Τα «δεξιά ορφανά» της ΝΔ, θα φέρουν την αυτοδυναμία. Του Νίκου Ζόμπολα

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την αυτοδυναμία της ΝΔ και την διεύρυνση της προς την κεντροαριστερά.   Να ξεκινήσουμε καταρχάς από την αυτοδυναμία, το έχουμε επισημάνει και από εδώ ότι η ΝΔ πρέπει να βγει αυτοδύναμη, να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να μπορέσει να εφαρμόσει αλλαγές που θα κάνουν την χώρα μας πιο φιλελεύθερη στους θεσμούς, που θα φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Η ΝΔ είναι «μόνη» στον εκλογικό χάρτη, αυτή και οι άλλοι, αυτό θα πρέπει να είναι και το κεντρικό της σύνθημα, το επιβεβαίωσε και ο Μαλέλης με έμφαση ότι οι υπόλοιποι δεν θέλουν να συγκυβερνήσουν με τη ΝΔ και καλύτερα. Η ΝΔ δεν θα μπορεί να συνεργαστεί με άλλους εύκολα και δεν βλέπω κιόλας τον λόγο. Βέβαια δεν αρκεί μόνο η λογική «ψηφίστε μας αναγκαστικά, για να φύγουν οι άλλοι», δεν θα φέρει από μόνο του αυτό αυτοδυναμία.  

Το δεύτερο σημαντικότερο θέμα είναι η διεύρυνση. Για να έχεις αυτοδυναμία πρέπει να κάνεις διεύρυνση, αναγκαστικά.  Καλώς επιχειρείται από την ηγεσία της ΝΔ. Επιτρέψτε μου όμως, να έχω ένσταση για το πως γίνεται το τελευταίο διάστημα. Βλέπουμε μεταγραφές κεντροαριστερών και απολιτίκ, από Ποτάμι, από γυρολόγους, από σημιτικούς, αλλά παράλληλα με δεξιά-πατριωτική ρητορική στις Πρέσπες και στα θέματα επικαιρότητας. Προκαλείται μια σύγχυση και στους νέους ψηφοφόρους και στη βάση.

Η ρητορική εκφράζει θεωρώ την βάση της ΝΔ και βοηθάει στην συσπείρωση, αλλά την ίδια ώρα, οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι κεντροαριστερές και απολιτίκ προσθήκες θα καταλάβουν εκλόγιμες θέσεις, το οποίο δημιουργεί απόσυσπειρωση στα στελέχη.  

Υπάρχει όμως κι άλλη λύση. Γνωρίζουμε, ότι υπάρχει ένα 15% δεξιά της ΝΔ, 1ου βαθμού συγγένειας, του πατριωτικού δεξιού χώρου και ευρωσκεπτικιστές, το οποίο κατά κύριο λόγο είναι ορφανό πολιτικά και κομματικά και η ΝΔ σφυρίζει αδιάφορα σαν να μην το θέλει, ενώ την ίδια ώρα επιζητά μερίδιο από το 10% των κεντροαριστερών απολιτίκ που δημιουργούν και πρόβλημα στη συνοχή, είναι δεδομένη η αποστροφή της βάσης στην σημιτική περίοδο και στις ποταμίσιες αναζητήσεις .   Αυτό είναι που θα δώσει την αυτοδυναμία στη ΝΔ.  Η στροφή δεξιά, εν γένει.

Ζόμπολας Νίκος

Υποψήφιος Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ ‘16