Εξ αμελείας ή εκ προθέσεως;

Γράφει η Λένα Μαρκή

Έχει γίνει πλέον βίωμα αυτής της πόλης ο Δήμαρχός της, κ. Γιάννης Σταθόπουλος, να παραγνωρίζει το έργο των προηγούμενων Δημάρχων και να παρουσιάζει οτιδήποτε υλοποιείται στα όρια του Δήμου ως έργο αποκλειστικά δικό του. Κατ’ αυτόν το πέρασμα των κ.κ. Α. Σιδέρη και Β. Γιαννακόπουλου ήταν άοσμο, άχρωμο και άυλο. Ο δε κ. Β. Ζορμπάς κατά τον Δήμαρχο κ. Σταθόπουλο, δεν υπήρξε καν αφού ποτέ δεν αναφέρει τη συμμετοχή του στην εξέλιξη των έργων.

Όμως, όπως παρατηρούμε τελευταία τείνει να «εξαφανίσει» και την πηγή των χρηματοδοτήσεων των συγκεκριμένων έργων, δηλαδή φορείς όπως η Περιφέρεια Αττικής, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.), κλπ.

Για παράδειγμα, στην προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ των «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ – ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ  ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ» – «ΔΗΜΟΣ  ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ» για την «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ  ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ 5Χ5 ΤΩΝ 7ου & 9ου ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ» και η οποία εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο στις 29-12-2016 κατά πλειοψηφία, αναφέρεται ότι ο Δήμος αναλαμβάνει την υποχρέωση να:

«Να αναρτήσει σε εμφανές σημείο πινακίδας ελαχίστων διαστάσεων 1m χ 1,5 m με τη δαπάνη κατασκευής και εγκατάστασης της να βαρύνει τον ανάδοχο με την επισήμανση ότι το έργο χρηματοδοτείται και υλοποιείται με πόρους του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού – Γενική Γραμματεία Αθλητισμού / Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2016».

Από την ημέρα που ξεκίνησε η κατασκευή του γηπέδου στο 7ο δημοτικό σχολείο έως τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο το γεγονός είναι ότι πινακίδα ΔΕΝ τοποθετήθηκε. Όσο κι αν την γυρέψαμε, όσο και αν κοιτάξαμε προσεκτικότατα, δεν την είδαμε πουθενά.

Την ξέχασε ο Δήμος; Ή φοβάται η δημοτική Αρχή ότι το Υπουργείο και κατ’ επέκταση η Γ.Γ.Α. θα της «κλέψει» τη δόξα και θεώρησε ότι δεν είναι απαραίτητη η τοποθέτηση;

Να επισημάνουμε ότι η τοποθέτηση ανάλογης πινακίδας είθισται σε όλα τα χρηματοδοτούμενα έργα και αναφέρεται ο κατασκευαστής, ο χρηματοδοτών το έργο και το ποσό.

Δεν πρόκειται βέβαια για μεμονωμένο περιστατικό γιατί το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο έργο κατασκευής ομβρίων στα Πευκάκια το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής. Ούτε εκεί υπάρχει πινακίδα, τουλάχιστον στην οδό Γ. Παπανδρέου, οπότε δεν γίνεται γνωστό ποιος υλοποιεί το έργο. Ομοίως και στα έργα των οδών Καραϊσκάκη και Μπουμπουλίνας στον Τσακό.

Για τις παρατηρήσεις αυτές περιμέναμε αρκετές ημέρες με το σκεπτικό ότι οι εν λόγω πινακίδες θα τοποθετηθούν κάποια στιγμή, αλλά ο καιρός περνά χωρίς αποτέλεσμα.

Δεν γνωρίζω κατά πόσο οι παραλείψεις αυτές μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στη Δήμο εάν γίνουν αντιληπτές από τους αντίστοιχους φορείς. Ο κάθε δήμος οφείλει να είναι τυπικός και να εφαρμόζει απόλυτα τους νόμους και τους όρους των όποιων συμφωνιών – συμβάσεων υπογράφει ως ένδειξη τήρησης της Δημοκρατίας και της νομιμότητας.

Το ότι ο Δήμος Αγίας Παρασκευής τα τελευταία 4 σχεδόν χρόνια διοικείται με μια χαλαρότητα και μια αλαζονεία άνευ προηγουμένου, δεν σημαίνει ότι οδηγείται και στα σωστά αποτελέσματα. Αντίθετα φοβάμαι ότι αργά ή γρήγορα θα γίνουμε αποδέκτες, άμεσα ή έμμεσα, των σοβαρών και αυστηρών συνεπειών της ανορθόδοξης διοίκησης από την παράταξη «Νίκη των πολιτών» και δυστυχώς θα υποστούμε τρομερή «ήττα».

60Β5Ω6Υ-5Γ1 ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Οικονομικη-Επιτροπη-Κατακυρωση-5χ5