Εκτός ημερησίας, μετά βασάνων και κόπων ξανάρχονται τα Δημοτικά Τέλη στο συμβούλιο

φωτογραφία aparaskevi-images.gr

Γράφει η Λένα Μαρκή

Ως θέμα εκτός ημερησίας διατάξεως θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η αναπροσαρμογή ή μη των Δημοτικών Τελών έτους 2019. Στην απόφαση αυτή του Δημάρχου κ. Σταθόπουλου έπαιξαν ρόλο μια σειρά από ενέργειες και υπήρξε ένα πολύ έντονο παρασκήνιο.

Είναι γνωστό ότι η πρόταση της δημοτικής Αρχής για τη μείωση των Τελών δεν έλαβε την έγκριση του Δ.Σ., αφού η αντιπολίτευση ζητούσε μεγαλύτερη μείωση στα νοικοκυριά από το 3% που προτασσόταν.

Κατόπιν τούτου, όπως σας είχαμε ενημερώσει, οι πέντε παρατάξεις της αντιπολίτευσης (εκτός αυτής του κ. Μουστόγιαννη), αιτήθηκαν μέσω του κ. Γκιζιώτη, την επανεισήγηση του θέματος της αναπροσαρμογής ή μη των Δημοτικών Τελών στο δημοτικό συμβούλιο. Η απάντηση του προέδρου του Δ.Σ., κ. Γεράσιμου Βλάχου, υπήρξε κάθετη και αρνητική. Σύμφωνα με έγγραφο που τους απέστειλε, τους ενημέρωνε, ότι υπάρχει καταληκτική ημερομηνία, αυτή της 30ης Νοεμβρίου εκάστου έτους, όπου οι Δήμοι έχουν την υποχρέωση να κοινοποιούν τις αποφάσεις για τα Δημοτικά Τέλη στον ΔΕΔΔΗΕ*, αυτό και έγινε από την Υπηρεσία του Δήμου. Επομένως δεν είναι δυνατόν να επανέλθουν προς συζήτηση στο Δ.Σ.. Επικαλέστηκε δε το άρθρο 67 του Καλλικράτη και την εγκύκλιο 50106 του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στην ενημέρωση αυτή η αντιπολίτευση δεν έμεινε άπραγη.

Ο ίδιος ο κ. Γκιζιώτης  έσπευσε στον ΔΕΔΔΗΕ όπου είχε συνάντηση με την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημοτικών Τελών, κ. Γεωργάκη και τον Υπεύθυνο Γραμματέα, Προϊστάμενο Πληροφοριών για τα Δημοτικά Τέλη όλων των Δήμων, κ. Καραβοκύρη, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι δεν τίθεται θέμα χρονικού ορίου και πως οποιονδήποτε μήνα και να αποστείλουν οι δήμοι τη απόφασή τους, απαιτείται μόνο ένας μήνας για την έναρξη ισχύς τους. Είναι δεδομένο ότι οι πληροφορίες αυτές κοινοποιήθηκαν τόσο στο Δήμαρχο κ. Σταθόπουλο, όσο και στον κ. Βλάχο που συνέχισαν να εμμένουν στην απόφασή τους.

Είναι γεγονός πως μετά το χάσιμο της πλειοψηφίας της συμπολίτευσης, η αντιπολίτευση έχει καταστεί ισχυρή όταν είναι ενωμένη. Το θέμα συζητήθηκε ξανά σήμερα (11-12-2018) στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με την αντιπολίτευση να παραμένει σταθερή. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑίου και κοινωνικά ευαίσθητου (βλπ. προεκλογικές δηλώσεις) κ. Σταθόπουλου η μόνη υποχώρηση που υπήρξε ήταν να παραμείνει η πρόταση ως έχει για τα καταστήματα και να υπάρξει μείωση το ανώτερο έως 5% για τα νοικοκυριά. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Σιδέρης ανέφερε πως υπάρχει δυνατότητα έως 8% μείωση, κάτι που δεν έγινε δεκτό από το Δήμαρχο.

Το θετικό είναι πως αύριο (12-12-2018) στο Δ.Σ. θα υπάρξει 2ος γύρος.

 

Επί της ουσίας των γεγονότων

Και το άρθρο 67 και η εγκύκλιος αφορούν καθαρά τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και δεν αναφέρουν πουθενά περιοριστικό όριο για την κατάθεση των Δημοτικών Τελών στον ΔΕΔΔΗΕ. Επίσης η σχετική απόφαση δεν εμπλέκεται με την ψήφιση του Προϋπολογισμού του επόμενου έτους (που παρεμπιπτόντως ακόμα δεν τέθηκε προς έγκριση στο Δ.Σ. ). Από που εξέλαβε αυτό το χρονικό όριο ο κ. Βλάχος είναι απορίας άξιο. Φανταστείτε ότι δεν το γνωρίζει ούτε ο ίδιος ο ΔΕΔΔΗΕ! Το άτοπο της απάντησής του προφανώς το εγνώριζε ο κ. Πρόεδρος και γι’ αυτό έκαναν άμεσα οπισθοχώρηση Δήμαρχος και Πρόεδρος του Δ.Σ..

ΑΡΘΡΟ 67 – Σύγκληση δημοτικού συμβουλίου

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Υπουργείου Εσωτερικών

Από τη στιγμή που στο ταμείο υπάρχουν 3,5 εκ. (ανταποδοτικά) αποτελεί μέγα μυστήριο η επιμονή του κ. Σταθόπουλου να μην προχωρά σε μεγαλύτερη του 5% μείωση. Δημιουργείται αυτομάτως η εντύπωση ότι υπάρχει κάτι που τον δεσμεύει … Τι σκοπεύει να κάνει με αυτά τα χρήματα; Πάνω σε αυτό το aparaskevi-images.gr έχει την πληροφόρηση πως στόχος είναι η αγορά του βενζινάδικου στην οδό Παναγούλη για την μεταστέγαση του γκαράζ των απορριμματοφόρων. Εάν αληθεύει, θεωρούμε ότι θα ήταν πολιτικά ορθό να αποφύγει όλη αυτή την κρυψίνους τακτική, να συζητήσει την πρόταση με την αντιπολίτευση και να ζητήσει τη συνεργασία και στήριξή της. Σίγουρα το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ καλύτερο για όλους και θα υπήρχαν προτάσεις (που πιθανόν να αναφερθούν στην αυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ.) προς όφελος όλων.

Το να δημιουργείται ολόκληρο γαϊτανάκι για να φτάσουμε σε αρνητικό αποτέλεσμα δεν έχει νόημα. Γιατί, τι θα συμβεί αν αύριο η αντιπολίτευση καταψηφίσει την νέα, εν μέρη, πρόταση της δημοτικής Αρχής; Ποιος θα φταίει; Ο κ. Σταθόπουλος θα πρέπει να μάθει να συνεργάζεται και να βγει από την πολιτική απομόνωση που μόνος του έχει χωθεί. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο κ. Βλάχος θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι βλάπτει σοβαρά το να υποτιμά κανείς τους πολιτικούς του αντιπάλους (και ενίοτε τους πολιτικούς του συνεργάτες).

Το μόνο δικαιολογητικό που μπορεί να τους αποδώσει κανείς, είναι οι κινήσεις αυτές να οφείλονται στον πανικό που τους έχει καταλάβει, αντιλαμβανόμενοι την χαμένη 5ετία χωρίς ουσιαστικό έργο που πλησιάζει στο τέλος της.

 

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ 21-11-2018

 

*Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας