Β. Γιαννακόπουλος: Η βίλα Ιόλα, οι διεκδικήσεις μας και η δική μας φιλοσοφία για την απόκτησή της

Τους τελευταίους μήνες ήρθε στη δημοσιότητα το χρονίζον θέμα της αποκτήσης από τόν δήμο Αγίας Παρασκευής της Βίλας Ιόλα, με αφορμή την ψήφιση από το δημοτικό Συμβούλιο της αγοράς τόσο του λεηλατημένου οικήματος, όσο και του αντίστοιχου οικοπέδου.

Η δημοτική μας Παράταξη «Συμμαχία Ευθύνης» ψήφισε θετικά για την αγορά της βίλας, αλλά με διαφορετικό σκεπτικό από αυτό της παρούσας δημοτικής αρχής. Για να γίνει όμως πιο κατανοητή η θέση μας, οφείλω να κάνω μια σύντομη ιστορική αναδρομή.

Εάν μέχρι σήμερα το κτήμα και η βίλα Ιόλα έχουν παραμείνει ελεύθερα, οφείλεται στο γεγονός ότι δεσμεύτηκαν τον Δεκέμβριο του 2000 επί της δικής μου δημαρχιακής θητείας. Να υπενθυμίσω ότι την εποχή εκείνη ο αείμνηστος δήμαρχος  Σταύρος Κώτσης  βρισκόταν βαριά άρρωστος στο νοσοκομείο και μού είχε αναθέσει τα καθήκοντα του αναπληρωτή δημάρχου. Στις συζητήσεις μάλιστα  που είχαμε κατά τις επισκέψεις μου στο νοσοκομείο, μού είχε εκφράσει την έντονη επιθυμία του να δεσμεύσω το κτήμα και τη βίλα Ιόλα για να μπορεί αργότερα να τα διεκδικήσει ο δήμος μας.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η υπόθεση της δέσμευσης του κτήματος ήταν και  πάγιο αίτημα των κατοίκων του Κοντοπεύκου, οι οποίοι μάλιστα είχαν δημιουργήσει και σύλλογο για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Έτσι λοιπόν, τον Δεκέμβριο του 2000 είχα φέρει στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας το θέμα της δέσμευσης του χώρου και το   δημοτικό συμβούλιο το ενέκρινε κατά πλειοψηφία.

Ύστερα από αυτή τη θετική εξέλιξη, ήρθα σε συνεννόηση με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα και πέτυχα να ενταχθεί το κτήμα το 2002 στα υπό απαλλοτρίωση κτήματα.

Η βίλα Ιόλα είχε και έχει μια τεράστια πολιτιστική αξία που ξεπερνά τα στενά όρια του δήμου μας. Στο σκεπτικό μας τότε ήταν να γινόταν ένα μουσείο μοντέρνας Τέχνης με υπερτοπική εμβέλεια και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού. Όμως, δυστυχώς, με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού, το κτήμα δεν απαλλοτριώθηκε και δεν κατέστη δυνατή η ένταξη του έργου στην πολιτιστική Ολυμπιάδα.

Παρόλα αυτά η δημοτική μας αρχή και με τις ενέργειες των υπηρεσιών του δήμου (τεχνικής και νομικής υπηρεσίας)  είχε κατάφερει να διατηρήσει ελεύθερο τον χώρο, αποτρέποντας έτσι την ανοικοδόμηση πέντε πολυκατοικιών, με τις όποιες αρνητικές συνέπειες αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον της περιοχής.

Οφείλω να αποδώσω τα εύσημα στον διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών Κυριάκο Τσαρπαλή, καθώς και στον διευθυντή της νομικής υπηρεσίας του δήμου μας Δημήτριο Παναγούλη, γιατί με τις απαραίτητες ενέργειές τους  και τους αγώνες τους, κατάφεραν να κάνουν πράξη το όραμα της δημοτικής μας αρχής.

Ο αγώνας για την απόκτηση του κτήματος συνεχίστηκε και μετά το 2007, όταν επανήλθα στη διοίκηση του δήμου.  Ήταν μία οφειλή και απέναντι στους κατοίκους της περιοχής και τους δίκαιους αγώνες τους,  αλλά κυρίως και  απέναντι στον Αλέξανδρο Ιόλα, η βούληση του οποίου  ήταν να γίνει η οικία του μουσείο μοντέρνας Τέχνης. Σε καμία περίπτωση ο αείμνηστος Ιόλας δεν ήθελε να κατεδαφιστεί η βίλα του   και να αλλάξει χαρακτήρα ο χώρος. Η βούλησή του είχε εκφραστεί πολλές φορές δημόσια. Μάλιστα ο ίδιος είχε παραχωρήσει στον δήμο και το διπλανό οικόπεδο, όπου έγινε πλατεία και δόθηκε μάλιστα σε αυτήν τιμητικά  το όνομά του.

Ο Αλέξανδρος Ιόλας πρίν φύγει για το τελευταίο του ταξίδι στην Αμερική, είχε δρομολογήσει τις διαδικασίες παραχώρησης και της βίλας. Γραφειοκρατικά όμως εμπόδια τον καθυστέρησαν και απεβίωσε στη Ν. Υόρκη χωρίς να έχει ολοκληρώσει την πραγματοποίηση της επιθυμίας του.

Εμείς, αν και διαφωνούσαμε με την απευθείας αγορά απο τον δήμο του κτήματος, το ψηφίσαμε στο δημοτικό συμβούλιο.
Διαφωνούσαμε  γιατί πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι ο χώρος έχει  υπερτοπική σημασία και αξία  και ότι θα   πρέπει να συμμετέχουν στην απόκτηση του τόσο το  υπουργείο Πολιτισμού όσο και η Περιφέρεια Αττικής.

Η μεγάλη  δαπάνη  από  τον δήμο  μας για  απόκτησή του και η αποπληρωμή του σε έξι χρόνια από τώρα, καθιστά σχεδόν αδύνατη την ολοκλήρωσή του σε μουσείο και τη διαμόρφωση  του υπόλοιπου ελεύθερου χώρου.

Εμείς ως δημοτική Παράταξη με τη συμμετοχή μας  στην Επιτροπή για τη διαμόρφωση του κτήματος,  θα αγωνιστούμε να εντάξουμε στις διαδικασίες ολοκλήρωσης του έργου κι άλλους φορείς, έτσι ώστε να αποδοθεί γρήγορα ο πολυπόθητος πολιτιστικός και ο ελεύθερος χώρος στους πολίτες της Αγίας Παρασκευής, καθώς  και στους  κατοίκους του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Βασίλης Γιαννακόπουλος
Π. Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter