Χριστουγεννιάτικες παγοδρομίες από τη δημοτική Αρχή στην κόψη του ξυραφιού …

Γράφει η Λένα Μαρκή

Παρακολουθώντας τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και ακούγοντας την απάντηση του Δημάρχου κ. Γιάννη Σταθόπουλου για την παρουσία του παγοδρομίου στην κεντρική πλατεία έως και τις 25 Ιανουαρίου 2018, ας μου επιτραπεί να μιλήσω για αστειότητες του Δημάρχου που μειώνουν τον ίδιο ως επιστήμονα και πολιτικό.

Δεν είναι δυνατόν να ακούμε σε ζωντανή μετάδοση την κεφαλή της πόλης να δηλώνει «η παράταση ήταν επιλογή δική μου» ενοχοποιώντας τον εαυτό του για παράβαση των νόμων, των διαδικασιών και του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για να γίνω πιο σαφής. Μετά από δύο άγονους διαγωνισμούς (που κατά δημόσια παραδοχή του κ. Σταθόπουλου πραγματοποιήθηκαν μετά από επιμονή του κ. Κώστα Τσιαμπά) η δημοτική Αρχή προχώρησε σε απευθείας ανάθεση στον συγκεκριμένο επιχειρηματία να τοποθετήσει στην πλατεία Αγίας Παρασκευής παγοδρόμιο και διάφορα παιχνίδια έναντι του ποσού των 3.500€.

Που είναι λοιπόν το φάουλ στην όλη υπόθεση.

  1. Ενώ ο επιχειρηματίας εγκαταστάθηκε από τις 9 Δεκεμβρίου 2017 μέχρι τις 20 του ιδίου μήνα δεν είχε υπογραφεί σύμβαση με τον Δήμο. Μετά από δημοσιοποίηση του θέματος από το aparaskevi-images.gr στις 20/12/2017 έσπευσαν στις 21/12/2017 να υπογράψουν τη σύμβαση και να την αναρτήσουν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
  2. Η άδεια είχε ισχύ έως τις 9/1/2018 και όμως στις 25/1/2018 δηλαδή 16 ημέρες μετά τα παιχνίδια εξακολουθούν να βρίσκονται στην πλατεία και να λειτουργούν.
  3. Όσον αφορά την λειτουργία των υπολοίπων παιχνιδιών (τραμπολίνο, κερματοφόρα παιχνίδια κ.λπ.) η άδεια λειτουργίας από το Δήμο εκδόθηκε ακόμα πιο μετά στις 29/12/2017. Πάλι με την ίδια ισχύ, 9/1/2018.
  4. Όλες αυτές τις ημέρες στην πλατεία υπήρχε και μια καντίνα που πουλούσε λουκουμάδες. Προφανώς χωρίς άδεια αφού δεν βρήκαμε τίποτα σχετικό στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ την οποία παρακολουθούμε επισταμένως.
  5. Το ρεύμα που καταναλώθηκε επιβάρυνε το Δήμο.

Όλα τα παραπάνω εδώ και δύο μέρες επανήλθαν στη δημοσιότητα μέσω των ΜΜΕ και όπως ήταν αναμενόμενο ως ερωτήσεις προς το Δήμαρχο στο δημοτικό συμβούλιο. Αιτία η παραμονή των παιχνιδιών στην πλατεία πέραν του χρονικού ορίου της σύμβασης.

Ο ίδιος ο επιχειρηματίας σε ερώτηση κατοίκου της πόλης απάντησε ότι ζήτησε παράταση και δεν του απάντησαν ακόμη.

Ερωτώμενος ο κ. Σταθόπουλος στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ήταν … διαφωτιστικότατος!!! Αρχικά ενημέρωσε, ότι λαμβάνοντας υπόψιν του κάποιους γονείς σκέφτηκε μήπως μπορέσει και βρει κάποια οδό συνεννόησης με τον επιχειρηματία και δοθεί παράταση προς χάριν των παιδιών, και φυσικά μετά θα το έφερνε στο Δ.Σ. προς ψήφιση! Αργότερα όμως, παραδέχτηκε ότι η παράταση ήταν δική του απόφαση, γιατί «το ζήτησαν καταστήματα, άνθρωποι της πλατείας, γιατί είχε μία πολύ μικρή δουλειά όμως…»!!!

Ας με διαβεβαιώσει κάποιος με στοιχεία ότι ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Σταθόπουλος γνωρίζει ακριβώς που βρίσκεται και ποιος είναι ο ρόλος του.

Διαδικασία

Είναι πλέον πασίδηλο, ότι δεν ακολουθήθηκε η τυπική διαδικασία στην απευθείας ανάθεση της εγκατάστασης και λειτουργίας των χριστουγεννιάτικων παιχνιδιών. Έγιναν όλα σπασμωδικά και τσαπατσούλικα, για να μην πω μη σύννομα. Σύμβαση που υπογράφηκε όταν αποκαλύφθηκε η μη ύπαρξή της και χορήγηση άδειας λειτουργίας κατόπιν εορτής! Σπιτάκια που έστεκαν φαντάσματα και έπαιρναν ζωή λίγες ώρες την ημέρα! Παράνομη καντίνα που δεν βρέθηκε ένας από το Δήμο να ελέγξει τη νομιμότητά της! Πραγματική υποβάθμιση της πόλης.

Ο κ. Σταθόπουλος απέκλεισε από τη διοργάνωση τα  τοπικά καταστήματα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΝΕΒΑΠ κ. Βασίλη Τσαγκάρη δεν τους ζήτησε να συμμετέχουν και μάλιστα ο κ. Τσαγκάρης εξέφρασε τους ενδοιασμούς του για τον συγκεκριμένο επιχειρηματία. Ας θυμηθούμε την επιτυχία που υπήρξε με το Χριστουγεννιάτικη Πολιτεία της ΕΝΕΒΑΠ πέρυσι και την ατμόσφαιρα που υπήρχε.

Οικονομικά

De facto ο Δήμος βγήκε ζημιωμένος από την όλη διαδικασία. Εισέπραξε ή θα εισπράξει (ας μας διαφωτίσει ο κ. Δήμαρχος) μόλις 3.500€ ενώ θα μπορούσε να εισπράξει περισσότερα (ο κ. Τσιαμπάς είχε προτείνει να ζητηθούν 5.000€). Ο Δήμος συμφώνησε να πληρώσει το ρεύμα για τη λειτουργία των παιχνιδιών για συγκεκριμένες ημέρες. Για τις υπόλοιπες 16+ μέρες που λειτουργούν παράνομα ποιος θα πληρώσει; Ο κ. Σταθόπουλος είπε ότι ο επιχειρηματίας «θα κληθεί και θα πληρώσει αναλογική πληρωμή με βάση την προηγούμενη τιμή της σύμβασης.». Τρέχα γύρευε. Ο κ. Ζορμπάς βάση της εμπειρίας του μίλησε για συνολικό κόστος ρεύματος 6.000€ και άνω. Άραγε ο επιχειρηματίας συμφωνεί ή θα «φύγει νύχτα»;

Επιχειρηματίας

Είναι αόριστο και ασαφές αν διαθέτει όλα τα απαραίτητα έγγραφα λειτουργίας. Αν υπάρχουν καλώ το Δήμαρχο να τα παρουσιάσει. Μας δημιουργεί ερωτηματικά γιατί δεν συμμετείχε στους δύο διαγωνισμούς αφού δεν είχε κάπου αλλού να πάει. Προφανώς για να επιτύχει χαμηλότερη τιμή όταν η δημοτική Αρχή έφτανε σε απόγνωση. Απ’ ότι διαπιστώθηκε από εμάς, αλλά και άλλους συνδημότες, δεν τηρούσε όλους τους κανόνες ασφαλείας και μάλιστα στο παγοδρόμιο υπήρχε ταμπέλα που ενέγραφε ότι ο καθείς έμπαινε με δική του ευθύνη. Για κράνος βέβαια ούτε κουβέντα. Στάση αντίθετη από τους όρους της σύμβασης που υπέγραψε με το Δήμο. Επειδή ερευνήσαμε το θέμα οι συστάσεις του δεν είναι και οι καλύτερες. Θα σας παραπέμψω γι’ αυτό στο Δήμαρχο Γλυφάδας.

Προσωπική μου άποψη είναι, ότι δεν υπήρχε περίπτωση να δοθεί παράταση έτσι κι αλλιώς, απλά φαίνεται ότι οι εισπράξεις του επιχειρηματία δεν υπήρξαν οι αναμενόμενες στις ημέρες των Χριστουγέννων και ο ΣΥΡΙΖΑίος κ. Σταθόπουλος σιωπώντας κέρδιζε χρόνο υπέρ του επιχειρηματία. Και πως να πάνε καλά οι εισπράξεις με εισιτήριο στο παγοδρόμιο 6€ σε εποχή κρίσης; Είναι γεγονός ότι ο ίδιος ο Δήμαρχος παραδέχεται ότι δεν ήταν επιτυχημένα τα φετινά Χριστούγεννα. Εγώ θα πω ότι δεν υπήρξαν καν. Η πλατεία δεν είχε ούτε στο ελάχιστο χριστουγεννιάτικο χρώμα και αίσθημα. Δεν υπήρχε καν Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ήταν μόνο ένα άθλιο λούνα παρκ.

Και σε αυτή την άθλια κατάσταση η Εκκλησία σιωπά. Θυμάμαι προηγούμενα χρόνια μέχρι οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα, είχε γίνει ολόκληρη φασαρία γιατί ενοχλούσε το τρενάκι στην τέλεση του αγιασμού. Φέτος λοιπόν όλα ήταν καλά καμωμένα, δεν ενόχλησε τίποτα, και δεν υπήρξε καμία διαμαρτυρία από τους σεβαστούς πατέρες. Δυο μέτρα και δύο σταθμά και στην Εκκλησία λοιπόν.

Θεωρώ αστείο το επιχείρημα ότι η κατάσταση αυτή βοήθησε τους καταστηματάρχες της πλατείας. Είναι σίγουρο ότι γονιός που πλήρωσε 12€ για δύο παιδιά στο παγοδρόμιο δεν θα καθίσει μετά να πληρώσει καφέ και αναψυκτικά ή οτιδήποτε άλλο στο όποιο κατάστημα. Κι αν συνέβη θα ήταν περιπτώσεις μετρημένες στα δάκτυλα.

Θεωρητικά το παγοδρόμιο σταμάτησε να λειτουργεί από χθες (24-1-2018) και άμεσα θα αδειάσει η πλατεία. Σίγουρα όμως τη νύφη θα πληρώσουν πάλι οι πολίτες. Δυστυχώς στην Αγία Παρασκευή είναι κάθε χρόνο και χειρότερα.

 

Υ.Γ. Παρεμπιπτόνως για αυτούς που πουλούσαν χριστουγεννιάτικα δέντρα στην πλατεία δεν βρήκαμε καμία άδεια στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Η άδεια για τα παιχνίδια:

ο