Το «ΜΑΚΡΗ» τους, το κοντό τους και η ελαστικότητα που παίζει με την τσέπη των δημοτών

telegraf-spb.ru

Γράφει η Λένα Μαρκή

Στην αρχή χάρηκα γιατί παρακολουθούσα μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με έντονες μεν αντιπαραθέσεις, αλλά σε επίπεδα ανώτερα σε σχέση με προηγούμενες και υπέθεσα  ότι επιτέλους, έστω και σε ζωηρούς τόνους θα καταλήξουμε σε ένα δίκαιο αποτέλεσμα.

Θέμα της συζήτησης η λήψη δανείου ποσού 2.745.000€ για την απαλλοτρίωση του Ο.Τ. 119 (των πρώην εκπαιδευτηρίων «Μακρή») στην περιοχή του Τσακού, με στόχο την δημιουργία του ήδη ιδρυμένου, αλλά ανύπαρκτου ουσιαστικά, 12ου Δημοτικού σχολείου. Τόπος διεξαγωγής η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Όμως όλα τα ωραία τελειώνουν σύντομα. Δεν θα μείνω στην συνηθισμένη ανεπάρκεια της δημοτικής Αρχής Σταθόπουλου να εισηγηθεί σωστά ένα σημαντικό θέμα, όπου στην εισήγηση το οικονομικό σκέλος ήταν στο περίπου, το διαδικαστικό κυμαίνονταν στη σφαίρα του υποθετικού και το νομικό ήταν ανύπαρκτο. Δεν θα μείνω στο ότι καμία από τις ανάλογες υπηρεσίες του Δήμου δεν ήταν παρούσα να δώσει σαφή και ουσιαστικά στοιχεία, οδηγώντας τους συμβούλους να παίρνουν τηλέφωνα σε γνωστούς και φίλους για πληροφορίες, δημιουργώντας μια καθόλου αξιοπρεπή και αξιόπιστη εικόνα. Δεν θα αναφερθώ στην χωρίς σχεδιασμό κίνηση της Διοίκησης Σταθόπουλου να «τρέξει» μόλις 6 μήνες πριν τις εκλογές να δείξει δήθεν ενδιαφέρον για την παιδεία στην Αγία Παρασκευή, υπογράφοντας ένα 2ο μνημόνιο (κατά την κ. Καψοκεφάλου) εις βάρος των οικονομικών των δημοτών.

Θα μείνω στην ελαστικότητα με την οποία κινείται το υπάρχον σώμα του δημοτικού συμβουλίου! Στην ευρεία ταλάντευση απόψεων, θέσεων και αποφάσεων.

Οι ανεξάρτητοι Πετσατώδη και Μυλωνάκης κατηγόρησαν τον κ. Σταθόπουλο για αναξιοπιστία! Αλήθεια ποιόν από τους 32 συμβούλους μπορεί ο απλός πολίτης να εμπιστευτεί πια;

Η ηγεσία της δημοτικής Αρχής απέδειξε 4,5 χρόνια τώρα ότι δεν γνωρίζει καν τι σημαίνει «διεκδικώ», αλλά είναι τρομερή στο «αγοράζω με χρήματα των δημοτών». Δεν είναι μυστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑίος κ. Σταθόπουλος έχει αποτύχει στο να δημιουργήσει όφελος για την πόλη από τη στιγμή που συμπίπτει η Αριστερή πολιτική του ιδεολογία και θέση με την Περιφέρεια και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης προσπαθούν να αποκτήσουν άλλοθι για τις ψήφους τους μέσα από δακρύβρεχτες τοποθετήσεις και κινδυνολογίες.

Η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση από την άλλη έχει μετατραπεί σε έναν «σκύλο» που γαβγίζει μεν, αλλά δεν δαγκώνει.

Εξάλλου το είπε ξεκάθαρα ο κ. Γιαννακόπουλος, «κε Δήμαρχε είμαστε μαζί σας και σας βοηθάμε», ο δε κ. Κρητικίδης το έφερε από δω, το έφερε από κει και έδωσε για μια ακόμα φορά την απόλυτη στήριξη στο Δήμαρχο. Και μαζί με τον κ. Μουστόγιαννη αποτελούν πλέον τους συνήθεις υποστηρικτές μιας ΣΥΡΙΖΑίας Διοίκησης.

Ο δε κ. Ζορμπάς απαξιώθηκε μόνος του. Έχοντας μια πολύ καλή πρόταση για την ανάπτυξη των αιθουσών των σχολικών υποδομών, οικονομική και γρήγορης υλοποίησης και αφού ανέπτυξε όλα τα επιχειρήματα εξηγώντας γιατί δεν υπάρχει λόγος να δανειστούμε ως δήμος «πνίγοντας» στην ουσία το μέλλον της πόλης, τελικά υπερψήφισε την εισήγηση του Δημάρχου …  Όχι πως δεν υπήρξαν αντιδράσεις για την ψήφο αυτή από τη δημοτική του ομάδα, αλλά προτίμησαν να απουσιάσουν από την ψηφοφορία.

Και έμειναν λοιπόν οι ανεξάρτητοι να δείξουν (υποτίθεται) χαρακτήρα. Έναν χαρακτήρα όμως που αποδείχτηκε «δήθεν», γιατί με ένα ΠΑΡΩΝ στην ουσία «βγάζεις την ουρά σου απέξω» και αφήνεις τους υπόλοιπους να πάρουν το πολιτικό κόστος. Παρά την οξύτητα των τοποθετήσεων τους δεν κατάφεραν να τις υποστηρίξουν μέχρι τέλους κάνοντας ένα βήμα πίσω καλού κακού. Δεν είναι όμως ούτε αυτοί άμοιροι ευθυνών γιατί μην ξεχνάμε ότι στην ψήφιση του Ο.Ε.Υ. έκαναν τη δική τους κωλοτούμπα.

Ο κυρ «Κλεισθένης» φαίνεται ότι μέσα από όλα τα ανάποδά του έκανε και ένα καλό. Δημιούργησε την ανάγκη για πολιτικές συνεργασίες ώστε να καταστεί δυνατόν να διοικηθεί ένας δήμος, με αποτέλεσμα να πέσουν οι τόνοι αντιπαράθεσης και να αμβλυνθούν οι πολιτικές κόντρες σε σύγκριση με τις προηγούμενες προεκλογικές περιόδους. Το αν αυτό αποβεί ωφέλιμο για τον δήμο θα φανεί στο μέλλον. Η πορεία θα φανερώσει αν ο στόχος είναι η καρέκλα ή η δημιουργία έργου.

Το αποτέλεσμα μετράει;

Εν τέλει αποφασίστηκε η λήψη δανείου για την αγορά της έκτασης με σκοπό την κατασκευή σχολείου από τις ΚΤ.ΥΠ. παρότι:

  • Υπάρχουν ήδη οικόπεδα του Δήμου χαρακτηρισμένα για δημιουργία σχολικών μονάδων με τα οποία δεν απασχολούνται καθόλου οι «ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ» (ούτε βέβαια και ο Δήμος αφού έχει καλλιτεχνικές προτεραιότητες), οπότε γιατί να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο; Εξάλλου, προφορικά τουλάχιστον και σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, αρνήθηκαν να προβούν στην αγορά της συγκεκριμένης έκτασης.
  • Η δημοτική Αρχή είπε ψέματα γιατί οι ΚΤ.ΥΠ. ΑΕ έχουν την νόμιμη ευχέρεια να αγοράσουν οι ίδιες εκτάσεις για δημιουργία σχολικών μονάδων.
  • Δεν γνωρίζει κανείς τους όρους του δανείου και αν αυτό θα αποτελέσει βρόγχο στα οικονομικά της πόλης. Ούτε κανείς γνωρίζει το τελικό ποσό αγοράς που πιθανόν θα οριστεί από κάποιο δικαστήριο στο μακρινό μέλλον.
  • Θα αγοραστεί η έκταση μαζί με το υπάρχον κτίριο, το οποίο κατόπιν θα πρέπει να κατεδαφιστεί (ποιος θα πληρώσει τη νύφη; ).
  • Ενώ κατά τον κ. Σταθόπουλο έχουμε οικονομικά πλεονάσματα, δεν χρηματοδοτούμε μόνοι μας την αγορά, παράλληλα όμως έχουν αποδυναμωθεί οι κωδικοί του τεχνικού προγράμματος για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων.
  • Ο Δήμος έχει ήδη στην πλάτη του το μνημόνιο της αγοράς του κτήματος Ιόλα.
  • Στην ουσία δεν υπάρχει σχεδιασμός, ούτε είναι γνωστές οι πραγματικές ανάγκες σε σχολικές υποδομές, όταν 120 παιδιά μένουν εκτός των παιδικών σταθμών και η δημοτική Αρχή προσανατολίζεται στη δημιουργία δημοτικού σχολείου!

Ειλικρινά αν εσείς βγάζετε νόημα εξηγείστε μου κι εμένα. Αξιότιμοι συνδημότες μήπως αλήθεια μας εργάζονται κανονικά; Το όλο σκηνικό μοιάζει με προεκλογικό πυροτέχνημα που θα μπει στο φυλλάδιο του κ. Σταθόπουλου στην προσπάθεια επανεκλογής του και που όπως πάντα υπάρχουν τα δεκανίκια που θα συμπληρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Τι πραγματικά έχουμε ανάγκη;

Αλήθεια έχουμε ανάγκη ένα δημοτικό συμβούλιο όπου το πολιτικό παιχνίδι καλά κρατεί ή χρειάζεται ένα γερό ξεκαθάρισμα; Μήπως έχουμε ανάγκη από ανθρώπους νέους και άφθαρτους, που θα έχουν το θάρρος να υποστηρίζουν μέχρι τέλους τις απόψεις τους;