσει μουσικά τον Σταμάτη Κραουνάκη και την Πωλίνα.

Χάρης Κομπότης: έχει κάνει σπουδές στην Αυστρία με θέμα το πιάνο  και τα ξύλινα (φλάουτο, κλαρίνο, σαξόφωνο).

Δημήτρης Κακαβούλης: (QUENTRORAIT)  έχει πάρει πτυχίο Σύνθεσης, είναι πιανίστας και έχει κάνει σπουδές στο σαξόφωνο. Έχει επίσης δίπλωμα στην τρομπέτα και την Ανωτέρα Θεωρητική.

Κώστας Τζανίνης: Έχει πτυχίο της σχολής Τηλεπικοινωνιών από το Πανεπιστήμιο της Τρίπολης με ειδικότητα πάνω στην ασύρματη επικοινωνία, έχει σπουδάσει βιολί στο Ωδείο Αγίας Παρασκευής και εξειδικεύτηκε στα κρουστά και στην κιθάρα.

Θανάσης Αιγινίτης: παίζει κρουστά, drums και ήταν ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος ΖΙΚ ΖΑΚ.

Αναστάσιος Πάνου: παίζει κρουστά, πλήκτρα και αρμόνιο.

Αναστασόπουλος: έχει σπουδάσει μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παίζει σαξόφωνο και πιάνο.

Δημήτρης Παπαδόπουλος: απόφυτος του Ωδείου Αγίας Παρασκευής όπου σπουδάσε  τρομπέτα.

 –

20151028_112054 παρέλασηΣε μια πόλη των 100.000 κατοίκων όπως η Αγία Παρασκευή η Φιλαρμονική έχει ζωή και μέλλον εφόσον στηριχθεί σοβαρά από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή. Σε τοπικό επίπεδο, ο τροφοδότης της σε μέλη είναι το Δημοτικό Ωδείο μιας και δεν υπάρχει στην πόλη άλλη δημόσια σχολή μουσικής.

Πλέον υπάγεται στον Πολιτιστικό & Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου (ΠΑΟΔΑΠ), οικονομικά στηρίζεται μόνο από το Δήμο και δεν έχει άλλους πόρους.

Στις εκδηλώσεις του Δήμου Αγίας Παρασκευής όπου συμμετείχε έως τώρα αντιληφθήκαμε ότι την ακολουθεί ένα ένθερμο κοινό που την αγκαλιάζει, την εκτιμάει και τη σέβεται.

Από τις 22 Σεπτεμβρίου 2017 έως την 1η Οκτωβρίου 2017 η Φιλαρμονική Ορχήστρα πραγματοποιεί σειρά συναυλιών με  τίτλο «Μελωδικές Πλατείες»  και υπότιτλο «Όλη η Ελλάδα σε πέντε γραμμές» σε τέσσερις  (4) πλατείες της πόλης μας.

Το πρόγραμμα των συναυλιών, με ώρα έναρξης  20:00,  έχει ως  εξής:

  • Παρασκευή 22/9: Πλατεία Μικράς Ασίας – Πλ. Αρκαδίου
  • Κυριακή 24/9: Πλατεία Αϊ Γιάννη
  • Παρασκευή 29/9: Πλατεία Μελίνας Μερκούρη – Κοντπεύκου
  • Κυριακή 1/10: Πλατεία Τσακού – ΚΑΠΗ

Διευθύνει ο Μαέστρος της Φιλαρμονικής Ξενοφών Τζανίνης που έχει κάνει και την ενορχήστρωση.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter