Β. Φλωρίδης Εισαγγελέας Εφετών: «Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει πανεπιστημιακό άσυλο»

Το θέμα της κατάργησης του ασύλου αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και βρίσκεται, πλέον, σε ημερήσια διάταξη στο προσκήνιο. Επί του θέματος, έχουν τοποθετηθεί τόσο οι πολιτικοί, όσο και οι ακαδημαϊκοί, αλλά και οι φοιτητές, με τις απόψεις να διίστανται. Σε μια μέρα, που έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς συμπληρώνονται 45 χρόνια από το οριστικό ξήλωμα της χούντας, το θέμα που βρίσκεται ψηλότερα απ’ όλα στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Επί του θέματος τοποθετήθηκαν στον «αέρα» του Open TV, ο Εισαγγελέας Εφετών, Βασίλης Φλωρίδης, ο οποίος είναι υπέρμαχος της κατάργησης, ενώ από πλευράς φοιτητών, ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, εκπρόσωπος του «μετώπου αγώνα σπουδαστών» είπε ότι κρύβονται άλλα επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα πίσω από την επερχόμενη κατάργηση.

«Καταρχήν να δούμε τι υπάρχει περί του θέματος. Πουθενά, μα πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει άσυλο. Είναι μια ελληνική εφεύρεση, παγκόσμια πρωτοτυπία», λέει στο Open TV ο Εισαγγελέας Εφετών, Βασίλης Φλωρίδης και συμπληρώνει. «Το τελευταίο άσυλο, καταργήθηκε το 1792 στη γαλλική επανάσταση, με το σκεπτικό ότι το μόνο άσυλο που μπορεί να υπάρχει σε μια χώρα είναι ο νόμος και τίποτα άλλο».

«Προσπαθώ να εξηγήσω σε συναδέλφους στο εξωτερικό και μου λένε τι σημαίνει άσυλο. Όταν λέμε άσυλο στην αγγλική, εννοούμε τη βίζα; Χρειάζεται βίζα για να μπεις στα πανεπιστήμια, με ρωτούν; Υπάρχει μια παρανόηση. Μετά το ’74 υπάρχει πανεπιστημιακό άσυλο, ακαδημαϊκή ελευθερία σε όλο το εύρος της. Γιατί να δημιουργείς πρόβλημα; Γιατί όλα αυτά τα χρόνια δημιουργούνται μόνο προβλήματα».

Για το αν είναι κατάλοιπο των παλαιών; Μετά το 1974 αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία στην Ελλάδα. Είχαν δημιουργηθεί έκτροπα από την δικτατορία. Τώρα γιατί να υπάρχει; Γιατί να χρειάζεται ειδική νομοθετική ρύθμιση γι αυτό; Δημιούργησε άσυλο στην σύληση. Η αστυνομία κάνει συλλήψεις όταν υπάρχει έγκλημα. Γιατί να υπάρχει διαφοροποίηση; Στην ουσία ο νόμος ο ίδιος, καταλύει το Σύνταγμα. Όταν μου στερείς τον αστυνομικό, να τον έχω όπως τον έχω στην Καμάρα, στον Λευκό Πύργο, να τον έχω και στο ΑΠΘ, καταλύεται το Σύνταγμα».

www.dikastiko.gr