Επιτροπή Αδελφοποίησης Δήμου Αγίας Παρασκευής – Υπάρχει ακόμα άραγε;

Photo: Europa-Foto Copyright Colourbox

Γράφει  η Λένα Μαρκή

Θα σας φανεί λίγο άκαιρο το ερώτημα, αλλά το έφερε στο προσκήνιο το σημερινό ταξίδι πολιτικών και μη παραγόντων στην αδελφοποιημένη πόλη της Γεροσκήπου στην Κύπρο. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η αποστολή έφυγε τα ξημερώματα από την Αγία Παρασκευή για να μεταβεί στη Γεροσκήπου για τις καθιερωμένες εορτές των Ιεροκηπίων.

Το ερώτημα που προέκυψε λοιπόν είναι, αν όντως υπάρχει ακόμα η Επιτροπή Αδελφοποίησης του Δήμου και ποιο είναι το έργο της ή αν απλά συντηρούμε ένα όνομα και μερικά άτομα μόνο και μόνο για δυο ταξίδια το χρόνο. Ένα στην Κύπρο και ένα στη Γαλλία στο Saint Brieuc, την έτερη αδελφοποιημένη πόλη.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια ορίζονταν πρόεδροι και συμβούλια, ξεκινούσε να αχνοφαίνεται η ελπίδα για ανάπτυξη δράσεων, αλλά στο τέλος επικρατούσε η αδράνεια και η μη συνεδρίαση του Δ.Σ. λόγω έλλειψης απαρτίας! Κάτι γίνονταν λάθος…  Μια ελπιδοφόρα προσπάθεια είχε ξεκινήσει στην προηγούμενη θητεία του Βασίλη Ζορμπά, με την αείμνηστη Άννα Αλβέρτου, αλλά κάποια εμπόδια ποτέ δεν μπόρεσαν να ξεπεραστούν. Η αείμνηστη κ. Αλβέρτου, όπως είχε εκμυστηρευτεί τότε, είχε σχέδια και ιδέες για ανάπτυξη δράσεων, όμως δεν έβρισκε «συμμάχους», αλλά εμπόδια.

Τώρα που ο Βασίλης Ζορμπάς κρατά πάλι τα ηνία του δήμου είναι καιρός να δοθεί μια λύση. Είτε να ενεργοποιήσει σωστά την Επιτροπή, είτε να την παύσει. Οφείλει να απομακρύνει τις αγκυλώσεις που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξή της. Οφείλει να τοποθετήσει  άτομα με όρεξη για δουλειά, με ιδέες και γνώσεις πληροφορικής, ώστε να προλαβαίνουν τους πολίτες, μιας και ο κόσμος πλέον κινείται με ασύλληπτες ιντερνετικές ταχύτητες. Πρέπει επιτέλους να πάψει να αποτελεί μοναδικό κριτήριο τοποθέτησης, η απλή γνώση της Γαλλικής γλώσσας. Ναι στα γαλλικά, ναι όμως και στις δράσεις και στην σύγχρονη οργάνωση.

Το να συντηρούνται παλαιές καταστάσεις και οφίτσια, μόνο και μόνο για να κάνουν φιγούρα ορισμένοι, να πηγαίνουν ταξιδάκια και να διατηρούν φιλίες με την αλλοδαπήν, δεν ωφελεί τους δημότες καμιάς πόλης. Ξεφεύγει δε από το σκοπό και το στόχο του θεσμού της Αδελφοποίησης των πόλεων.

Είναι καιρός για ανασυγκρότηση και οργάνωση. Να δημιουργηθεί ένα δημοτικό site που θα συγκεντρώσει όλη την ιστορία της αδελφοποίησης στο Δήμο Αγίας Παρασκευής (να συνεισφέρουν οι παλιότεροι) και να τεθούν προτάσεις συνεργασίας και αλληλεπίδρασης των αδελφοποιημένων πόλεων, οι οποίες όμως προτάσεις να εφαρμοστούν.