Κλειδώνει η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας

Το μεγάλο προβάδισμα από τις ευρωεκλογές διατηρείται ουσιαστικά ανέπαφο, αφήνοντας ανοικτό το πεδίο για περαιτέρω διεύρυνση με διψήφια διαφορά

Η αυτοδυναμία της ΝΔ φαίνεται να κλειδώνει σε κάθε σενάριο – πεντακομματικής, εξακομματικής ή επτακομματικής Βουλής – στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 7ης Ιουλίου. Οπως προκύπτει από την πανελλαδική έρευνα της MRB για «τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», το μεγάλο προβάδισμα που έχει κατακτήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπειτα και από την ευρεία επικράτηση στις κάλπες των πρόσφατων ευρωεκλογών, διατηρείται ουσιαστικά ανέπαφο, αφήνοντας ανοικτό το πεδίο για περαιτέρω διεύρυνση με διψήφια διαφορά.

Η ευρεία επικράτηση της ΝΔ συνοδεύεται και με τη συντριπτική υπεροχή της σχεδόν σε όλα τα πεδία (παράσταση νίκης, εκτίμηση για το άνοιγμα της ψαλίδας κ.ά.). Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να εισπράττει σημαντικό μέρος και από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Πρόκειται για ένα σαφές δείγμα ότι η κοινωνική πλειοψηφία όχι μόνον είναι προετοιμασμένη για ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα επισφραγίζει μια πολιτική αλλαγή, αλλά ουσιαστικά προκρίνει ένα νέο μοντέλο διακυβέρνσης με το κλείσιμο του μνημονιακού κύκλου.

Η εικόνα αυτή, που για ένα τμήμα της κοινής γνώμης μεταφράζεται και ως επιστροφή στην κανονικότητα, προκύπτει και μέσα από την στόχευση για μια ισχυρή διακυβέρνηση, μέσα από την επίτευξη αυτοδυναμίας. Σύμφωνα με την έρευνα της MRB, σε όλα τα σενάρια για τη συγκρότηση της επόμενης Βουλής, εάν δηλαδή είναι επτακομματική, εξακομματική ή πεντακομματική, η ΝΔ εξασφαλίζει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με τις έδρες της να κλιμακώνονται αντίστοιχα από 155 έως 163.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για την πρώτη Βουλή μετά το 2009 που θα μπορεί να στηρίξει κυβέρνηση με καθαρή αυτοδυναμία. Για το τελικό αποτέλεσμα ως προς τη δύναμη των βουλευτικών  εδρών όλα κρίνονται από το εάν τα τρία κόμματα που κινούνται κοντά στο όριο του 3% (η Χρυσή Αυγή, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη) καταφέρουν να εξασφαλίσουν την κοινοβουλευτική εκπροσώπησή τους.

-Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με αναγωγή χωρίς τους αναποφάσιστους;

-Πως διαμορφώνονται οι εισροές ψηφοφόρων σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

-Ποια είναι τα ποσοστά της ΝΔ στην παράσταση Νίκης;

-Ποια είναι η δημογραφική ανάλυση κατά φύλο και ηλικία;

Δείτε τους πίνακες με τα στοιχεία της Δημοσκόπησης στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ Σαββατοκύριακο

www.tanea.gr