Καταϊδρωμένοι και «κλέβοντας στη στροφή» θα στολίσουμε φέτος την πόλη για τα Χριστούγεννα

Δείγμα χριστουγεννιάτικου στολισμού της πλατείας από τη Διοίκηση Σταθόπουλου 2015

Γράφει η Λένα Μαρκή

Τελευταία στιγμή, καταϊδρωμένοι και «κλέβοντας στη στροφή» θα στολίσουμε και φέτος την πόλη για τα Χριστούγεννα. Τι κι αν κάθε φορά λέμε ότι η όλη διαδικασία πρέπει να τακτοποιείται πολλούς μήνες πριν, εμείς, ως Δήμος, το πάμε όλο και αργότερα.

Στις 27 Νοεμβρίου 2018 τέθηκε προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο ο Χριστουγεννιάτικος στολισμός, ως 2ο θέμα ΗΔ: «Απευθείας ανάθεση για την τοποθέτηση χριστουγεννιάτικων παιχνιδιών σε τμήμα της Κεντρικής Πλατείας κατά την διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων εορτών μετά από άγονο πλειοδοτικό διαγωνισμό (εισήγηση: Δήμαρχος κ. Ι. Σταθόπουλος)».

Θα πρέπει να τονιστούν δύο σημεία σχετικά με το όλο θέμα:

  • Η μη απόλυτη τήρηση της διαδικασίας και
  • Η μεγάλη καθυστέρηση στην οργάνωση

 

       Μη απόλυτη τήρηση της διαδικασίας

Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Γραμματέα κ. Κασαπίδη η διαδικασία του διαγωνισμού ξεκίνησε από το Σεπτέμβριο 2018. Δημιουργείται η Επιτροπή στα μέλη της οποίας εντάσσονται η Ελισάβετ Πετσατώδη και ο Γιάννης Λογοθέτης και ορίζονται οι Όροι Διακήρυξης από την Οικονομική Επιτροπή, ως ορίζει ο νόμος. Η Επιτροπή κλήθηκε πρώτη φορά στις 12 Νοεμβρίου όπου διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν προσφορές και προτάθηκε να τροποποιηθούν οι Όροι Διακήρυξης. Στη συνέχεια όπως ενημέρωσε ο κ. Κασαπίδης, μετά από έντονη διαμαρτυρία των Πετσατώδη, Λογοθέτη,  στις 16 Νοεμβρίου δεν κρίθηκε απαραίτητο να συγκληθεί η Επιτροπή εφόσον δεν υπήρχαν πρωτοκολλημένες προσφορές και κρίθηκε άγονος ο Διαγωνισμός.

Χωρίς όμως πρακτικό από την Επιτροπή, όπως ορίζει ο νόμος, ποιος και με ποιο δικαίωμα κήρυξε τον διαγωνισμό άγονο;

Επίσης αναφέρθηκε ότι έγινε αλλαγή στα παιχνίδια που αναγράφονταν και μια τσουλήθρα μετατράπηκε σε καρουσέλ χωρίς να τηρηθεί η στοιχειώδης διαδικασία. Υπάρχει δηλαδή τροποποίηση των όρων του διαγωνισμού χωρίς να έχει γίνει η τυπική και σύννομη διαδικασία, αλλά αυτοβούλως.

Σε συνέχεια των ανωτέρω η δημοτική Αρχή προχωρά σε απευθείας ανάθεση σε συγκεκριμένο επιχειρηματία για την τοποθέτηση χριστουγεννιάτικων παιχνιδιών στην πλατεία Αγίας Παρασκευής.

Είναι απορίας άξιο πως αυτός ο «σοβαρός», σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, επιχειρηματίας, δεν εκδήλωσε το ενδιαφέρον του κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού και εμφανίσθη αμέσως μετά, ερώτηση που έθεσε και η αντιπολίτευση.

 

       Μεγάλη καθυστέρηση στην οργάνωση

Απορούσε ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος γιατί και πέρυσι και φέτος απέβη άγονος ο διαγωνισμός. Έλαβε άμεσα την απάντηση τόσο από την κ. Ελισάβετ Πετσατώδη, όσο και από τον κ. Διονύση Λέκκα. Κανένας σοβαρός επιχειρηματίας δεν περιμένει τον Νοέμβριο για να δει που θα πάει. Αυτό είναι αποτέλεσμα των διαγωνισμών της τελευταίας στιγμής. Οι σοβαροί επιχειρηματίες έχουν κανονίσει από τον Ιούλιο, τόνισε η κ. Πετσατώδη. Για να επιβεβαιώσει ο κ. Λέκκας, με πληροφορίες που συνέλεξε, πως στη Θεσσαλία για να είναι ανταγωνιστικές οι πόλεις (Βόλος, Τρίκαλα, Λάρισα) έχουν κανονίσει από τον Απρίλιο.

Η δημοτική Αρχή Σταθόπουλου μόλις ένα μήνα πριν εισηγείται το θέμα στο Δ.Σ., κάνοντας κινήσεις που ως αντιπολίτευση στηλίτευε. Τότε υπόσχονταν ότι δεν θα άφηνε τον χριστουγεννιάτικο προγραμματισμό για την τελευταία στιγμή, αλλά μάλλον επρόκειτο για όμορφα αντιπολιτευτικά λόγια χωρίς ουσία.

Ο δε κ. Κασαπίδης με ικανοποίηση ενημέρωσε ότι η διαδικασία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, όταν άλλες πόλεις την έχουν ολοκληρώσει από τον Απρίλιο ή τον Ιούλιο!!!

 

Παραλειπόμενα:

Κατευθείαν στο στόχο το σχόλιο του κ. Κώστα Χατζηανδρέου προς τον κ. Κασαπίδη, ότι πρέπει να αποφεύγεται η απευθείας ανάθεση και να τηρούνται απολύτως οι τύποι για να μην έχει τη δυνατότητα κανείς να πει τίποτα. Γιατί «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια». Συμπλήρωσε πως δεν επιθυμεί να καταλογίσει σκοπιμότητα, αλλά μιλάει για προχειρότητα. Εξάλλου όπως τόνισε «γι’ αυτό είχαμε έρθει σε ρήξη».

Ξάφνιασε η κίνηση του αντιδημάρχου Γιάννη Σιδέρη να απευθυνθεί στο Δήμαρχο εκτός μικροφώνου λέγοντας πως «τέθηκε θέμα επί της διαδικασίας από την αντιπολίτευση, αυτό δεν απάντησες Δήμαρχε», μετά τις απαντήσεις του κ. Σταθόπουλου. Προφανώς έχει πάρει τις αποφάσεις του και σπάει τη σιωπή του.

Ο κ. Σταθόπουλος βρισκόμενος εμφανώς σε δύσκολη θέση, παραδέχτηκε ότι θα μπορούσαν να έχουν καλέσει την Επιτροπή τη 2η φορά και πως υπήρξαν ολιγωρίες από την πλευρά της δημοτικής Αρχής.

Πέρυσι ο επιχειρηματίας είχε παρατείνει την παρουσία του στην κεντρική πλατεία κατά 15 μέρες πέραν του ορίου που έθετε η υπογραφείσα σύμβαση με το Δήμο. Η μία εβδομάδα όπως ενημέρωσε τότε ο Δήμαρχος μετά από το σάλο που προκλήθηκε και φτάνοντας το θέμα στο Δ.Σ., δόθηκε από το Δήμο με την αιτιολογία ότι δεν «πήγε καλά». Για τις υπόλοιπες μέρες είχε αποφασιστεί να επιβληθεί ανάλογο πρόστιμο. Όπως έγινε γνωστό στην συνεδρίαση στις 27/11 μετά από ερώτηση του κ. Βασίλη Ζορμπά, ποτέ δεν επιβλήθηκε πρόστιμο παρά έγινε ρύθμιση με τον επιχειρηματία και καταβάλει το ποσό για τις παραπάνω μέρες.

Πως λοιπόν να μην μιλήσει για τσαπατσουλιά και προχειρότητα ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης και για «εντελώς παράνομη απόφαση»; Δεν έχει άδικο στο ότι όσοι ψηφίσουν το θέμα αναλαμβάνουν και την ευθύνη των όσων γίνουν.

 

Εξακολουθεί η Διοίκηση του Δήμου να ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί όσον αφορά θέματα διαδικασίας και τήρησης των νομικών επιταγών. Όσες αναφορές και αν κάνει ο κ. Σταθόπουλος στην «τήρηση της νομιμότητας» πλέον η επανάληψη αυτή ηχεί ψεύτικη όταν προέρχεται από τον ίδιο. Τείνει να γίνει σύνηθες φαινόμενο η μη τήρηση της νομιμότητας, αρκεί να θυμηθούμε ότι πέρυσι για 10 ημέρες τα παιχνίδια της πλατείας λειτουργούσαν χωρίς να έχει υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ Δήμου και επιχειρηματία και την παραδοχή του κ. Σταθόπουλου ότι η παράταση παραμονής ήταν επιλογή δική του. Κάποτε όμως η καλή τύχη τελειώνει.

Φυσικά μετά την έγκριση από το Δ.Σ. του θέματος συνυπεύθυνοι είναι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που το υπερψήφισαν. Μην το ξεχνάμε αυτό.