Μερικές φορές το να προσπαθήσεις να αποδείξεις ότι είσαι καλύτερος είναι προσβολή

cheetah fastest animal on land

Την αξία σου να την αποδεικνύεις,

και όχι να την επιδεικνύεις!!!

Χ. Μπουκάϊ

Γράφει η Λένα Μαρκή

Βράδυ Σαββάτου 25 Μαΐου 2019. Μόλις λίγες ώρες πριν τις τριπλές εκλογικές διαδικασίες που τόσο καιρό περιμένουμε.

Σε μια χώρα που επί σειρά ετών βασανίζεται από την κοινωνική και οικονομική κατάπτωση, από το ψέμα, την εκμετάλλευση, την κατάφωρη καταπάτηση ιερών και οσίων οι πολίτες καλούνται να πάρουν μια απόφαση. Μια απόφαση τόσο σημαντική όσο και η επιβίωσή τους. Αν τα προηγούμενα χρόνια, στις εκλογικές διαδικασίες οι πολίτες είχαν την πολυτέλεια να ψηφίσουν τον συγγενή, τον φίλο, τον γνωστό, τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην.

Λένε πως απόψε οι υποψήφιοι θα χάσουν τον ύπνο τους από την αγωνία. Εγώ σκέπτομαι πως εμείς οι ψηφοφόροι είμαστε εκείνοι που οφείλουμε να «ξαγρυπνήσουμε» αναλογιζόμενοι το καθήκον μας. Η επιλογή πρέπει να είναι άξια και ικανή να διαχειριστεί τις ζωές μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ευρωεκλογές – Περιφερειακές εκλογές – Δημοτικές εκλογές

Αν και οι δύο πρώτες μας φαίνονται κάπως μακρινές, έχουν όμως την ίδια σημασία με τις δημοτικές. Στις δημοτικές βέβαια έχουμε έναν λόγο παραπάνω, γιατί γνωρίζουμε προσωπικά αρκετούς από τους υποψηφίους.

Στην Αγία Παρασκευή καλούμαστε να εκλέξουμε μεταξύ 7 υποψηφίων δημάρχων και παρατάξεων. Οι έξι (6) εξ αυτών είναι παλιοί αυτοδιοικητικοί που άφησαν το στίγμα τους στην πόλη. Γι’ αυτούς μπορούμε να έχουμε άποψη και να ασκήσουμε κριτική.

Όλοι γνωρίζουμε το έργο του Βασίλη Ζορμπά στη μικρότερη θητεία δημάρχου, μόλις 3,5 χρόνια. Κοινωνικές δομές σε πλήρη ανάπτυξη, παιδικός σταθμός Πευκακίων από τους μεγαλύτερους της Αττικής, πεζογέφυρα Μ. Μιχαηλίδη (Γελαδάκη), αποπεράτωση Αγίου Ιωάννου, βιοκλιματικές, κ.α. Υπήρχαν και έργα που δεν πρόλαβε να κάνει, αλλά άφησε πίσω έτοιμες μελέτες. Έργα που δεν κόστισαν στην πόλη με αποτέλεσμα να συμμαζευτούν τα οικονομικά.

Αυτό το ταμείο βρήκε ο Γιάννης Σταθόπουλος και για 5 χρόνια (η μεγαλύτερη θητεία από όλους) επιδόθηκε σε εκδηλώσεις επί των εκδηλώσεων χωρίς νόημα, σειρά και οργάνωση. «Πέταξε» 3 εκ. € από τις «τσέπες» των δημοτών για να αγοράσει πανάκριβα το κτήμα Ιόλα, τη στιγμή που δεν κινδύνευε να χαθεί, αλλά και που δεν υπήρχε προγραμματισμός μετέπειτα εκμετάλλευσης. Κι αν οι προηγούμενοι δήμαρχοι προεκλογικά ανάπλασαν χιλιόμετρα πεζοδρομίων, εκείνος επιδόθηκε σε μπαλώματα δρόμων κα πεζοδρομίων. Προέβη σε πάμπολλες εξαγγελίες έργων που σχεδόν όλες ξέφυγαν του χρονοδιαγράμματος και ούτε καν ξεκίνησε η υλοποίησή τους. Λόγια, λόγια, λόγια ….. Σπατάλες, σπατάλες, σπατάλες … και από έργα τίποτα. Στις κτηριακές υποδομές ΜΗΔΕΝ. (Φυσικά ούτε για αστείο να αναφερθεί το «Μπαρμπίκα» που είναι 100% έργο των ΚΤΥΠ ΑΕ)

Μείον στις κτηριακές υποδομές υπήρξε και η προ-προηγούμενη Διοίκηση. Εκείνη στην οποία θήτευσε ο Γιάννης Μυλωνάκης ως πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού (ΟΑΔΑΠ). Μπορεί να δημιούργησε τον Μαζικό αθλητισμό και να έκανε μια σωστή διαχείριση, αλλά τίποτα περισσότερο. Δεν υπήρξε καμία σημαντική αλλαγή, καμία νέα κτηριακή υποδομή, ώστε να μην φτάνουμε στις μέρες μας σε αντιπαλότητες μεταξύ των αθλητικών σωματείων. Και όλα αυτά σε μια «χρυσή» εποχή που κατά γενική ομολογία … χρήματα υπήρχαν. Ερχόμενοι στο σήμερα, θεωρώ, ότι κανείς δεν πιστεύει πως οι περίπου 800 κάτοικοι ενός ερωτηματολογίου είναι σε θέση να αναδείξουν τα προβλήματα μιας πόλης 100.000 κατοίκων. Ενδεικτικά ναι, όχι όμως σε ουσιαστική βάση. Δεν είναι δυνατόν η πόλη αυτή να διοικηθεί στηριζόμενη στην άποψη των ολίγων.

Πολλοί στηρίζονται στο ότι ο Βασίλης Ζορμπάς έχασε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση (μόλις με 192 ψήφους). Μην ξεχνάμε όμως πως οι συγκυρίες ευνοούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίσθη ως σωτήρας, γεμίζοντας ψεύτικες ελπίδες τους πολίτες και τους ξεγέλασε με τον χειρότερο τρόπο. Τον ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε πιστά ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος και δεν έφερε αντίρρηση όταν:

  • ζήτησε τα ταμειακά αποθέματα των ΟΤΑ. Αρκέστηκε μόνο να πει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει καλύτερο επιτόκιο!!!
  • Ξεπούλησε την Μακεδονία με τη Συνθήκη των Πρεσπών κι εκείνος δεν αντέδρασε καθόλου!!!

Και αν ρίχνουμε το βάρος πάντα στον επικεφαλής, η αλήθεια είναι ότι και τα στελέχη των δημοτικών παρατάξεων δεν είναι αμέτοχα στο τι συμβαίνει ή δεν συμβαίνει στην πόλη. Υπάρχουν στελέχη που δεν αντέχουν την πίεση της ευθύνης, που θέλουν να λειτουργούν το Δήμο ως τσιφλίκι τους, που δεν αντέχουν την αποτυχία και προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη στον επικεφαλής, λες κι εκείνος ήταν που δεν τους ψήφισε. Γενικά, στελέχη που κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους, οπότε είναι καλύτερα που αποχωρούν.

Κάθε δημοτική παράταξη κατά καιρούς χρειάζεται εξυγίανση. Χρειάζεται απολογισμό και ανανέωση. Αυτό δεν είναι κακό, αντίθετα δημιουργεί ακόμα πιο γερές βάσεις.

Αγαπητοί συνδημότες

Η ευθύνη στους ώμους μας είναι μεγάλη. Αύριο πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και όχι το συναίσθημα. Η ψήφος μας πρέπει να είναι μετρημένη και με στόχο την άρτια διαβίωσή μας. Και φυσικά μην διανοηθείτε να απουσιάσετε από αυτό το καθήκον. Μετά δεν θα έχετε κανένα δικαίωμα για να ομιλείτε και να διαμαρτύρεστε για τα τυχόν κακώς κείμενα!