Κληρονομιά Πρίγγουρη: Οι «έξωθεν απειλές» & «ο φόρτος εργασίας» οδηγούν την Αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών σε διαφορά θέσεων (VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Θέλοντας να λήξει το θέμα της κληρονομιάς Πρίγγουρη η δημοτική Αρχή, μέσω του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων κ. Δημήτρη Κονταξή, αποφάσισε να το αναθέση σε ειδικευμένο εξωτερικό νομικό.

Έτσι ο κ. Κονταξής εισηγήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 19-10-2017 το θέμα με τίτλο:

8. Λήψη απόφασης για καθορισμό αμοιβής για ανάθεση σε εξωτερικό Νομικό σύνταξης Γνωμοδότησης ζητημάτων κληρονομικού και Διοικητικού Δικαίου όσον αφορά στην κληρονομιά Πρίγγουρη.

Αν και επιφανειακά το θέμα δεν φαίνεται σημαντικό, εξάλλου και η αμοιβή ανέρχεται στα 950€ + ΦΠΑ, τη διαφορά έκαναν όσα είπε ο κ. Κονταξής περί απειλών και η στάση του υπεύθυνου για το συντονισμό της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και προέδρου του Δ.Σ., κ. Γεράσιμου Βλάχου.

Ο κ. Κονταξής ξεκίνησε την εισήγηση λέγοντας κατά λέξη «Εκ νέου η προσπάθεια να λήξει το θέμα της κληρονομιάς Πρίγγουρη […] έχοντας απασχολήσει τη Νομική Υπηρεσία η οποία οφείλω να πω φοβούμενη, σας το λέω επί λέξη όπως είναι, κάποιες έξωθεν απειλές και συγκεκριμένα έχει όνομα η απειλή από τον κ. Κώστα Κατσάρα, ότι όλα όσα έχουν γίνει στο θέμα Πρίγγουρη είναι παράνομα και θα πάμε όλοι φυλακή και αυτοί που ψήφισαν σχετικές αποφάσεις [….] και το 1995 και το 2004, είναι διστακτική η Υπηρεσία να πει αν όλα έγιναν νομίμως …». Τα ίδια επανέλαβε ο κ. Κονταξής για δεύτερη φορά και μετά την ερώτηση του κ. Σωτήρη Ησαΐα για το ποιός απειλούσε ποιόν.

Ο κ. Βλάχος όμως τοποθέτησε διαφορετικά το θέμα στη συνέχεια λέγοντας ότι «οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και οι προηγούμενες και οι τωρινές είναι νόμιμες και κακώς αναφερθήκανε αυτά […] μέσα στα πλαίσια  της περιουσίας του Δήμου και επειδή έχουμε μία εκκρεμότητα με το θέμα του Πρίγγουρη […] έρχεται πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να ανατεθεί αυτό σε ένα εξωτερικό συνεργάτη και το ύψος της δαπάνης είναι γύρω στα 950€ +ΦΠΑ, προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία …».

Όμως και οι δύο αυτές τοποθετήσεις έφεραν την αντίδραση τόσο του κ. Βασίλη Ζορμπά, όσο και του κ. Κώστα Χατζηανδρέου.

Ο μεν κ. Ζορμπάς σημείωσε ότι η εικόνα που παρουσίαστηκε ήταν μιας Νομικής Υπηρεσίας που φοβήθηκε απειλές από έναν δημότη και έκανε πίσω ζητώντας να αναλάβει άλλος την υπόθεση. Ανέφερε δε ότι η κ. Γκουμά (υπάλληλος της Νομικής Υπηρεσίας) είναι καταλληλότατη να διεκπαιρεώσει το συγκεκριμένο θέμα και εκτιμά ότι δεν αισθάνθηκε ποτέ κανένα φόβο-απειλή, απλά ο κ. Ζορμπάς θεωρεί ότι θέλουν να το δώσουν σε εξωτερικό συνεργάτη με κατεύθυνση να τους βγάλει το αποτέλεσμα  που θέλουν.

Ο κ. Χατζηανδρέου δήλωσε ότι γίνονταν αναθέσεις εκτός Δήμου όταν υπήρχε φόρτος εργασίας και η Νομική Υπηρεσία έλεγε ότι δεν έχει τη δυνατότητα. «Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα θέμα πασίγνωστο στο Δήμο εδώ και δεκαετίες» είπε και πως δεν πιστεύει ότι ένας τρίτος δικηγόρος θα κάνει καλύτερη γνωμοδότηση από τη Νομική Υπηρεσία η οποία γνωρίζει τα πάντα. Σχετικά με τις απειλές επισήμανε ότι δεν μπορεί ο Δήμος κάτω από την απειλή του οποιουδήποτε να λέει καταργώ τις υπηρεσίες μου και πάω σε έναν άλλον.

Ακολουθώντας το σκεπτικό του κ. Χατζηανδρέου, ο κ. Βλάχος ασπάστηκε τα περί φόρτου εργασίας και το έφερε ως αιτιολογία για την επιλογή εξωτερικού νομικού, χωρίς βέβαια να έχει την έγγραφη ενημέρωση από την Νομική Υπηρεσία, ως είθισται, και την οποία ζήτησε ο κ. Ζορμπάς.

Αυτό που μας προβλημάτισε στο όλο θέμα ήταν η αιτία για την οποία επιλέχθηκε να ζητηθεί γνωμοδότηση από εξωτερικό νομικό. Ήταν οι απειλές του κ. Κατσάρα που φόβησαν τη Νομική Υπηρεσία (κατά τον κ. Κονταξή), η εκκρεμότητα στο θέμα Πρίγγουρη ή ο φόρτος εργασίας της Νομικής Υπηρεσίας (κατά τον κ. Βλάχο); Θα ήταν πιο εύκολο για όλους αν οι δύο αντιδήμαρχοι της Τεχνικής Υπηρεσίας είχαν συνεννοηθεί από πριν, είχαν ετοιμάσει μια σαφή εισήγηση ώστε να μην μπερδεύονται οι ίδιοι αλλά και να μην μπερδεύουν και τους υπολοίπους. Προφανώς ο κ. Βλάχος δεν περίμενε και δεν επιθυμούσε να ακουστούν  τα περί απειλών και προσπάθησε να τα μαζέψει όπως μπορούσε. Από την άλλη ο  κ. Κονταξής παρουσίασε μια φοβητσιάρα Νομική Υπηρεσία και έναν Δήμο που δεν είναι σίγουρος για τις αποφάσεις του και με το παραμικρό χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του. Η ουσία είναι πως και οι δύο εμμέναν στις τοποθετήσεις τους. Αυτό μας κάνει να σκεφτούμε, ότι έχοντας μία αντιδημαρχία με δύο επικεφαλής δεν θα πλήξουμε και αν διίστανται οι απόψεις τους σε ένα τόσο απλό θέμα, κάποιο μεγαλύτερο μπορεί και να μην προχωρήσει καθόλου.

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα συνεργαστούν στο μέλλον οι δύο άνδρες των Τεχνικών Υπηρεσιών και αν καταφέρουν να ορίσουν που σταματούν τα όρια του ενός και που ξεκινούν του άλλου.

Αρχίζω να σχηματίζω την εντύπωση ότι άθελά του ο κ. Σταθόπουλος έβαλε μια σοβαρή τροχοπέδη στην Τεχνική Υπηρεσία …

Πρίγγουρη

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter