Ο «υπερ-υπουργός» Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εν έτη 2017 (VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Δήλωση θεσμικού περιεχομένου τέθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Κώστα Τσιαμπά, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 28 Σεπτεμβρίου 2017.

Αιτία αυτής της δήλωσης υπήρξε ο ορισμός του προέδρου του Δ.Σ. κ. Γεράσιμου Βλάχου ως «εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου» από το Δήμαρχο κ. Γιάννη Σταθόπουλο με την απόφαση υπ’ αρ. 31429/14-9-17 (η οποία δημοσιεύεται ακολούθως). Δηλαδή, όπως είπε ο κ. Τσιαμπάς, ανατέθηκαν από το Δήμαρχο στον πρόεδρο του Δ.Σ. και διοικητικά καθήκοντα.

Κατά την προσωπική άποψη του κ. Τσιαμπά, που τη στηρίζει:

  • Στο άρθρο 69 του Καλλικράτη (Λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου)
  • Στις διατάξεις του άρθρου 2 του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας του Δ.Σ. σε συνδυασμό με τι διατάξεις του άρθρου 1 αυτού και του άρθρου 4 του ιδίου, τις διατάξεις του άρθρου 2, παρ. 2 του Κανονισμού Λειτουργίας του Δ.Σ., τις διατάξεις του άρθρου 9 του Κανονισμού Λειτουργίας του Δ.Σ., καθώς επίσης και
  • Στο άρθρο 59, παρ. 5 του Καλλικράτη,όπου αναγράφετε ότι οι αντιδήμαρχοι κατά τη θητεία τους ΔΕΝ μπορούν να εκλεγούν μέλη του προεδρείου του Δ.Σ. Επίσης επειδή Νομικά ισχύει και εξ αντιθέτου, δηλαδή απαγορεύει τη διπλή αλληλοεξαρτώμενη σε διοικητικά θέματα θέση και στο ίδιο Νομικό Πρόσωπο.

και λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, εκτιμά «ότι υπάρχει ασυμβίβαστο ο πρόεδρος του οποιουδήποτε Δημοτικού Συμβουλίου να εκτελεί και οποιοδήποτε διοικητικό καθήκον».

Ρώτησε εν τέλη τον κ. Σταθόπουλο, αν υπάρχει γραπτή γνωμάτευση επ’ αυτού από τον Ελεγκτή Νομιμότητας της Περιφέρειας ή του Υπουργείου και αν όχι, αν θα ζητηθεί.

 

Στην δήλωση αυτή απάντησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γεράσιμος Βλάχος (παρότι απευθύνονταν στον κ. Δήμαρχο) ότι δεν χρειάζεται επί του θέματος καμία ερώτηση σε υπερκείμενη Αρχή.

Ο Καλλικράτης, είπε, αναφέρει σαφώς ποιές είναι οι αρμοδιότητες του προέδρου του Δ.Σ., ποιές αρμοδιότητες δεν μπορεί να έχει, που σημαίνει πως όλες τις άλλες μπορεί να τις έχει γιατί τυχαίνει να είναι και δημοτικός σύμβουλος.

Κρατήστε για λίγο την ακόλουθη φράση του κ. Βλάχου, «προφανώς ενόχλησε η ενασχόλησή μου και με την Τεχνική Υπηρεσία, αλλά τι να κάνουμε αυτά έχει η ζωή πρέπει κάποιος να ασχολείται και με μερικά ζητήματα τα οποία πρέπει να προωθηθούν για το καλό της πόλη …».

 

Σύμφωνα με τα γενικώς λεγόμενα του κ. Προέδρου, ό,τι δεν έχει προνοήσει ο νομοθέτης επιτρέπεται. Νομικώς ορθόν βέβαια, ηθικώς όμως;

Παρακολουθούμε λοιπόν μια αργή συγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπο του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, κ. Βλάχου, αφού σύμφωνα με την απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ εκτός από πρόεδρος του Δ.Σ. αναλαμβάνει ως εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος την εποπτεία, την ευθύνη, την παρακολούθηση και τον συντονισμό της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, του Τμήματος Κοινωνικών Υπηρεσιών και του Κέντρου Γυναίκας. Τετραπλή αρμοδιότητα!

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙ ΟΡΙΣΜΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ & ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Έχουμε θα λέγαμε υπερεξουσία σε ένα και μόνο άτομο.

Ας έρθουμε στη φράση που αναφέρθηκα προηγουμένως. Υπονοεί θα λέγαμε, ότι αυτός μόνο  ενδιαφέρεται για το καλό της πόλης και θεωρεί τον εαυτό του τον μόνο ικανό υποτιμώντας έτσι ανοιχτά τον κ. Κονταξή. Φτάνουμε έτσι στο ερώτημα, είναι ο κ. Κονταξής αντιδήμαρχος ουσίας ή βιτρίνας; Ο ίδιος παραδέχτηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση ότι έχει αναλάβει την επίβλεψη των τεχνικών έργων και ότι δεν μπορεί να «φέρει» κάποια προγράμματα ΕΣΠΑ κ.λπ. στο Δήμο. Στοιχεία που μας οδηγούν να πιστέψουμε ότι ο ορισμός του ως Αντιδημάρχου, από τη στιγμή που αναλαμβάνει εντεταλμένος σύμβουλος ο κ. Βλάχος και η Τεχνική Υπηρεσία διαθέτει άριστους πολιτικούς μηχανικούς για να επιβλέπουν τα έργα, είναι ανεδαφικός. Τυχαίο ότι ο πρώην Δήμαρχος κ. Ζορμπάς μίλησε για “καρατόμηση” του κ. Κονταξή;

Υπάρχει έλλειψη ικανών στελεχών στην παράταξη της ΝΙΚΗΣ ή δεν ασχολείται πια κανείς εκ των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης με την πόλη και απλώς αποτελούν άβουλους ψηφοφόρους στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται αρμοδιότητες στο πρόσωπο του κ. Βλάχου;

Απ’ όσο γνωρίζουμε ο κ. Βλάχος είναι φαρμακοποιός, οπότε με ποια κριτήρια αναλαμβάνει να ασχοληθεί με τεχνικά θέματα;

Η «Υπερεξουσία» και ο «συγκεντρωτισμός» που παρουσιάζει η ΣΥΡΙΖΑϊκή Διοικούσα παράταξη “ΝΙΚΗ” θα φανεί στο άμεσο μέλλον αν είναι εξ ανάγκης ή λόγω αυταρχισμού και αλαζονείας.

Θα πρότεινα στον κ. Βλάχο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 να κατέβει εκείνος ως Δήμαρχος, γιατί είναι κρίμα «άλλος να έχει το όνομα και άλλος τη χάρη», και όσο για τον κ. Σταθόπουλο μπορεί να ασχοληθεί με τον πολιτισμό όπου πιθανόν να έχει μεγαλύτερη επιτυχία.

Δεν είν’ κακό …

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter