Το «Ηροστράτειο σύνδρομο» του κ. Γιάννη Σταθόπουλου

Λιγότερο από ένα μήνα πριν παραδώσει τη διοίκηση του Δήμου η απερχόμενη δημοτική Αρχή, του κ. Γιάννη Σταθόπουλου,  έχει επιδοθεί σε μια φρενήρη δραστηριότητα. Όχι, δεν ασχολείται με το θέμα της (μη) καθαριότητος που στοιχειώνει την πόλη. Όχι, δεν ασχολείται με τους εκατοντάδες καμμένους λαμπτήρες ή τα πεζοδρόμια που φοβάσαι να περπατήσεις.

Η απερχόμενη δημοτική Αρχή τρέχει να προλάβει 2 πράγματα: Να δημοπρατήσει την ανάπλαση της πλατείας του ΑηΓιάννη και να αγοράσει δυο οικόπεδα για να ανεγερθούν (στο πολύ μακρινό μέλλον) σχολικές μονάδες. Θα ρωτούσε ίσως κάποιος: Και είναι κακό να τρέχει θέματα η απερχόμενη δημοτική Αρχή, δεν δείχνει αυτό ένα ενδιαφέρον; Ναι, δείχνει. Αλλά ένα ενδιαφέρον που άργησε 5 ολόκληρα χρόνια. Και, κατά την άποψή μου, το «ενδιαφέρον» αυτό έχει άλλο σκοπό, που δεν είναι καθόλου τίμιος.

Θα εξηγήσω τι εννοώ, αφού ασχοληθούμε λίγο με την ιστορία των ζητημάτων αυτών.

Α. Ανάπλαση της πλατείας του ΑηΓιάννη: Δεν θυμάμαι κι εγώ, πόσες φορές στα 5 χρόνια του ο κ. Σταθόπουλος είχε δεσμευθεί λέγοντας «σε λίγο ξεκινάει». Έφθασε λοιπόν η ώρα, κατά τον  κύριο Σταθόπουλο,  στις 29 Αυγούστου (2 μόλις μέρες πριν γίνει παρελθόν η δημαρχία του) ανεκοίνωσε ότι θα την δημοπρατήσει. Το συνολικό κόστος της αναπλάσεως, 1.500.000 (!!!) ευρώ, ούτε από χρυσό να ήταν. Στον προϋπολογισμό (Π/Υ) του έτους 2019 έχουν προβλεφθεί μόνο 180.000 ευρώ. Το οποίο σημαίνει, ότι στους επόμενους Π/Υ (που θα είναι ευθύνη της επομένης διοικήσεως) πρέπει να βρεθούν τα υπόλοιπα 1.300.000 ευρώ περίπου. Πέραν αυτών, προχωρά στην δημοπράτηση, με το κόστος και την χρησιμότητα της οποίας και  η σημερινή αντιπολίτευση διαφωνεί αλλά και ο τοπικός εξωραϊστικός σύλλογος «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ» (που έχει λόγο στα θέματα της πλατείας) αντιδρά έντονα.

Β. Αγορά δυο οικοπέδων για την ανέγερση σχολικών μονάδων: Ο κ. Σταθόπουλος επί 5 χρόνια δεν προχώρησε σε καμμιά ενέργεια για να πιέσει τις Κτηριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ, πρώην ΟΣΚ) να ανεγείρουν σχολικές μονάδες στην πόλη, που είναι προγραμματισμένες αλλά εκκρεμούν πολλά χρόνια, σε οικόπεδα που ήδη υπάρχουν. Είναι αλήθεια ότι για τα δυο αυτά νέα οικόπεδα, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει κατ΄αρχήν ομόφωνα την αγορά  τους. Μια αγορά όμως, τον χρόνο της οποίας ο κ. Σταθόπουλος θα έπρεπε να αφήσει στην ευχέρεια του αντικαταστάτη του, ο οποίος θα αποφασίσει ανάλογα με την οικονομική κατάσταση που θα παραλάβει (έπτασφράγιστο μυστικό αυτή την στιγμή) αλλά και τις προτεραιότητές του. Άλλωστε σχολεία άμεσα δεν επρόκειτο να ανεγερθούν, εκκρεμούν όπως είπα και τα προηγούμενα.

Γιατί λοιπόν ο κ. Σταθόπουλος βιάζεται να βάλει την υπογραφή του στα δυο αυτά θέματα (πλατεία, οικόπεδα) παρά τα όσα προανέφερα; Είναι απλό: Ο κ. Σταθόπουλος θα βάλει τις υπογραφές του χαμογελώντας στις φωτογραφίες και θα κληροδοτήσει στον αντικαταστάτη του ένα ακόμη χρέος άνω των 2.000.000 ευρώ που αυτός θα πρέπει να «κόψει τον λαιμό του» να βρει, αφού οι υπογραφές Σταθόπουλου είναι δεσμευτικές. Ελπίζει έτσι, ο κ. Σταθόπουλος, ότι θα ακυρώσει κάθε προσπάθεια του κ. Ζορμπά να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, για το οποίο άλλωστε και εξελέγη δήμαρχος.

Πρέπει να είναι πολύ πικραμένος από την ήττα του ο κ. Σταθόπουλος, για να μεταμορφωθεί στα «γεράματα» σε Ηρόστρατο. Και κάποιος πρέπει να τον σταματήσει, πριν υποθηκεύσει για ακόμη μια φορά το παρόν και το μέλλον της πόλεως (να μην ξεχνάμε και το «Μνημόνιο Ιόλα» των 3.000.000 ευρώ που μας φόρτωσε).

Σπύρος Παπασπύρος

Σχης ε.α.

Μέλος Δ.Σ. ΠΑΟΔΑΠ