Νίκος Τράκας: “ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ απορρίπτουν την αξιολόγηση”

“Σε τριμερή (ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γεροβασίλη) η αξιολόγηση στους Δήμους”

Τριμερή συνάντηση με την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολ. Γεροβασίλη, ζητά η ΚΕΔΕ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ για το ζήτημα της αξιολόγησης των δημοτικών υπαλλήλων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του epoli.gr από τη σημερινή συνάντηση των δύο μερών, τόσο η ΚΕΔΕ, όσο και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, έχουν συμφωνήσει να θέσουν στην Υπουργό τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και να ζητήσουν τροποποίηση των κριτηρίων αξιολόγησης.

Την ίδια ώρα, “κοινό μέτωπο” φαίνεται να σχηματίζουν η ΚΕΔΕ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ ως προς το ζήτημα προαγωγής υπαλλήλων στα ΚΕΠ, ζητώντας την κατάργηση της πρόσφατα ψηφισθείσας διάταξης Γεροβασίλη.

“Λέμε ‘ναι’ στην αξιολόγηση, αλλά πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι ιδιαιτερότητες των ειδικοτήτων των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση”, τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, υπογραμμίζοντας ότι, τα χαρακτηριστικά των υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι ίδια με αυτά που συναντώνται στα Υπουργεία ή στην Εκπαίδευση ή στην Υγεία. Εξήγησε, μάλιστα, ότι “δεν μπορεί να αξιολογηθεί με τα ίδια κριτήρια ένας χειριστής μηχανήματος με έναν διοικητικό υπάλληλο”. “Είναι θέμα δημοκρατίας να συνομιλήσει η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης μαζί μας”, υπογράμμισε ο κ. Γ. Πατούλης προσθέτοντας: “Πρέπει να της δώσουμε να καταλάβει τις ιδιαιτερότητες της αυτοδιοίκησης”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Ν. Τράκας, εμφανίστηκε θετικός στην αξιολόγηση “υπό προϋποθέσεις”, όπως ξεκαθάρισε. “Πώς μπορεί να αξιολογηθεί ένας υπάλληλος σε ένα υποστελεχωμένο τμήμα;”, διερωτήθηκε, υπογραμμίζοντας ότι, “πρέπει να ανοίξει η ατζέντα των θεμάτων και να τεθεί και το ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών των ΟΤΑ”.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ ζήτησαν τη στήριξη της ΚΕΔΕ στο ζήτημα της προαγωγής δημοτικών υπαλλήλων, που απασχολούνται στα ΚΕΠ. Εξήγησαν ότι, “είναι παράλογο να έχουν δυνατότητα προαγωγής σε θέσεις προϊσταμένων αποκλειστικά οι προϋπάρχοντες υπάλληλοι, που προσελήφθησαν για διεκπεραίωση εργασιών στα ΚΕΠ και να μην έχουν την ίδια δυνατότητα όσοι δημοτικοί υπάλληλοι έχουν μεταφερθεί από δήμους ή δημοτικές υπηρεσίες εκεί”.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, υπενθύμισε ότι, το ζήτημα έχει απασχολήσει το αυτοδιοικητικό όργανο. Σημείωσε, μάλιστα, ότι σε πρόσφατη απόφασή της, η ΚΕΔΕ ζητά από την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολ. Γεροβασίλη, την κατάργηση του αρ. 84 του Ν. 4484/2017, προκειμένου να μπορούν οι εργαζόμενοι των ΚΕΠ ανεξαιρέτως να διεκδικούν θέσεις προϊσταμένων. Άλλωστε, για το θέμα είχε παρέμβει και ο Υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, όπως πρώτο αποκάλυψε το epoli.gr, ζητώντας ίση μεταχείριση των εργαζομένων στα ΚΕΠ ως προς την δυνατότητα προαγωγής τους.

 

Νίκος Τράκας: “ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ απορρίπτουν την αξιολόγηση”

Σχεδόν μετά από δύο ώρες, ολοκληρώθηκε η συνάντηση μελών της Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη.

Το “στίγμα” της προγραμματισμένης συνάντησης έδωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ε.Ε. της Ομοσπονδίας, Νίκος Τράκας, με ανάρτησή του στο facebook:

«Κοινή διαπίστωση ΚΕΔΕ και ΠΟΕ – ΟΤΑ μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε είναι πως η αξιολόγηση της κ. Γεροβασίλη και η εκβιαστική τροπολογία οδήγησε σε αδιέξοδο την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ θα αποτελέσει πεδίο έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ εργαζομένων αλλά και μεταξύ εργαζομένων και αιρετών.

ΚΕΔΕ και ΠΟΕ – ΟΤΑ απορρίπτουν την αξιολόγηση του Ν.4369/2016 και ζητούν την απόσυρση της εκβιαστικής τροπολογίας και τριμερή συνάντηση μεταξύ Γεροβασίλη, ΚΕΔΕ και ΠΟΕ – ΟΤΑ, με θέμα τις ιδιαιτερότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επίσης επισημαίνουν πως η κινητικότητα με τον τρόπο που εφαρμόζεται διαλύει τους Δήμους.

Τέλος, απαιτούν την απόσυρση της τροπολογίας Γεροβασίλη για την κατά προτεραιότητα τοποθέτηση προϊσταμένων στα ΚΕΠ και την ισότιμη μεταχείριση των εργαζομένων του κλάδου ΔΥΠ με άρση του αποκλεισμού μετακίνησης τους και την ισότιμη συμμετοχή τους στην διοικητική ιεραρχία σε όλες τις θέσεις με βάση τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου.»

 

Γ. Πατούλης: “Διαπιστώνουμε σημαντικά αδιέξοδα στην υπάρχουσα εφαρμογή της αξιολόγησης στην Aυτοδιοίκηση”

«Συνάντηση με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη ζητούν από κοινού η ΚΕΔΕ και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ–ΟΤΑ. Κεντρικό θέμα συζήτησης θα είναι το σύστημα αξιολόγησης», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ, σε συνέχεια της σημερινής συνάντησης μελών του Δ.Σ. της, με την Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

«Η κατάθεση του σχετικού αιτήματος πραγματοποιείται μετά από συνάντηση που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και οι επικεφαλής των παρατάξεων στο Δ.Σ. της Ένωσης με αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ στην οποία ήταν επικεφαλής ο Πρόεδρός της Ν. Τράκας.

Από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι η επιδιωκόμενη αξιολόγηση των δημοτικών υπαλλήλων έχει οδηγήσει σε σημαντικά αδιέξοδα και ότι “οι δήμαρχοι δε θα μετατραπούν σε απεργοσπαστικά όργανα καμίας κυβέρνησης”.

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, “η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού έχει ξεκάθαρη θέση. Λέει ναι στην αξιολόγηση, αλλά όχι σε ένα σύστημα το οποίο δεν έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες και στα δεδομένα των δήμων”.

“Η αξιολόγηση που επιχειρεί το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ουσιαστικά αποτύχει στη πράξη και για το λόγο αυτό την απορρίπτουμε. Είναι αναγκαίο να υπάρξει συνάντηση με την κ. Γεροβασίλη προκειμένου να τεθεί το αίτημα της εφαρμογής ενός ρεαλιστικού και προσαρμοσμένου στις ανάγκες τις Αυτοδιοίκησης συστήματος αξιολόγησης”.

Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης επισημαίνει ότι “αποτελεί θέμα δημοκρατίας η μη πρόσκληση της Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων σε διάλογο πριν από την κατάρτιση του συστήματος αξιολόγησης. Είναι τουλάχιστον απαξιωτικό αυτό και η κυβέρνηση οφείλει να μας απαντήσει γιατί το έπραξε. Επίσης θα πρέπει να μας δοθεί μια ουσιαστική απάντηση στο ερώτημα γιατί δε συνεχίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών η λειτουργία της επιτροπής που είχε συσταθεί για τη θεσμοθέτηση ειδικού συστήματος αξιολόγησης στην Αυτοδιοίκηση”.

Στο περιθώριο της συνάντησης συζητήθηκε και το θέμα της κινητικότητας στην Αυτοδιοίκηση και στη Δημόσια Διοίκηση. Όπως επισημάνθηκε και από τις δύο πλευρές, το υπάρχον σύστημα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αποψίλωση των δημοτικών υπηρεσιών. Αυτό συμβαίνει καθώς δεν επιτρέπεται η μετακίνηση προσωπικού από τη Δημόσια Διοίκηση προς την Αυτοδιοίκηση, αλλά μόνο το αντίθετο. Το πρόβλημα επιτείνεται καθώς το προσωπικό έχει τη δυνατότητα να μετακινηθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δήμου.

Ειδική αναφορά έγινε και στο θέμα της φωτογραφικής ρύθμισης που αφορά στα ΚΕΠ. Η ρύθμιση προβλέπει ότι η εξέλιξη και μετακίνηση του προσωπικού τους μπορεί να γίνει μόνο εντός των ΚΕΠ και όχι και σε άλλες υπηρεσίες των δήμων όπως θα ήταν το σωστό», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.