ΕΚΤΟΣ εκλογών ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ & ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ των νυν Δημάρχων

Μία απίστευτη εκλογική διάταξη αποκαλύφθηκε πριν λίγο ότι περιλαμβάνεται στον “Κλεισθένη Ι”.

Το ζήτημα ανέδειξε, μεταξύ πολλών άλλων επισημάνσεων, ο Επικεφαλής της Παράταξης “Αυτοδιοικητικό Κίνημα”, Απ. Κοιμήσης, κατά την τοποθέτησή του στο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., που είναι ακόμη εν εξελίξει.

Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι το ν/σ εισάγει κώλυμα εκλογιμότητας για τους Γενικούς Γραμματείς των Δήμων, τους ειδικούς συμβούλους και επιστημονικούς συνεργάτες των Δημάρχων, “αποκλείει το πιο επίλεκτο ανθρώπινο δυναμικό”, όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε.

Προφανώς αναφερόταν στο αρ.10 του ν/σ, στην παρ.2.α. του οποίου εισάγεται κώλυμα εκλογιμότητας για τα εν λόγω πρόσωπα.
Το κώλυμα δεν θα είναι όπως σήμερα, που προβλέπεται μεν, αλλά παύει να υπάρχει, αν τα πρόσωπα στα οποία συντρέχει παραιτηθούν από τη θέση τους πριν από την ημέρα της ανακήρυξης των υποψηφίων (βλ. σελ.17 εγκυκλίου δημοτικών εκλογών 2014).

Η Κυβέρνηση τώρα αφαιρεί τη δυνατότητα παραίτησης πριν την ανακήρυξη (δυνατότητα που, για παράδειγμα, δίνει στην αμέσως επόμενη περίπτωση, την 2β του αρ.10 του ν/σ, που αφορά τους υπαλλήλους του Δήμου).

Με απλά λόγια, εάν ψηφιστεί το ν/σ και γίνουν δημοτικές εκλογές βάσει αυτού, όσοι υπηρέτησαν/υπηρετούν την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο ως Γενικοί Γραμματείς Δήμων ή ως επιστημονικοί συνεργάτες Δημάρχων στερούνται του δικαιώματος του εκλέγεσθαι. Δεν θα μπορούν να είναι υποψήφιοι.

Είναι εμφανές πως επιχειρείται να νομοθετηθεί μια ευθεία προσωπική βολή “στην καρδιά” των Δημάρχων, αυτών που ο λαός εμπιστεύτηκε και νίκησαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, με απρόβλεπτες προφανώς πολιτικές και νομικές συνέπειες.

http://www.airetos.gr