Η δικαστική διαμάχη Δήμου Αγίας Παρασκευής VS Da Vinci συνεχίζεται …

Γράφει η Λένα Μαρκή

Το παναττικά γνωστό κατάστημα Da Vinci στην οδό Αγίου Ιωάννου μπορεί να έκλεισε τις πόρτες του λόγω οικονομικών προβλημάτων, σε αυτά όμως δεν ήταν/είναι αμέτοχος ο Δήμος Αγίας Παρασκευής. Τόσο οι προηγούμενες Διοικήσεις, αλλά ιδίως η νυν ΣΥΡΙΖΑία Διοίκηση του κ. Γιάννη Σταθόπουλου έχουν επιδοθεί σε έναν ασταμάτητο δικαστικό αγώνα κατά των επιχειρηματιών. Ο πόλεμος που δέχονται είναι ακατάπαυστος, ακόμα και τώρα που 50 οικογένειες έμειναν στο δρόμο, που οι εργαζόμενοί βρέθηκαν στην ανεργία.

Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε μείνει στο ότι στις 7 Ιουλίου 2017, ημέρα Παρασκευή, η Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 αποφάσισε υπέρ του καταστήματος και την διατήρηση της άδειας λειτουργίας του, προσφέροντας έτσι μια μεγαλοπρεπή ήττα στη δημοτική Αρχή Σταθόπουλου.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από τηλεφωνική επικοινωνία μας με δύο εκ των τριών ιδιοκτητών της επιχείρησης, την απόφαση της Ειδικής Επιτροπής για το αρ. 152 ο Δήμος όφειλε να την κοινοποιήσει στους ιδιοκτήτες. Όμως 8 μήνες μετά την έκδοσή της δεν φαίνεται να έχει φτάσει στο Δήμο και δεν έχει κοινοποιηθεί στους άμεσα ενδιαφερόμενους, γεγονός που προκαλεί απορίες.

Πέραν αυτού ο Δήμος Αγίας Παρασκευής για την υπόθεση «Σιστοβάρη» κατέφυγε στον Άρειο Πάγο στις 30-12-2015 με αίτηση αναιρέσεως της υπ. αρ. 6060/2013 οριστικής και τελεσίδικης απόφασης του Εφετείου Αθηνών. Η απόφαση του Εφετείου ορίζει ότι η έφεση του Δήμου Αγίας Παρασκευής αποβαίνει αβάσιμη κατ’ ουσία και πρέπει να απορριφθεί. Η εκδίκαση της υπόθεσης από τον Άρειο Πάγο είχε οριστεί για τις 10 Ιανουαρίου 2018, αλλά τελικά ανεβλήθη και εκδικάστηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μάρτυρες δεν κλήθηκαν πιθανόν γιατί δεν κρίθηκε απαραίτητη η παρουσία τους και πέραν της παρουσίας του Δήμου όπως αυτός νόμιμα εκπροσωπείται, στην εκδίκαση της υπόθεσης παραβρέθηκαν οικειοθελώς δύο δημότες που επί σειρά ετών μάχονται για το θέμα αυτό. Αναμένουμε λοιπόν την απόφαση του Αρείου Πάγου. Όπως ενημερωθήκαμε κατά την εκδίκαση η πρόταση της εισηγήτριας ήταν να μην αλλάξει η απόφαση του Εφετείου, δηλαδή αρνητική για το Δήμο και όπως είναι γνωστό στους δικαστικούς κύκλους, σε ελάχιστες των περιπτώσεων ο Άρειος Πάγος έλαβε απόφαση αντίθετη της εισήγησης. Ως αντιλαμβανόμαστε και χωρίς να θέλουμε να προεξοφλήσουμε την απόφαση του ανώτατου δικαστικού σώματος, ο Δήμος οδεύει για μία ακόμα δικαστική ήττα.

Ξεκαθαρίζοντας ορισμένα δεδομένα επί του κληροδοτήματος να τονίσουμε ότι:

Το κληροδότημα Σιστοβάρη θα περιέλθει στο Δήμο το Μάρτιο του 2025. Έως τότε δεν μπορούμε να επέμβουμε.

Το αν το κτίριο του καταστήματος Da Vinci κατασκευάστηκε νομίμως ή παρανόμως δεν μας ωφελεί επί του παρόντος σε τίποτα, εφόσον δεν επενέβη η δικαιοσύνη από την αρχή, τώρα είναι δώρον άδωρον. Το κτίσμα έγινε και η επιχείρηση όπως αποδεικνύεται λειτουργούσε νομίμως.-

Το μέλημα της Διοίκησης του Δήμου είναι να διασφαλίσει ότι το 2025 θα περιέλθει ο χώρος σε αυτόν. Θα μπορούσε χωρίς πολλά πολλά, όπως έχει ήδη προταθεί στο Δ.Σ., να συνάψει μία συμφωνία με τον επιχειρηματία ώστε να το σιγουρέψει και να έχει κάποιες απολαβές (π.χ. αίθουσα εκδηλώσεων για κάποιες ώρες το χρόνο). Πρόταση που δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από τη δημοτική Αρχή του κ. Σταθόπουλου.

Αντίθετα ο Δήμος επέλεξε μια στείρα δικαστική οδό, η οποία εντάθηκε με την ανάληψη της Διοίκησης από τον κ. Γιάννη Σταθόπουλο, που επιφέρει την μία ήττα μετά την άλλη και οδηγεί σε μεγάλα έξοδα, τα οποία μπορεί να μην επηρεάζουν την «τσέπη» του εκάστοτε Δημάρχου, αλλά σίγουρα επηρεάζουν αυτή των δημοτών, αφού τα χρήματα προέρχονται από τις εισφορές τους σε δημοτικά τέλη.

Από την πλευρά του επιχειρηματία ισχύουν τα ίδια δικαστικά έξοδα τα όποια ανέρχονται σε υψηλά ποσά (π.χ. ακούσαμε για συνολικά δικαστικά έξοδα στον Άρειο Πάγο της τάξης των 4.000€ plus), τα οποία συνδυασμένα με την οικονομική κρίση, έγιναν θηλιά που έπνιξαν την επιχείρηση και οδήγησαν στο κλείσιμο του καταστήματος. Αποτέλεσμα που δεν συμφέρει κανέναν. Σαφώς υποβαθμίζει την πόλη να έχει στον κεντρικό της δρόμο ένα ρημαγμένο κτίριο και μερικές επιπλέον οικογένειες ανέργων. Αποτέλεσμα που οπωσδήποτε δεν φέρνει ψήφους, αλλά σύγκρουση με τους υπόλοιπους καταστηματάρχες που παρακολουθούν την σκληρή στάση της δημοτικής Αρχής απέναντι στην τοπική κοινωνία των ελεύθερων επαγγελματιών. Ξεκάθαρα αντίθετοι στο κλείσιμο του καταστήματος ήταν τόσο ο πρόεδρος της ΕΝΕΒΑΠ κ. Βασίλης Τσαγκάρης, όσο και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς. Άρα έχουμε ένα αποτέλεσμα με σοβαρό πολιτικό κόστος.

Κάποιες φορές η λύση δεν είναι να χτυπάς τη γροθιά στο μαχαίρι, αλλά χρειάζεται διπλωματική σκέψη και δράση. Ούτε είναι λύση η αναγωγή ενός προβλήματος σε πολιτικό ή σε θέμα γοήτρου.

Αν και η απάντηση του ανώτατου δικαστηρίου υπάρξει αρνητική για το Δήμο, τότε που οδηγούμαστε; Θα έχει άδικο ο επιχειρηματίας να κινηθεί με αγωγή κατά του Δήμου και να ζητήσει υπέρογκη αποζημίωση;

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter