Φωτιά στο βουνό – Τελευταίοι και καταϊδρωμένοι … ως πτωχοί συγγενείς

Η φωτογραφία είναι από την μεσημεριανή ανακοίνωση του Δήμου Αγίας Παρασκευής στο Facebook

Γράφει η Λένα Μαρκή

Τελικά το κακό δεν συμβαίνει πάντα στους άλλους, αλλά μπαίνει και στη δική μας αυλή και μάλιστα χωρίς να ζητήσει την άδεια.

 Είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια (πρώτη τον Ιούλιο του 2015) που η φωτιά καίει τον Υμηττό, τον πράσινο πνεύμονα που έχουμε πάνω από τα κεφάλια μας και καμαρώνουμε ενίοτε. Και τις δύο φορές σταθήκαμε τυχεροί και δεν υπήρξαν θύματα, παρά μόνο υλικές ζημιές. Βέβαια με τίποτα δεν αναπληρώνεται η καταστροφή της φύσης με το κάψιμο τόσων στρεμμάτων.

Εξυπακούεται πως κανείς δεν μπορεί να μας υποσχεθεί ότι δεν θα ξανασυμβεί, ούτε ότι την επόμενη φορά θα σταθούμε το ίδιο τυχεροί.

Η ουσία είναι που βρισκόμαστε ως δήμος όσον αφορά την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Ειλικρινά είναι το λιγότερο ενοχλητικό να διαβάζει κανείς ότι ο χ δήμος συμμετέχει με τους εθελοντές του στη μάχη της πυρκαγιάς και κατόπιν ότι ο δήμος Αγίας Παρασκευής βρίσκεται σε επιφυλακή. Κάτι δεν κάνουμε καλά ίσως; Αυτή η εικόνα είναι σχεδόν μόνιμη. Οι άλλοι δήμοι τρέχουν, συνδράμουν με τις δυνατότητές του ο καθένας -με υδροφόρες, πυροσβεστικά, κλπ. – και η Αγία Παρασκευή λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση ή είναι απούσα. Γεγονός που αντικατοπτρίζεται ακόμα και στις ανακοινώσεις της δημοτικής Αρχής ή της Πολιτικής Προστασίας, που βγαίνουν σχεδόν στη λήξη του συμβάντος και δη στο Facebook και όχι στο επίσημο site του δήμου, όπως συμβαίνει με τους υπόλοιπους δήμους. Ας μην μιλήσουμε για το ολοκαίνουργιο πυροσβεστικό όχημα που μας έκανε δώρο ο ΣΠΑΥ και βρίσκεται ακινητοποιημένο στο πάρκινγκ του δήμου. Ας μην αναφερθούμε στην ανύπαρκτη υδροφόρα. Ούτε στην καινούργια υδροφόρα που θα αγοράζαμε με ενέργειες του πρώην δημάρχου Βασίλη Ζορμπά, αλλά ακύρωσε την αγορά η Διοίκηση Σταθόπουλου.

Η υδροφόρα της ντροπής του Δήμου Αγίας Παρασκευής

Είναι δε τραγελαφικό να μιλάνε οι ανακοινώσεις για «άμεση αντίδραση» της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, ενώ έπρεπε να βρίσκονται επιφυλακή στο βουνό όλο το βράδυ, αφού είχε ανακοινωθεί ήδη κωδικός 5 για πυρκαγιά και όχι αφότου ξέσπασε η φωτιά!

Όλα αυτά δεν είναι αστεία πράγματα, ούτε θέμα μικροπολιτικής συζήτησης. Είναι ζητήματα που έχουν να κάνουν άμεσα με τη ζωή των πολιτών που κατοικούν σε έναν τόπο κατάφυτο από πεύκα, μια εποχή με καύσωνα και δυνατούς ανέμους. Είναι ζητήματα που πρέπει να απασχολούν τη δημοτική Αρχή, όχι μόνο τις ημέρες που υπάρχει κώδικας 5 για πυρκαγιά, αλλά όλο το χρόνο. Γιατί έχει υποχρέωση να προετοιμάζεται για να μπορεί κατ’ αρχήν να ανταπεξέλθει στις δικές της τις ανάγκες και στη συνέχεια να σταθεί άξιος αρωγός στους δήμους του λεκανοπεδίου και όχι μόνο, αν παραστεί ανάγκη. Είναι ντροπή για την Αγία Παρασκευή να αποτελεί τον φτωχό συγγενή, όταν μάλιστα η νυν δημοτική Αρχή του κ. Σταθόπουλου διατείνεται ότι χρήματα υπάρχουν στο ταμείο της πόλης.

Χρειάζεται λοιπόν πρόληψη με τα κατάλληλα μέσα και άτομα για να μπορεί, ου μη γένοιτο, να υπάρξει και καταστολή. Χρειάζεται οργάνωση και ανθρώπους εκπαιδευμένους, που ξέρουν τι κάνουν και γνωρίζουν τα σωστά βήματα επί του θέματος. Η ετοιμότητα και η άρτια λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας δεν είναι παιχνίδι για πολλούς και άσχετους, ούτε αποτελεί μέσο ξεχρέωσης πολιτικών γραμματίων, γιατί ένας άσχετος επικεφαλής μπορεί να καταστρέψει αντί να σώσει.

Ευελπιστώ ότι η δημοτική Αρχή που θα αναλάβει από 1η Σεπτεμβρίου 2019 και ο νεοεκλεγής δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, θα αντιμετωπίσουν το θέμα με σοβαρότητα και δεν θα ακολουθήσουν την προηγούμενη 5ετή απραξία. Ευελπιστώ ότι θα φροντίσει να υπάρχουν τα απαραίτητα οχήματα και υλικά μέσα και προπάντων εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο προσωπικό, είτε μόνιμο, είτε εθελοντές. Σίγουρα μπορεί να αντλήσει πληροφορίες από τους όμορους δήμους που διαθέτουν πιστοποιημένες ομάδες. Επίσης δεν θα ήταν άσχημη ιδέα η δημιουργία ενός Πυροσβεστικού Σταθμού στην Αγία Παρασκευή, αίτημα που έχει ένα ατού επιπλέον μιας και μιλάμε για έναν «πράσινο» δήμο στους πρόποδες ενός πευκόφυτου βουνού, στο οποίο έχει εκδηλωθεί μεγάλη πυρκαγιά και μάλιστα δις.

Υ.Γ. Ένα απλό παράδειγμα από τον τρόπο δράσης των εθελοντικών ομάδων της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας όμορου δήμου, αλλά και την πλήρη κινητοποίηση των αρμοδίων παραγόντων μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Δήμου Αγίας Παρασκευής που εξεδόθη στις 12:00 μ.μ., όταν ήδη η φωτιά που έκαιγε από τις 4 τα ξημερώματα ήταν υπό έλεγχο!!!

Άμεση αντίδραση της Υπηρεσιας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγίας Παρασκευης μετα την εκδήλωση της πυρκαγιάς στην…

Posted by Δήμος Αγίας Παρασκευής on Monday, 12 August 2019