Δημοσκοπήσεις για εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές 2019: Τα νέα δεδομένα για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Νέες δημοσκοπήσεις είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες καταγράφουν την εκλογική δύναμη των κομμάτων τόσο στις εθνικές εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές 2019.

Σημαντικό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές δίνει δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 27,2%, έναντι 19,9% του ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 7,3 μονάδων), και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,6%, το ΚΚΕ με 5,8%, η Χρυσή Αυγή με 4,6%, η Ένωση Κεντρώων με 2%, η Ελληνική Λύση με 1,9%, το Ποτάμι και το ΜέΡΑ 25 με 1,6%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 0,9%.

Στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές, η Νέα Δημοκρατία προηγείται 28,8%, έναντι 21% του ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 7,8 μονάδων), και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,7%, η Χρυσή Αυγή με 5,1%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 2,4%, η Ένωση Κεντρώων με 1,7%, το Ποτάμι με 1,6% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 3,6% των ερωτηθέντων.

Όσον αφορά στα σενάρια για την κατανομή των εδρών στην επόμενη Βουλή, υπάρχει το σενάριο της εξακομματικής Βουλής που δίνει αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία, στο οποίο η ΝΔ συγκεντρώνει 154 έδρες έναντι 76 του ΣΥΡΙΖΑ, με το Κίνημα Αλλαγής να λαμβάνει 24 έδρες, τη Χρυσή Αυγή με 19, το ΚΚΕ με 18.

Αυτοδυναμία συγκεντρώνει όμως η ΝΔ και στο ενδεχόμενο πεντακομματικής Βουλής, συγκεντρώνοντας και πάλι 154 έδρες, έναντι 85 του ΣΥΡΙΖΑ, 25 του ΚΙΝΑΛ, 18 της Χρυσής Αυγής και 18 του ΚΚΕ.

Η έρευνα της Opinion Poll

Την εκλογική δύναμη των κομμάτων τόσο για τη μάχη των ευρωεκλογών 2019 όσο και για τις εθνικές εκλογές, καταγράφει και έρευνα της εταιρίας Opinion Poll.

Ειδικότερα, στις ευρωεκλογές, η ΝΔ καταγράφει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύει το protothema.gr και παρουσιάζεται από το ραδιόφωνο «ΘΕΜΑ 104.6», τη μεγαλύτερη διαφορά στην κάλπη των ευρωεκλογών και όταν γίνεται αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια.

Εκεί, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει διαφορά 17,1 ποσοστιαίες μονάδες, με ποσοστό 33,75 έναντι 16,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά είναι 15,4 μονάδες, με ποσοστά για τη ΝΔ 30,1% έναντι μόλις 14,7%. Το τελευταίο αυτό νούμερο είναι η χαμηλότερη επίδοση που έχει να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση εδώ και πολύ καιρό.

Τρίτο κόμμα, με τάση αύξησης της συσπείρωσης στην εκλογική του βάση είναι το Κίνημα Αλλαγής, που φτάνει στο 6,9% όταν γίνεται αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,3% και η Χρυσή Αυγή με 4,5%. Τα συγκεκριμένα πέντε κόμματα είναι και τα μόνα που εξασφαλίζουν την είσοδό τους στην ευρωβουλή, σύμφωνα με την Opinion Poll, η οποία βρίσκεται τους αναποφάσιστους των ευρωεκλογών γύρω στο 14% με ένα ποσοστό 8,3% να σκέφτονται την αποχή.

Στις εθνικές εκλογές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει ποσοστό 30,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται περίπου 14 ολόκληρες μονάδες πίσω, στο 16,3%! Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 5,3%, η Χρυσή Αυγή με 5% και το ΚΚΕ με 4,7%. Οι αναποφάσιστοι είναι στο 12,8% και η αποχή στο 6,5%.

Στην αναγωγή επί των εγκύρων ψήφων η ΝΔ είναι μία ανάσα από την αυτοδυναμία – ελπίζοντας ότι θα πάρει έστω και ελάχιστους από τους αναποφάσιστους – καθώς έχει ποσοστό 33,8% και διαφορά 15,7 μονάδων από το κυβερνών κόμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει μόλις στο 18,1%, με τρίτο το ΚΙΝΑΛ στο 5,9%, τέταρτη η Χρυσή Αυγή με 5,6% και πέμπτο το ΚΚΕ με 5,2%. Πρόκειται για τα κόμματα που καταφέρνουν να εισέλθουν στη Βουλή, καθώς κανένα άλλο δεν ξεπερνά το κατώφλι του 3%.

Ευρωεκλογές 2019: Η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα – έκπληξη

Άνετο προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει εν όψει των Ευρωεκλογών το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα αποτελέσματα τριών δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας από τις 27 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου, ενώ έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι η Λαϊκή Ενότητα φαίνεται να κερδίζει έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο, ξεπερνώντας το όριο του 3%.

Ειδικότερα, με βάση τον μέσο όρο των τριών δημοσκοπήσεων των εταιρειών Alco, MRB και Marc, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 34,6%, έναντι 23,8% του ΣΥΡΙΖΑ, και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7,5%, η Χρυσή Αυγή με 7,4%, το ΚΚΕ με 6,2%, η Λαϊκή Ενότητα με 3,2%, η Ένωση Κεντρώων με 2,2%, η Ελληνική Λύση με 2,1%, οι Οικολόγοι Πράσινοι και το Ποτάμι με 1,7% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,2%. Τα λοιπά κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό 8,3% αθροιστικά.

Τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται σε 9 έδρες για τη Νέα Δημοκρατία στο Ευρωκοινοβούλιο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγει 6 ευρωβουλευτές, το Κίνημα Αλλαγής και τη Χρυσή Αυγή από 2 και το ΚΚΕ και τη Λαϊκή Ενότητα από έναν.

Όσον αφορά στις συνολικές προβλέψεις για τις Ευρωεκλογές από τις 28 χώρες της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εμφανίζεται να προηγείται με 180 έδρες από τις συνολικά 751 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χάνοντας 37 έδρες σε σχέση με τη σημερινή σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ απώλειες καταγράφουν και οι Σοσιαλδημοκράτες που υποχωρούν από τις 186 στις 149 έδρες.