Στην κοπή της βασιλόπιτας του Αη Γιάννη τα προβλήματα παραμένουν ακριβώς τα ίδια

Γράφει η Λένα Μαρκή

Την Πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Ο Άγιος Ιωάννης» έκοψε ο αειθαλής και αεικίνητος πρόεδρός του κ. Παναγιώτης Βαβουγυιός, μαζί με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 13/1/2019, στο αμφιθέατρο του 2ου Γυμνασίου παρουσία κατοίκων της περιοχής και πολλών δημοτικών παραγόντων.

Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο ιερέας π. Σταύρος Γούλας του Ιερού Ναού προφήτη Ηλία. Τα κάλαντα έψαλε η χορωδία γυναικών υπό τον κ. Χρήστο Σταύρου πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής.

Παναγιώτης Βαβουγυιός

Όπως δήλωσε ο κ. Βαβουγυιός, ο ρόλος του συλλόγου είναι να ασχολείται με την επίλυση των προβλημάτων των κατοίκων της συνοικίας. Τα προβλήματα όμως της περιοχής του Αγίου Ιωάννη κάθε χρονιά παραμένουν τα ίδια με ελάχιστες μεταβολές, αμυδρές που συχνά δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές. Και φέτος ο κ. Πρόεδρος αναφέρθηκε στην πλατεία του Αη-Γιάννη, στην συγκοινωνία, την διαμπερή κυκλοφορία, τα κυκλοφοριακά προβλήματα που δημιουργούνται λόγω του Αμερικάνικου Κολλεγίου, τα περίπτερα, τα βουλωμένα φρεάτια, την κατασκευή του Δημαρχείου, κ.λπ. Τόνισε πως κάθε χρόνο λέγονται τα ίδια, δεν γίνεται τίποτα, αλλά ας επαναλαμβάνονται για να μην ξεχνιούνται. Μίλησε επίσης για την στενή, εποικοδομητική συνεργασία με τους όμορους συλλόγους, ώστε να επιτυγχάνεται ότι καλύτερο για την πόλη και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων.

Ανδρέας Γκιζιώτης, Γιάννης Σταθόπουλος, Βασίλης Ζορμπάς

Πρώτος ομιλητής υπήρξε ο Δήμαρχος, κ. Γιάννης Σταθόπουλος, που απάντησε εκ πρώτης στα θέματα που έθεσε ο κ. Βαβουγυιός και ακολούθως ανέγνωσε τα ήδη γνωστά έργα που επιθυμεί να κατασκευάσει κάποια στιγμή στην πόλη. Τα «ΘΑ» που ακούστηκαν ήταν πολλά, αναφέρθηκαν και ορισμένες ημερομηνίες που μένει να διαπιστωθεί εάν θα επαληθευτούν, μιας και ο Δήμαρχος αποδεδειγμένα δεν έχει καλή σχέση με τις ημερομηνίες. Το τι υποσχέθηκε μπορείτε να το διαβάσετε στην σελίδα του Δήμου σε πρόσφατη ανάρτηση σχετική με τα έργα, αφού τα ίδια ανέφερε και εδώ. Ευχής έργον να προλάβει μέσα σε μερικούς μήνες να πραγματοποιήσει στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη όλες τις αναπλάσεις και να υλοποιήσει όλα τα μεγάλα έργα που δεν μπόρεσε μέσα στα 4,5 προηγούμενα χρόνια.

Οξεία κριτική δέχτηκε ο Δήμαρχος από τους επόμενους ομιλητές, με πρώτο τον πρώην Δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά (Αγία Παρασκευή η πόλη μας). Πέραν των όσων ανέφερε ο κ. Ζορμπάς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής, τόνισε πως είναι σε θέση να βρει τις δημοτικές παρατάξεις με τις οποίες θα συνεργαστεί για να συνδιοικήσει μετά τις εκλογές του 2019. Όσο για το Δημαρχείο, όπως είπε, είναι ένα διαχρονικό έργο που προς το παρόν «έχει κολλήσει» και πως αυτός ως επόμενη Διοίκηση σε συνεργασία με έναν άλλο Περιφερειάρχη, (δεν θα επανεκλεγεί κατά την άποψή του η κ. Δούρου) θα ολοκληρώσει την κατασκευή. Πρότεινε δε στους κατοίκους να στηρίξουν με την ψήφο τους τους κυρίους Βασίλη Γιαννακόπουλο και Γιάννη Σιδέρη που κατεβαίνουν υποψήφιοι στην Περιφέρεια Βορείου Τομέα, ώστε να έχουμε δικούς μας ανθρώπους, φίλους, Αγιοπαρασκευιώτες να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Ο κ. Κώστας Κρητικίδης (Συμμαχία Ευθύνης) παρέστη για λίγο, αλλά λόγω προσωπικού προβλήματος αναγκάστηκε να αποχωρήσει. Έτσι το λόγο έλαβε ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης (Λαϊκή Συσπείρωση) που εξέφρασε ευχές για ευημερία και υγεία. Μίλησε για μια πολιτεία που θα φροντίζει για τους πολίτες, για την ανάγκη ύπαρξης κοινωνικής ευημερίας και ισότητας. Το πιο πολύτιμο στοιχείο της πόλης μας, είπε,  είναι ο Υμηττός και όμως πολλά κομμάτια του έχουν χαθεί (Κολλέγιο, ΕΚΕΦΕ, Κοιμητήριο).

Κώστας Τσιαμπάς, Γιάννης Μυλωνάκης, Γιώργος Οικονόμου

Ο λόγος δόθηκε και στους καινούργιους υποψήφιους Δημάρχους και ακούσαμε τον κ. Γιάννη Μυλωνάκη (Αλλάζουμε) να λέει ότι η περιοχή έχει χάσει την αξία που είχε, ότι ο Δήμαρχος ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι δεν έκανε τίποτα και θα κάνει όλα τα έργα το 2019 και κρύβεται πίσω από τις αρμοδιότητες. Προχώρησε στην αναφορά των στόχων της παράταξής του, για την ανάγκη ενός Δημάρχου που θα διεκδικεί και θα έχει όραμα, ενός ακτιβιστή, που δεν θα κρύβεται πίσω από τη γραφειοκρατία. Με βλέμμα στο μέλλον της Αγίας Παρασκευής, τα μέλη του συνδυασμού παραμέρισαν τις όποιες πολιτικές διαφορές και ετοιμάζονται να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα.

Ακούσαμε ευχές από τον κ. Κώστα Τσιαμπά (Όραμα για την Αγία Παρασκευή). Όπως είπε υποχρέωση του κάθε Δημάρχου είναι λέει την αλήθεια στους πολίτες. Για να γίνουν όλα όσα υποσχέθηκε ο κ. Σταθόπουλος χρειάζονται χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν, όπως αποδεικνύεται από τους αριθμούς. Στόχος της νέας παράταξης και η πολιτική του μέλλοντος, είναι να λέει την αλήθεια στους δημότες σχετικά με το τι είναι εφικτό και τι όχι να υλοποιηθεί, να είναι συνεπής και ειλικρινής.

Κάθε χρόνο ακούμε τα ίδια πράγματα σε αυτή την εκδήλωση, χωρίς να έχουν δοθεί λύσεις, είπε ο κ. Γιώργος Οικονόμου (Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή), αφού μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το έργο του κ. Βαβουγυιού. Η πόλη μας χρειάζεται σοβαρή πολεοδομική παρέμβαση για να λυθούν οριστικά θέματα συγκοινωνίας, μελετών και διαμπερούς κυκλοφορίας. Το Δημαρχείο είναι παρωχημένης τεχνολογίας, είναι το «δώρο» από την κ. Δούρου στον Δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο, αλλά το δώρο αυτό το στέλνουμε στον επόμενο Περιφερειάρχη, όπως είπε. Μίλησε για διαχρονικές ευθύνες στην μη αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του Δήμου και κατέληξε πως πρέπει στην πόλη να κάνουμε μια νέα αρχή.

Βασίλης Γιαννακόπουλος, Γιάννης Σιδέρης, Αντώνης Σιδέρης

Ο λόγος δόθηκε στους κυρίους Βασίλη Γιαννακόπουλο και Γιάννη Σιδέρη που ευχήθηκαν και τόνισαν πως ως γνήσιοι Αγιοπαρασκευιώτες, εφόσον εκλεγούν, θα στηρίξουν με όλες τις δυνάμεις τους την Αγία Παρασκευή. Θα σταθούν αρωγοί και σύμμαχοι στον όποιο Δήμαρχο και στην οποιαδήποτε προσπάθεια για την ανάπτυξη της πόλης της καρδιάς τους.

Ο λόγος δόθηκε και στον πρώην Δήμαρχο Αντώνη Σιδέρη που υπήρξε επί σειρά ετών μέλος του συλλόγου και ιδιαίτερα του διοικητικού συμβουλίου. Εκείνος ζήτησε από όλους τους υποψηφίους να αναφέρουν συγκεκριμένα τα σχέδιά τους για την πλατεία και έως τι ώρα θα μένουν ανοικτά τα καταστήματα, γιατί οι περίοικοι περνούν δύσκολες ώρες μέχρι τα ξημερώματα.

Έγινε άμεσα σαφής η δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑίος Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος ακούγοντας τα όσα του καταμαρτυρούσαν και το πως αποδομούσαν μια-μια τις υποσχέσεις του και τα υποτιθέμενα έργα του. Αρκούσε να παρακολουθήσει κανείς τις εκφράσεις του προσώπου του.

Όμως πράγματι στον Άγιο Ιωάννη δεν έχει μεταβληθεί ούτε ένα χιλιοστό από τα μεγάλα προβλήματα που έχει, παρόλο που μερικά χρειάζονται ως επί το πλείστον πολιτική βούληση και όχι χρήματα.

Έγινε επίσης σαφές, ότι η περιοχή του Αη Γιάννη καθώς και η πόλη ολόκληρη χρήζουν ένα γερό ταρακούνημα, μια διοίκηση που θα έχει τα κότσια να διεκδικήσει, να τολμήσει, να προχωρήσει πολύ μπροστά, γιατί δυστυχώς βαλτώσαμε. Χρειάζεται πυγμή, όραμα, φρέσκες ιδέες και τόλμη. Υπάρχουν οι άνθρωποι, αρκεί να τους επιλέξουμε. Ο κ. Σταθόπουλος προσπάθησε για σχεδόν 5 χρόνια, αλλά δεν τα κατάφερε, καιρός πια να δώσει την ευκαιρία σε κάποιον άλλο.