Λίγος ο Προϋπολογισμός του 2018, αδιάβαστος ο Δήμαρχος και το Τεχνικό Πρόγραμμα ακροβατεί με 14 ψήφους

Γράφει η Λένα Μαρκή

Στις 7 Δεκεμβρίου 2017 καταφέραμε ως Δήμος να ψηφίσουμε επιτέλους την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού έτους 2018. Μια έγκριση που ακροβατούσε σε τεντωμένο σχοινί αφού έλαβε μόνο 14 ψήφους και γλύτωσε τα χειρότερα λόγω απουσιών από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά και της συμπολίτευσης.

Από την πλευρά της συμπολίτευσης τα πράγματα δεν υπήρξαν ρόδινα. Γιατί πέρα από την ανεξαρτητοποίηση της πρώην αντιδημάρχου κ. Ελισάβετ Πετσατώδη στην αρχή της συνεδρίασης, κατόπιν ορισμένες τοποθετήσεις εκ μέρους συμβούλων της διοικούσας παράταξης έριξαν βέλη προς τη μεριά του Δημάρχου.

Γιατί άργησαν να έρθουν προς ψήφιση το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός; Μα γιατί όπως μαρτύρησε η κ. Πετσατώδη και κανείς δεν διέψευσε, έψαχναν να βρουν 1.200.000€ που έλειπαν για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός! Τα χρήματα βέβαια που έχουν εγγραφεί σε κωδικό για την αγορά της βίλας Ιόλα δεν αγγίχτηκαν ούτε καν.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως στο φόβο μιας ακόμα έστω και πιθανής αποχώρησης ή έστω μιας πιθανής γερής κόντρας στα εσωτερικά της παράταξης, ο κ. Σταθόπουλος έσπευσε κατά τη συζήτηση στο Δ.Σ. να τροποποιήσει κωδικούς, αφαιρώντας χρήματα από την κατασκευή ομβρίων έτους 2017 και 2018 για να συμπληρώσει κατά 250.000€ την επιχορήγηση των ΠΑΙΣΔΑΠ, μετά το τελεσίγραφο που έλαβε από την πρόεδρο κ. Μαργαρίτα Δημητρίου-Καβρουδάκη κατά το (σύμφωνα με πληροφορίες του images) εντονότατο τηλεφώνημα που είχαν την προηγούμενη μέρα μπροστά σε μέλη του Δ.Σ. των ΠΑΙΣΔΑΠ.

Όσον αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα ουδέν νεότερον των ήδη γνωστών και πολυσυζητημένων θεμάτων δεν προέκυψε. Στην Κοινωνική Πολιτική θα εξακολουθήσει η φροντίδα των κοινωνικών δομών, του Μουσικοκινητικού Εργαστηρίου ΑΜΕΑ, της θερινής δημιουργικής απασχόλησης, των κατασκηνώσεων και η οικονομική ενίσχυση των απόρων.

Στα αντιπλημμυρικά έργα περιλαμβάνονται όσα κατασκευάζει ή θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια.

Δημιουργία νέων κτιριακών υποδομών. Εδώ τα έχουν μπερδέψει λίγο. Συμπεριέλαβαν:

Την κατασκευή Δημαρχιακού Μεγάρου, όμως η χρηματοδότηση θα γίνει αν γίνει από την Περιφέρεια. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, την καταστροφή στη Δυτική Αττική και το σάλο που προκλήθηκε σε τοπικά και πανελλαδικά ΜΜΕ η Περιφέρεια διστάζει να εκταμιεύσει τα ποσά.

Την αγορά και αξιοποίηση κτήματος και βίλας Ιόλα. Όπως είπε και ο κ. Σωτήρης Ησαΐας, έργο θα αποτελέσει η συγκεκριμένη αγορά αφού αποπληρωθεί το ποσό σε 5 χρόνια.

Την κατασκευή του 1ου Επαγγελματικού λυκείου-ΕΠΑΛ (πρώην Μπαρμπίκα), που βρίσκεται σε εξέλιξη. Έργο που ξεκίνησε από παλιότερες Δημοτικές Αρχές και αποπερατώνουν οι Κτηριακές Υποδομές ΑΕ και όχι ο Δήμος.

Την κατασκευή Βρεφονηπιακού σταθμού στην οδό Αγίου Βασιλείου (Ο.Τ.328). Υποτίθεται ότι θα χρηματοδοτούνταν από την Περιφέρεια, αλλά δεν υπάρχει στον Προϋπολογισμό της για το 2018!

Την κατασκευή του 14ου Νηπιαγωγείου. Ίδωμεν.

Την ολοκλήρωση της μελέτης και την κατασκευή του Κολυμβητηρίου. Και αυτό έργο που εξαρτάται από την Περιφέρεια.

Τη δημιουργία Αθλητικού Κέντρου στα Πευκάκια. Μια μεγάλη ιστορία! Κατά τα λεγόμενα του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών κ. Καραμάνου μέσα στο 2018 δεν θα εκταμιευτούν καθόλου χρήματα.

Την ανάπλαση του Αθλητικού και Πολιτιστικού πάρκου «Σταύρος Κώτσης» (πρ. στρατόπεδο Σπυρούδη). Είπε λοιπόν ο κ. Σταθόπουλος, ότι τώρα ο δημοτικός κινηματογράφος θα λειτουργεί νόμιμα! Άρα είχαμε δίκιο που φωνάζαμε τόσα χρόνια ότι είναι παράνομος. Εις γνώσιν του παρανομούσε ο ΠΑΟΔΑΠ και ο κ. Σταθόπουλος. Όπως επίσης τόνισε η κ. Ελισάβετ Πετσατώδη για να λειτουργήσει νομιμότατα και όπως πρέπει ο δημοτικός κινηματογράφος πρέπει να υπάρχει εξασφαλισμένη ασφαλής πρόσβαση σε αυτόν, όμως ο Δήμαρχος αφαίρεσε τον κωδικό για τις διανοίξεις οδών του 2018 που αφορούσαν και το πάρκο Στ. Κώτσης.

Αναβάθμιση νέων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων με αναπλάσεις πλατειών, ασφαλτοστρώσεις, ανακατασκευές πεζοδρομίων.

Σύγχρονη αντιμετώπιση της διαχείρισης των απορριμμάτων με τη δημιουργία Πράσινου Σημείου που κατά σύμπτωση ούτε αυτό υπάρχει στα εκτελεστέα έργα για το 2018 της Περιφέρειας! Καθώς και την από κοινού με τους Δήμου Παπάγου- Χολαργού και Ζωγράφου για τη δημιουργία Διαδημοτικού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και Ανακυκλώσιμων Υλικών και υποδομών κομποστοποίησης κλαδεμάτων, για την οποία πρόταση έχουν ήδη αρχίσει οι αντιδράσεις στον όμορο Δήμο.

Στήριξη Παιδείας- Πολιτισμού -Αθλητισμού. Μην ξεχνάμε ότι σε τροποποιήσεις του Προϋπολογισμού του 2017 αφαίρεσε χρήματα από τις συντηρήσεις σχολείων για την αγορά της βίλας Ιόλα. Αναφορικά με το φεστιβάλ της ΕΡΤ που υπερηφανεύονταν ότι αποτελούσε τη ναυαρχίδα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, στον συγκεκριμένο κωδικό δεν αναγράφεται κανένα ποσό.

Και τέλος, προώθηση της Συμμετοχής των πολιτών που όμως παρατηρήσαμε το 2017 ότι η συμμετοχή αυτή συνεχώς ελαχιστοποιείται.

Στην ουσία δεν βλέπουμε να παρουσιάζεται ένα νέο έργο έτοιμο προς υλοποίηση. Τα μεγάλα έργα του Δήμου είναι στηριγμένα είτε στις ΚΤ.ΥΠ. ΑΕ, είτε στην Περιφέρεια και πέραν του «Μπαρμπίκα» που εκτελείται και τα όμβρια που αποτελούσαν έτοιμες μελέτες από τους προηγούμενους, η νυν δημοτική Αρχή Σταθόπουλου, παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα των 5 χρόνων διοίκησης, δεν προβλέπεται να αφήσει κανένα σοβαρό στίγμα στην πόλη πέραν της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος σε πολλές ασήμαντες εκδηλώσεις και σε επιχορηγήσεις σε όλους τους συλλόγους, με στόχο την τοποθέτηση του σήματος του Δήμου σε όλες τις αφίσες των εκδηλώσεών τους. Εξάλλου, σύμφωνα με αποκάλυψη της κ. Πετσατώδη, κανείς από την πλευρά του Δήμου δεν παρακολουθεί τα έργα της Περιφέρειας και κανείς δεν έχει επικοινωνήσει με τον αρμόδιο Διευθυντή, αφού ο ίδιος δηλώνει άγνοια για τον αντικαταστάτη της κ. Πετσατώδη. Αποτέλεσμα αυτού είναι στον Προϋπολογισμό του 2018 να μην μπουν τα σωστά χρηματικά ποσά για τα έργα που αφορούν την Περιφέρεια.

Όσο για τα Οικονομικά του Δήμου, θα λέγαμε ότι είναι «τραβηγμένα από τα μαλλιά» και συμπιεσμένα έτσι ώστε να βγει η δόση για το μεγάλο προσωπικό όνειρο του Δημάρχου κ. Γιάννη Σταθόπουλου, την αγορά του «Ιόλα». Αναφέρεται ότι τα νέα έργα για το 2018 θα είναι 2,5εκ. €, μέσα στα οποία είναι και οι 850.000€ για το κοιμητήριο και τα συνεχιζόμενα είναι 880.000€, μένει να διαπιστώσουμε πόσα θα υλοποιηθούν.

Από πολιτικής πλευράς παρατηρούμε να δημιουργείται μείζον πρόβλημα στο δημοτικό συμβούλιο για την διοικούσα παράταξη. Είναι ίσως η πρώτη φορά που σε συζήτηση προϋπολογισμού βγαίνουν «τα νύχια» εκ των έσω. Έφτασε η δημοτική σύμβουλος κ. Στέλλα Ψύλλα να θέσει το θέμα της προμήθειας αυτοκινήτου για τη φιλοζωική, το οποίο είχε υποσχεθεί ο Δήμαρχος, και το οποίο κόλλησε σε …. μια υπογραφή! Η κ. Ψύλλα μίλησε για ανοχή και αδιαφορία αιρετών που είναι σε θέση ευθύνης και για τρόπο λειτουργίας που εκθέτει τη Διοίκηση. Έκανε επίσης αναφορά (δικαιώνοντας έτσι την ιστοσελίδα μας και διαψεύδοντας το Δήμαρχο) στο πυροσβεστικό όχημα που παραλάβαμε από τον ΣΠΑΥ και που βρίσκεται αχρησιμοποίητο στο γκαράζ του Δήμου εδώ και 2 χρόνια. «Θα βάζαμε μόνο πετρέλαιο» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σημαντική η απουσία και του πρώην αντιδημάρχου κ. Κ. Χατζηανδρέου, που αν συνδυαστεί με την πρόσφατη δήλωσή του περί μοναχικής πορείας, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως τυχαία.

Ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Σιδέρης δεν φάνηκε ευχαριστημένος από τη διαδικασία σύνταξης του Προϋπολογισμού αφού δεν υπήρξε, όπως είπε, συμμετοχή κάποιων μελών της δημοτικής ομάδος. «Προσωπική πινελιά του Δημάρχου» χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό. Στην ουσία ο κ. Σιδέρης άσκησε κριτική, άφησε αιχμές κατά του τρόπου λειτουργίας του Δήμου, έκανε προτάσεις, αλλά έκανε πάλι ένα  βήμα πίσω μη βρίσκοντας προφανώς το θάρρος να αντιταχθεί στη μικρή ομάδα που διοικεί το Δήμο. Δείχνει ότι ξεκάθαρα σε πολλά δεν συμφωνεί, όμως δεν έχει το σθένος να αντιδράσει.

Η Αντιπολίτευση καταψήφισε

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Βασίλης Ζορμπάς καταψήφισε και τόνισε πως η κάθε δημοτική Αρχή πρέπει να υλοποιεί τα έργα που εξαγγέλλει. Έδειξε πεπεισμένος ότι κανένα από τα έργα που εξήγγειλε η δημοτική Αρχή δεν πρόκειται να γίνει αφού η Περιφέρεια δεν προτίθεται μέσα στο 2018 να εκταμιεύσει χρήματα για αυτά, ότι από τις κοινωνικές δομές έχουν περικοπεί ποσά καθώς και από τα νομικά πρόσωπα, περίπου 720.000€ συνολικά, όση είναι σχεδόν η πρώτη δόση για την αγορά της βίλας Ιόλα ( 750.000€) η οποία είναι μνημονιακή δέσμευση. Μίλησε για  μυστικές συναντήσεις και συμφωνίες της Διοίκησης Σταθόπουλου με επιχειρηματία για το Γιαβάσειο, για την οποία δεν είχε ενημερωθεί κανείς, ούτε καν οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης. Στα 3 χρόνια της προηγούμενης δημοτικής Αρχής είχαν υλοποιηθεί έργα 21εκ. €, ενώ στα αντίστοιχα τωρινά μόλις 1,5εκ. €, επίσης η νυν δημοτική Αρχή δεν έχει να παρουσιάσει καμία μελέτη σε αντίθεση με αυτές που άφησαν οι προηγούμενες Διοικήσεις. Κανένα έργο αναπτυξιακό, οραματικό δεν έχει δημιουργηθεί στην πόλη τα 3 αυτά χρόνια.

Ο κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος καταψήφισε αφού χρέωσε τη δημοτική Αρχή Σταθόπουλου με έναν …. Καμμένο! «Όπως ο Τσίπρας έχει τον Καμμένο, έτσι κι εσείς έχετε τον δικό σας … Καμμένο» είπε και άφησε να εννοηθεί πως μια συνεργασία είναι εφικτή χωρίς τον … Καμμένο. Καταψήφισε και ο … συγγενής του κ. Γιαννακόπουλου (όπως αυτοπαρουσιάστηκε) κ. Αλέξανδρος Μουστόγιαννης βλέποντας κι αυτός ως μόνη λύση «την αναζήτηση συναίνεσης προς την αντιπολίτευση και τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους».

«Είναι πολιτική αφέλεια για όποιον νομίζει σήμερα ότι η δημοτική Αρχή θα αλλάξει ρότα» τόνισε ο κ. Αντρέας Γκιζιώτης. Ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα  του Δήμου δεν μπορούν να αποκοπούν από το κεντρικό πολιτικό σκηνικό γιατί ως γνωστόν χωρίς χρήματα δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Αναφέρθηκε στο νομικό και πολιτικό πλαίσιο του Καλλικράτη που στην ουσία απογυμνώνει την τοπική αυτοδιοίκηση. Η διοίκηση Σταθόπουλου στήριξε απόλυτα τις επιλογές της κυβέρνησης. Αναφερόμενος σε οικονομικά στοιχεία κατέληξε ότι σε ποσοστά είναι τα ίδια στοιχεία που έρχονται και παρέρχονται τα τελευταία 3 χρόνια, οπότε δεν μπορεί κανείς να αισιοδοξεί για κάτι θεαματικότερο στην επόμενη χρονιά. Μίλησε για σαφή υποχώρηση της δημοτικής Αρχής σε σχέση με αυτά που υποσχόταν και πρόβαλε. Δεν έβαλε στόχους, ούτε διεκδικήσεις.

Ο κ. Κώστας Τσιαμπάς αναρωτήθηκε μήπως πρέπει να κάνουμε προϋπολογισμούς κοντά στην πραγματικότητα και το ρεαλισμό, αφού συνεχώς τα έσοδα του Δήμου έχουν φθίνουσα πορεία. Την αποτελεσματικότητα της διοίκησης θα την κρίνουμε συγκρίνοντας το Τεχνικό Πρόγραμμα των προηγούμενων ετών. Μίλησε για επικοινωνιακό παιχνίδι και προπαγάνδα από τη δημοτική Αρχή με στόχο τις επερχόμενες εκλογές.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Μυλωνάκης παρατήρησε μια σημαντική απόκλιση στα έσοδα που βεβαιώθηκαν για το 2017 με αυτά που εισπράχθηκαν και αυτά που εκτιμώνται για το 2018, φέρνοντας ως παράδειγμα έναν εκ των πολλών κωδικών, το τέλος ταμείου λαϊκών αγορών όπου βεβαιώθηκαν 32.000€, εισπράχθηκαν 102€ και εκτιμώνται για το 2018 40.000€! Το αντίστοιχο συνέβη και με τα έσοδα από ΤΑΠ κλπ. Για να συνεχίσει στην τοποθέτησή του, ότι ο Δήμαρχος είναι κυρίως αδιάβαστος και κυρίως λίγος για αυτό που κάνει. Λογιστικά ο Προϋπολογισμός, είπε, φυσικά θα είναι ισοσκελισμένος αφού δεν υλοποιείται ούτε το 20%. Είναι ξεκάθαρο ότι το πάρτι έχει τελειώσει για σας, είπε απευθυνόμενος προς το Δήμαρχο. Υπάρχουν επιπτώσεις στις επιχορηγήσεις των συλλόγων, των σχολικών επιτροπών και στην αδελφοποίηση (μηδέν στον κωδικό της αδελφοποίησης).

Για κατάργηση της Αντιδημαρχίας Οικονομικών και την εποπτεία των οικονομικών από τον ίδιο το Δήμαρχο, μίλησε ο κ. Γιάννης Λογοθέτης καταψηφίζοντας κι εκείνος τον Προϋπολογισμό του 2018 διαχωρίζοντας τη θέση του από το λαϊκισμό της ανέξοδης και ανεύθυνης υποσχεσιολογίας που κυριαρχεί στην παράταξη του κ. Σταθόπουλου.

Επί της ουσίας

Ουδέν νεότερο δεν προέκυψε στο Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του 2018, αντίθετα είδαμε μια πιο σφιχτή δημοτική Αρχή, χωρίς πολύ αισιοδοξία, να προσπαθεί να πείσει ότι κάτι θα γίνει.

Υποσχεσιολογία, κρυψίνους συμπεριφορές, ειρωνείες από την πλευρά του Δημάρχου, δυσαρέσκεια μελών από πλευράς συμπολίτευσης που άλλες χρονιές ή δεν μιλούσαν και απλά ψήφιζαν ή εκθείαζαν τη δημοτική Αρχή Σταθόπουλου, ήταν τα συστατικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης.

Μια ακόμη σημαντική αποχώρηση από την παράταξη της ΝΙΚΗΣ, αυτή της κυρίας Πετσατώδη τάραξε τα νερά. Τους τα είπε χύμα η κ. Πετσατώδη. Θέλετε να τα μαυρίσετε όλα και αυτό κάνετε, τους είπε. Τους υπέδειξε λάθη που κάνουν και θα βρουν μπροστά τους, αλλά κανείς τους δεν άκουσε ως συνήθως και μετά φταίνε οι άλλοι. Όμως, όπως πολύ σωστά είπε, δεν τους ενδιαφέρουν οι απώλειες σε μέλη της παράταξης, αφού έχουν ήδη σίγουρα τα δεκανίκια που θα συμπληρώνουν τις απαιτούμενες ψήφους.

Οι … συγγενείς εξάλλου πάντα στέκονται στο πλευρό των δικών τους κατά το δοκούν και συμφέρον. Είναι ευτελές όμως εκεί που ήσουν αρχηγός να γίνεις ορτινάτζα …

Στήριξη του προϋπολογισμού σε υποσχέσεις της Περιφέρειας είναι επικίνδυνο παιχνίδι με άγνωστα αποτελέσματα, έπειτα μάλιστα από όσα έχουν αποκαλυφθεί τελευταίως και το «άδειασμα» από τον κ. Καραμάνο στο περιφερειακό συμβούλιο.

Αμετανόητος στο θέμα Ιόλα ο Δήμαρχος, φαίνεται να τα θυσιάζει όλα για μια προσωπική επιθυμία με το σιγοντάρισμα ορισμένων που στην ουσία δεν έχουν τίποτα να χάσουν.

Σταγόνα στον ωκεανό θα είναι τα έργα που θα αφήσουν πίσω τους μετά από μια 5ετή διοίκηση.

Απουσίες πάλι από τη συμπολίτευση και μάλιστα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Αλήθεια γιατί έφυγε ο κ. Μποστατζόγλου χωρίς να ψηφίσει; Ξέχασε τι έλεγε για το «φίλο Γιάννη»;

14 ψήφοι σε ένα θέμα σταθμό μιας δημοτικής Αρχής πόση σιγουριά μπορούν να αποφέρουν;

Προυπολογισμός Περιφέρειας 2017

Προυπολογισμός Δήμου 2018

Τεχνικό Πρόγραμμα Περιφέρειας 2018

..A. Mέρος

..Β.Μέρος

..Γ.Μέρος

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter