Καταρρέει η “Νίκη των Πολιτών”. Θα καταφέρει ο κ. Σταθόπουλος να ανακτήσει τη συνοχή;

Γράφει η Λένα Μαρκή

Μετά τις εκλογές του 2014 οι νικητές δήμαρχοι ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξοι γιατί έχοντας το χρονικό περιθώριο των 5 ετών είχαν και το χρονικό αβαντάζ να παράξουν έργο. Ομοίως και στο Δήμο Αγίας Παρασκευής η  παράταξη «Νίκη των Πολιτών» του κ. Γιάννη Σταθόπουλου ξεκινούσε με τους καλύτερους οιωνούς, έχοντας μπροστά της 5 χρόνια να υλοποιήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα και έναν δήμαρχο με εμπειρία 17 ετών στα πολιτικά του δήμου και ο οποίος έδειχνε φιλικός προς πάσα κατεύθυνση.

Έχοντας όμως περάσει το διάστημα των 3 ετών και 3 μηνών από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους, παρατηρούμε ότι η μαγιά έχει χαθεί από τη δημοτική ομάδα της «Νίκης». Τι συνέβη άραγε και ο κ. Σταθόπουλος εμφανίζεται να προσπαθεί αγωνιωδώς να κρατήσει τη συνοχή της δημοτικής ομάδας αποδεχόμενος εκφράσεις και κινήσεις μελών που σαφώς δεν τον αντιπροσωπεύουν;

Μετά από τρεις ανεξαρτητοποιήσεις δυνατών στελεχών, οι οποίοι αποχώρησαν καταγγέλλοντας κλειστές πόρτες, διοίκηση του δήμου από ομάδα ολίγων ατόμων, έλλειψη διαβούλευσης σε σημαντικά θέματα και αυταρχικές συμπεριφορές, αρχίσαμε να μπαίνουμε στο πνεύμα του κλίματος που επικρατεί στη διοικούσα παράταξη. Ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση έχοντας μείνει με 17 δημοτικούς συμβούλους, αριθμός οριακός για τη διατήρηση ή μη της πλειοψηφίας της συμπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο. Σε περίπτωση μιας ακόμα ανεξαρτητοποίησης, η έλλειψη πλειοψηφίας από τη δημοτική Αρχή θα αποτελέσει πρωτοφανές και συνάμα δυσάρεστο γεγονός στην ιστορία του Δήμου Αγίας Παρασκευής.

Είναι λοιπόν προφανές ότι ο κ. Σταθόπουλος προσπαθώντας να κρατήσει τις δραματικά λεπτές ισορροπίες μέσα στην ομάδα του, αναγκάζεται να αποδέχεται και να καλύπτει τα απαράδεκτα περί «εφιαλτών» του κ. Σπύρου Γιώτσα, την τοποθέτηση της κ. Σοφίας Αϊδίνη, το αυστηρό τηλεφώνημα της κ. Μαργαρίτας Δημητρίου που οδήγησε στην αμεσότατη εξεύρεση των 250.000€ για τον προϋπολογισμό των ΠΑΙΣΔΑΠ και έναν … Καμμένο (έκφραση του κ. Βασίλη Γιαννακόπουλου). Δεν είναι τυχαίο ότι έχοντας αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση προς τις εκλογές του 2019 και αντιλαμβανόμενοι την ανασφάλεια του επικεφαλής τους, κάποιοι εκ της δημοτικής ομάδας αρχίζουν να εκφράζουν απόψεις διαφορετικές από αυτές της παράταξης και «να σηκώνουν κεφάλι» και άλλοι να σιωπούν αναλογιζόμενοι την μελλοντική τους πορεία. Στην περίπτωση αυτή η σιωπή δεν είναι χρυσός, αλλά ηφαίστειο που σιγοκαίει. Αρχίζει πια να γίνεται φανερή η ανομοιογένεια και η παθογένεια της ομάδας.

Ίσως η εικόνα αυτή οδήγησε τον κ. Παναγιώτη Γκόνη, που παραμένει ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της Διοίκησης Σταθόπουλου πιθανόν λόγω πολιτικών καταβολών, να τοποθετήσει πολιτικά το θέμα και να στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, εκτιμώντας τις ανεξαρτητοποιήσεις των δημοτικών συμβούλων από τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση, ως εξυπηρέτηση «ενός προσωπικού πολιτικού σχεδίου» και προτείνοντας, ιδιαίτερα προς τους συμπολιτευόμενους, να έχουν το θάρρος να αποχωρούν και από τη θέση τους εφόσον εκλέχτηκαν με μια δυναμική μιας παράταξης. Στην ουσία προσπαθεί να απομακρύνει από το Δ.Σ. τις πιθανές απειλές για τη διοικούσα δημοτική ομάδα, αφού και οι τρεις αποχωρήσαντες (Ελισάβετ Πετσατώδη, Μαρία Ρεμπούτσικα, Γιάννης Λογοθέτης) κινούνται δυναμικά από τα απέναντι έδρανα με κριτική και προτάσεις και αποσκοπεί στο να λάβουν το μήνυμα και όσοι εκ των έσω σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη «μητρική αγκαλιά».

Είναι κοινό μυστικό εξάλλου ότι υπάρχουν δυσαρεστημένοι και αμφιταλαντευόμενοι μέσα στη δημοτική ομάδα της «Νίκης», είτε γιατί δεν έλαβαν όσα τους υποσχέθηκαν, είτε γιατί άλλα περίμεναν βάσει των προεκλογικών εξαγγελιών και προγραμμάτων, τα οποία δεν βλέπουν να εφαρμόζονται ούτε να εκτελούνται. Όπως και να έχει, ο κίνδυνος παραμένει ορατός και ο κ. Σταθόπουλος καλείται να δράσει με τη συμπαράσταση των ολίγων πιστών υποστηρικτών. Τι μπορεί να κάνει όμως όταν βάλλεται από μια αντιπολίτευση που έχει σπριντάρει και σε σημαντικά θέματα, όπως η ψήφιση του Προϋπολογισμού, αποκτά ομοφωνία; Ακόμη κι αν αντισταθμίσει την απώλεια δικών του ψήφων με ορισμένα δεκανίκια από τις μειοψηφίες της αντιπολίτευσης, θα εξακολουθήσει να σχοινοβατεί, πιθανόν πιο επικίνδυνα από πριν, γιατί προφανώς δεν θα έχει την ιδεολογική σύμπνοια, ούτε τις ίδιες προσδοκίες με αυτά.

Στη δεδομένη στιγμή η επόμενη ανεξαρτητοποίηση είναι δίκοπο μαχαίρι, αφού ο τολμών θα χρεωθεί το χάσιμο της πλειοψηφίας από τη δημοτική Αρχή. Οι παραινέσεις από την αντιπολίτευση συνεχίζουν να υφίστανται, είτε με τρόπο έντονο από την μεριά της μείζονος μειοψηφίας, είτε με ήρεμες και λογικές κατευθύνσεις από ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους.

Αν θα μπορέσει ο κ. Σταθόπουλος να αντιμετωπίσει την πολιτική ανασφάλεια και τις αδυναμίες που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η δημοτική του ομάδα μένει να το δούμε. Τη δεδομένη στιγμή όμως δεν φαίνεται να υπάρχει συνοχή και η ομόνοια της ομάδας διατηρείται μετά βασάνων, δημαρχιακών υποχωρήσεων και πλάγιων πολιτικών μηνυμάτων. Αναρωτιέμαι, αν πλέον ή και από αρχής μπορούσαμε να μιλάμε για «δεμένη» ομάδα όταν εμπεριέχονται άτομα από τον πολιτικό χώρο της Δεξιάς και όταν, παρά τις διακηρύξεις περί «ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης», ο ίδιος ο επικεφαλής ακολουθεί πιστά τις επιταγές της Αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ που τον στήριξε. Πόσο δεμένη μπορεί να είναι άλλωστε μία ομάδα όταν τα νήματα κινούν ελάχιστοι, χωρίς να δίνουν δικαίωμα γνώμης στους υπολοίπους.

Η πολιτική αυτή πορεία ενέχει δυστυχώς μεγάλους κινδύνους. Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης τραβά μαζί της και όλους αυτούς που την ακολουθούν. Παρόμοια πορεία με του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής ακολουθεί και ο Δήμαρχος του Χαλανδρίου, κ. Σίμος Ρούσσος, ο οποίος έχει χάσει ήδη την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου από συμβούλους που καταγγέλλουν πρόβλημα συνεργασίας στα εσωτερικά της παράταξης, με αποτέλεσμα να μην εγκριθεί αρχικά ο Προϋπολογισμός έτους 2018 του Δήμου Χαλανδρίου. Αν σκεφτούμε ότι ο  κ. Ρούσσος κατάφερε να αποκτήσει για το Δήμο δύο μεγάλες εκτάσεις προς όφελος των πολιτών (στο Νομισματοκοπείο και πλησίον της Αττικής οδού), ποια η θέση του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής που τα μεγάλα έργα που του υποσχέθηκε να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο; Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι, όσον αφορά τη γειτονιά μας αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βλάπτει σοβαρά την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μην ξεχνάμε επίσης, ότι στο Δήμο Αγίας Παρασκευής πολλοί εκ των δημοτικών συμβούλων και των πολιτών έχουν την πεποίθηση ότι ο Δήμος ουσιαστικά διοικείται από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, κ. Γεράσιμο Βλάχο, και πως ο κ. Σταθόπουλος είναι η «εικόνα της δημοτικής Αρχής» και ο αποσβέστης των «σεισμικών δονήσεων» της αυταρχικής συμπεριφοράς του προέδρου. Στοιχεία όμως δείχνουν ότι και ο κ. Σταθόπουλος με τον τρόπο του και ενίοτε με την έκφραση αλαζονικής συμπεριφοράς δεν είναι αμέτοχος των ευθυνών για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα εντός και εκτός της «Νίκης των Πολιτών».

Καθώς ο χρόνος πιέζει εν όψη των δημοτικών εκλογών του 2019 ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις. Το ίδιο και οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης οφείλουν να αποφασίσουν αν θα ακολουθήσουν μοναχικές ανεξάρτητες διαδρομές και αν θα αποδεσμευτούν από «ήξεις αφήξεις» καταστάσεις.

 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter